Ψηφίστηκε ο αντιασφαλιστικός νόμος της κυβέρνησης

Date:

Ψηφίστηκε ο αντιασφαλιστικός νόμος της κυβέρνησης
Κυκλοφόρησε σε ΦΕΚ (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που ψηφίστηκε στη Βουλή με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, την Πέμπτη 27/2/2020, την ώρα που χιλιάδες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι διαδήλωναν με τα Σωματεία τους έξω από τη Βουλή.
Ο νόμος της κυβέρνησης της ΝΔ, θωρακίζει όλους τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους, όλων των κυβερνήσεων και ταυτόχρονα προετοιμάζει το έδαφος για την επόμενη φάση της επίθεσης στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα, με την πλήρη εφαρμογή του «συστήματος των τριών πυλώνων» και με στόχο την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης. Άλλωστε, ο Υπουργό Εργασίας προανήγγειλε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα κατατεθεί και σχετικό νομοσχέδιο που θα αφορά τις επικουρικές συντάξεις και τα «επαγγελματικά ταμεία».

Όλο το προηγούμενο διάστημα πριν την ψήφιση του νόμου, η κυβερνητική προπαγάνδα μαζί με τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια, ιδιαίτερα στις πρωινές εκπομπές, προσπαθούσαν να πείσουν τους συνταξιούχους περί δήθεν μεγάλων «αυξήσεων» στις συντάξεις. Μετά τα την αποκάλυψη των πραγματικών στοιχείων αναδιπλώθηκαν με εκφράσεις «το πρώτο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που δεν έχει περικοπές».
Στην πραγματικότητα αυτό που επιβεβαιώνεται είναι αυτό που από την πρώτη στιγμή ανέδειξαν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις και το Σωματείο μας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», ότι με ψέματα και μισές αλήθειες εφαρμόζουν όλες τις αντιασφαλιστικές νομοθετικές διατάξεις που μέχρι σήμερα έχουν ψηφιστεί και ισχύουν και προσθέτει νέες.
Με τον νέο νόμο παραμένουν στο ακέραιο:

  • Παραμένουν σε ισχύ οι τεράστιες περικοπές από το 2010 και μετά σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.
    Καταργείται οριστικά η 13η και η 14η σύνταξη, μαζί και το ΕΚΑΣ.
  • Καταργεί ακόμη και αυτή την κουτσουρεμένη «13η σύνταξη» που δόθηκε τον Μάη 2019.
  • Η «εθνική σύνταξη» παραμένει στα 340 – 384 ευρώ με 15 και 20 χρόνια εργασίας αντίστοιχα, ενώ το κράτος εγγυάται μόνο αυτή. Όποιος λάμβανε πάνω από δύο συντάξεις θα λαμβάνει στο εξής μόνο μία «εθνική σύνταξη».
  • Παραμένει σε ισχύ για τους παλιούς συνταξιούχους η «θανατηφόρα» προσωπική διαφορά του νόμου Κατρούγκαλου.
  • Οι συνταξιούχοι που έχουν συνολικά μέχρι 30 χρόνια εργασίας και 9000 ένσημα δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ αύξηση. Η σύνταξή τους παραμένει ίδια όπως επανυπολογίστηκε με το ν.4387/2016.
  • Για τους συνταξιούχους με πάνω από 9000 ένσημα θα προκύψει μια μικρή αύξηση που θα αποδοθεί σε βάθος πενταετίας.
  • Όλες οι συντάξεις παραμένουν παγωμένες τουλάχιστον μέχρι το 2022. Μετά το 2022 η ονομαστική τους αύξηση δεν θα ξεπερνά τον δείκτη τιμών καταναλωτή (επίσημο πληθωρισμό).
  • Η ένταξη του ΕΤΕΑΕΠ (Επικουρικό) στον ΕΦΚΑ, ανοίγει το δρόμο της κοινωνικής ασφάλισης στα «νύχια» των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, αρχίζοντας από τις επικουρικές το 2021 και βάζουν στο χέρι τα αποθεματικά του ΕΤΕΑΕΠ περίπου 8 δις ευρώ.

Για φέτος η συνολική δαπάνη για τις συντάξεις μειώνεται κατά 221εκ. ευρώ. Επίσης υπάρχει η δέσμευση πως η συνολική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται από το 17,3% το 2016 όταν ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου, στο 13% του ΑΕΠ το 2025.
Πάνω από μια δεκαετία όλοι οι συνταξιούχοι βιώνουμε τις θανατηφόρες πολιτικές όλων των κυβερνήσεων που υποστήκαμε μείωση των εισοδημάτων μας από 20-60%. Πάνω από 80 δις ευρώ μας άρπαξαν με τις περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις μας  και την 13η & 14η σύνταξη καθώς και 40δις ευρώ με το PSI. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση και οι εργοδοτικές οργανώσεις όπως ο ΣΕΒ, πανηγυρίζουν για το νόμο, χωρίς να παίρνουν υπόψη τους τη δύναμη των εργαζόμενων και των συνταξιούχων που ανέδειξε η μεγάλη επιτυχία της απεργίας στις 18/2/2020 και τα μαζικά συλλαλητήρια τόσο στην Αθήνας όσο και στις άλλες πόλεις της χώρας, που έστειλαν αγωνιστικό μήνυμα ενίσχυσης της πάλης για δημόσια, υποχρεωτική, καθολική κοινωνική ασφάλιση, για σύγχρονα ασφαλιστικά δικαιώματα, αυξήσεις στις συντάξεις, δωρεάν υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους.

Δείτε εδώ το σχετικό υλικό από το site της Βουλής

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Οι μισθωτοί έχουν 10 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών...

Τέμπη: Νέα ερωτήματα από την επικαιροποιημένη έκθεση των πραγματογνωμόνων

Νέα επικαιροποιημένη έκθεση 75 σελίδων κατέθεσαν στον εφέτη - ειδικό ανακριτή...

ΑΔΕΔΥ – Απεργία: Απέρριψε όλα τα αιτήματα η κυβέρνηση -Καμιά δέσμευση για αυξήσεις το 2025

Ακαρπη ήταν η συνάντηση μελών της Εκτελεστική Επιτροπή της...