ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

Date:

ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ
Συνάδελφοι,

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τη στήριξη της ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ και του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν χθες στη Βουλή το πρώτο πολυνομοσχέδιο εν όψει του τρίτου μνημονίου, με το οποίο – μεταξύ άλλων – εκτελεί εν ψυχρώ τα ασφαλιστικά δικαιώματα.Τα άμεσα μέτρα για το Ασφαλιστικό περιλαμβάνουν πέντε διατάξεις που οδηγούν σε οικονομικό στραγγαλισμό των Ταμείων, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και «κλείδωμα» στα 67 χρόνια για το δικαίωμα στη συνταξιοδότηση, νέα δραματική μείωση συντάξεων, σε κύριες και επικουρικές, αντίστοιχη αύξηση εισφορών για τους ασφαλισμένους και κατάργηση των εγγυημένων κατώτερων ορίων συντάξεων για όσους συνταξιοδοτούνται πριν το 67ο έτος.
Συγκεκριμένα:

  • Ο οικονομικός στραγγαλισμός των Ταμείων λαμβάνει νέες διαστάσεις και ανοίγει το δρόμο για παραπέρα δραματικές περικοπές σε όλα τα Ταμεία, καθώς σύμφωνα με διάταξη του νόμου η κρατική επιχορήγηση προς αυτά «παγώνει» μέχρι το 2021 στα φετινά επίπεδα. Δηλαδή, για τα επόμενα 6 χρόνια δεν προβλέπεται καμία αύξηση στην κρατική χρηματοδότηση πέραν των 9,457 δις. ευρώ που προβλέπονταν για φέτος. Αυτό σημαίνει ότι η εγγύηση του κράτους για τις κύριες συντάξεις παύει να ισχύει. Αν, δηλαδή, κάποιο Ταμείο χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση, εξαιτίας της πτώσης των εσόδων του, θα αναγκαστεί να προβαίνει σε μειώσεις των κύριων συντάξεων.
  • Μειώνονται εκ νέου οι κύριες και επικουρικές συντάξεις. Η μείωση επέρχεται με την αύξηση των κρατήσεων για την εισφορά στον κλάδο Υγείας από το 4% στο 6% στις κύριες συντάξεις και με 6% στις επικουρικές από μηδενική εισφορά μέχρι τώρα. Η πραγματική μείωση μάλιστα στις αποδιδόμενες συντάξεις θα είναι ακόμα μεγαλύτερη, αφού οι κρατήσεις συνυπολογίζονται στα αρχικά ποσά των συντάξεων, πριν τις μειώσεις που επιβλήθηκαν με τα μνημόνια.
  • Οι επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν επιπρόσθετα, καθώς αναδρομικά από την αρχή του 2015, οι μοναδικοί πόροι που έχουν τα επικουρικά ταμεία θα είναι μόνο οι εισφορές ασφαλισμένων και εργοδοτών (3% αντίστοιχα). Από την ίδια ημερομηνία όλα τα επικουρικά εντάσσονται στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), που ήδη αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, ενώ από τον Οκτώβρη, αν όχι νωρίτερα, η εφαρμογή της περιβόητης ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που προβλέπει ο ιδρυτικός νόμος του ΕΤΕΑ από το 2012, θα τεθεί αναγκαστικά σε ισχύ, αφού κόβεται οποιαδήποτε άλλη πηγή χρηματοδότησης. Δεν αποκλείεται μάλιστα οι μειώσεις να επιβληθούν αναδρομικά από τις αρχές του έτους, καθώς δεν προβλέπεται άλλος τρόπος κάλυψης των φωτεινών ελλειμμάτων.
  • Για πρώτη φορά υπονομεύονται οι κατώτερες συντάξεις, αφού όσοι εργαζόμενοι συνταξιοδοτηθούν μετά τις 30/6/2015 και δεν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος, με τις ελάχιστες μέρες ασφάλισης (4.500 – 5.000 ένσημα), δεν θα λάβουν τα κατώτερα όρια συντάξεων. Με δεδομένη και τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, οι εν λόγω συνταξιούχοι, οι πιο φτωχοί, θα περιέλθουν σε κατάσταση εξαθλίωσης.

 

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Μεγάλο απεργιακό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Χιλιάδες εργαζόμενοι, απεργοί στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, διατράνωσαν...

Απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα – Να μην περάσει το αντεργατικό έκτρωμα

Απεργούν σήμερα, «νεκρώνουν» τους χώρους δουλειάς και διαδηλώνουν σε...

Κυβέρνηση: Σέρνει στα δικαστήρια τα συνδικάτα για να μην απεργήσουν!

Η κυβέρνηση θορυβημένη από τις αποφάσεις συμμετοχής στην 24ωρη...

Απεργία: Μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στα ΜΜΜ – Πώς θα κινηθούν Μετρό, Λεωφορεία, Τραμ

Κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις και στάσεις εργασίας έχουν προκηρύξει για την...