ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ

Date:

ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ
Με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες πιθανότατα στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί στις 27 Φεβρουαρίου 2020, θα λυθεί το πρόβλημα με τα αναδρομικά συντάξεων, για τα οποία κλήθηκαν να πληρώσουν φόρο χιλιάδες συνταξιούχοι μεταξύ αυτών και συνάδελφοι σιδηροδρομικοί.
Όπως ανακοίνωσε στη Βουλή, ο Υφυπουργός Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλος απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστου Κατσιώτη, θα δοθεί η δυνατότητα να διορθωθούν τα εκκαθαριστικά, είτε έπειτα από αίτηση του φορολογούμενου είτε από την ίδια την ΑΑΔΕ.
Πρόκειται για ένα μεγάλο ποσοστό αναδρομικών συντάξεων που εισπράχτηκαν το 2013 από τους δικαιούχους, οι οποίοι όμως δεν συμπεριέλαβαν τα συγκεκριμένα ποσά στη φορολογική τους δήλωση, με αποτέλεσμα να καταλογιστεί φόρος. Η νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει τον επιμερισμό των αναδρομικών ποσών στα χρόνια που ανάγονται, μέτρο που μειώνει τη φορολογική επιβάρυνση των συνταξιούχων και σημαντική μείωση των προσαυξήσεων για όσους έλαβαν καθυστερημένα την πρώτη τους σύνταξη.
Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να μην επιβληθούν τα σχετικά πρόστιμα. Σε ότι αφορά τους περίπου 2000 συνταξιούχους, οι οποίοι ενώ είχαν υποβάλει συμπληρωματικές δηλώσεις για τα αναδρομικά και είχαν πληρώσει τους φόρους που αναλογούν, έλαβαν νέο ειδοποιητήριο, θα υπάρχει αυτόματη διαγραφή των φόρων όπου έχουν βεβαιωθεί, πιθανότατα από την ίδια την υπηρεσία.

Η ερώτηση του Χρ. Κατσώτη

Απόσπασμα πρακτικών από τη συνεδρίαση της Βουλής

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Τέμπη: Ζητούν τους αποδέκτες των 25 τόνων χημικού διαλύτη

Μορφή χιονοστιβάδας έχουν λάβει οι εξελίξεις στην τραγωδία των Τεμπών,...

Τέμπη: Στο σκαμνί ο Κώστας Αγοραστός για το μπάζωμα στο σημείο της τραγωδίας

Απερρίφθη από το συμβούλιο Εφετών Λάρισας η προσφυγή του...

Ξεκινούν οι εργασίες στην γραμμή του Τρένου του Πηλίου

Τελικές αυτοψίες και επιμετρήσεις στη γραμμή του Τρένου του...

Έγκλημα στα Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελέα που απέρριψε μήνυση συγγενών των θυμάτων

Πειθαρχικά θα ερευνηθεί η εισαγγελέας που εξέδωσε απορριπτική διάταξη...