Νοσοκομειακοί γιατροί: Όχι στα επικοινωνιακά τεχνάσματα. Να ακουστεί τώρα η αλήθεια

Date:

«Όχι στα επικοινωνιακά τεχνάσματα. Να ακουστεί τώρα η αλήθεια. Να δυναμώσει η φωνή όσων διεκδικούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας για την υγεία του λαού» ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν την Τετάρτη 1η Απρίλη στο προαύλιο του Νοσοκομείου «Αττικόν», καλώντας ταυτόχρονα γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, εργαζόμενους στα νοσοκομεία, Ενώσεις και Σωματεία να συμμετάσχουν με κάθε τρόπο στην πανελλαδική κινητοποίηση της Τρίτη 7 Απρίλη, Παγκόσμια Μέρα της Υγείας, για να ακουστούν δυνατά οι διεκδικήσεις των υγειονομικών, που δίνουν τη μάχη για την υγεία του λαού, με περιορισμένα μέσα και προσωπικό, εξαιτίας της χρόνιας πολιτικής υποχρηματοδότησης, εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας.
Όπως επισήμανε η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, σκοπός είναι να ακουστεί η πραγματική και όχι η μισή αλήθεια, όπως φιλτράρεται μέσα από τα κυβερνητικά επιτελεία. Η αλήθεια αυτών που καθημερινά δίνουν τη μάχη ενάντια στην επιδημία, έχοντας να αντιμετωπίσουν και τις τραγικές ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα της Υγείας σε γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, τεχνολογικό εξοπλισμό, υποδομές και μέσα προστασίας. «Θέλουμε να μη χάσει κανένας τη μάχη για τη ζωή του ενώ θα μπορούσε να έχει σωθεί», τόνισε μεταξύ άλλων.

Χαρακτήρισε ανεπαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί ταυτόχρονα να παρουσιάσει μια μαγική εικόνα, παρά τα στοιχεία που τη διαψεύδουν. Όπως είπε, η κυβέρνηση, κινούμενη σταθερά στη λογική του «κόστους – οφέλους», προσπαθεί να αντιμετωπίσει την επιδημία με το λιγότερο δυνατό κόστος, να βουλώσει τρύπες με μπαλώματα, που δεν προστατεύουν ουσιαστικά την υγεία των εργαζομένων στα νοσοκομεία και του λαού.
Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τη δήλωση του υφυπουργού Υγείας ότι με τις δωρεές σε ιατρικό υλικό από επιχειρηματίες και εταιρείες «αποφεύγεται η σπατάλη δημόσιου χρήματος». «Είναι σπατάλη για την κυβέρνηση η δαπάνη χρημάτων για την αγορά του αναγκαίου υγειονομικού υλικού προκειμένου να αντεπεξέλθουμε στις αυξημένες ανάγκες της επιδημίας», σχολίασε η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ.
Ουσιαστικές λύσεις, όχι μπαλώματα!
Εστιάζοντας στα πραγματικά στοιχεία, είπε πως μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, έχουν προστεθεί μόλις 75 νέα κρεβάτια ΜΕΘ στο δημόσιο σύστημα Υγείας, την ώρα που πριν από την πανδημία υπήρχαν λιγότερα από 600, ενώ οι ανάγκες ήταν για 3.500.
Απαντώντας στις αλχημείες της κυβέρνησης, που μιλάει μέχρι και για 870 διαθέσιμα κρεβάτια ΜΕΘ, σχολίασε ότι και τόσα να είναι, μόλις τα 210 απ’ αυτά διατίθενται σ’ αυτήν τη φάση για ασθενείς του Covid-19 και τα 90 καλύπτονται ήδη από διασωληνωμένους ασθενείς.
Για τις ελλείψεις σε προσωπικό επισήμανε πως πριν από την πανδημία υπήρχαν 30.000 κενές οργανικές θέσεις και σήμερα προβάλλεται ως «λύση» από την κυβέρνηση η πρόσληψη μόλις 4.000 γιατρών, νοσηλευτών και άλλου προσωπικού, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, όπως και η μετακίνηση προσωπικού από την ΠΦΥ, που ουσιαστικά την οδηγεί σε αποψίλωση.
Η ΟΕΝΓΕ, από την πλευρά της, απαιτεί τον άμεσο διορισμό σε μόνιμες θέσεις όλων όσοι έχουν θέσει υποψηφιότητα για τις περίπου 900 θέσεις μόνιμων νοσοκομειακών γιατρών, κατά παρέκκλιση των διατάξεων που ισχύουν.
Ειδική αναφορά έκανε η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ και στις ελλείψεις στην προστασία του υγειονομικού προσωπικού, σε ιατρικό υλικό, καθώς και στην ανυπαρξία μέτρων φροντίδας και παρακολούθησης τόσο για τους ασθενείς με κορονοϊό, που η κυβέρνηση τους καλεί να μείνουν σπίτι, όσο και για τους πάσχοντες.
Όσον αφορά το δεύτερο ζήτημα, αναφέρθηκε στον πρόσφατο θάνατο της 40χρονης στο σπίτι της, σημειώνοντας πως αν δεν παρθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας, ίσως να μην είναι το μοναδικό τέτοιου είδους περιστατικό. Καλώντας τους υγειονομικούς να στηρίξουν την κινητοποίηση στις 7 Απρίλη, τόνισε πως «δεν πρόκειται να σιωπήσουμε, αλλά θα σπάσουμε τη σιωπή, δυναμώνοντας τη φωνή που διεκδικεί μέτρα προστασίας για την υγεία του λαού».
Επείγουσα ανάγκη για προσλήψεις και κρεβάτια ΜΕΘ
Ο Γιώργος Σιδέρης, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αττικόν» και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ, χαρακτήρισε φριχτή και επικίνδυνη την κατάσταση που επικρατεί, μιλώντας για προσλήψεις με το σταγονόμετρο, καθώς και για μεταφορά προσωπικού και υλικού από το ένα νοσοκομείο στο άλλο. Κάλεσε το λαό να διεκδικήσει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας του και στήριξης του δημόσιου συστήματος, αφού «παίζεται» η ίδια η ζωή του.
Έκκληση στο λαό για συμπαράσταση και συμμετοχή στην κινητοποίηση της ΟΕΓΝΕ απηύθυνε ο Γιάννης Γαλανόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας. Αναφέρθηκε στις ευθύνες του κράτους να στελεχώσει με επαρκή προσωπικό και μέσα τη δημόσια Υγεία.
Η Δήμητρα Σταματέλου, επίσης μέλος της ΕΓ της ΟΕΝΓΕ, αναφέρθηκε στην πληθώρα καταγγελιών γιατρών και νοσηλευτών που φθάνουν στην Ομοσπονδία για τις τραγικές ελλείψεις σε μέσα προστασίας του προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία της επαρχίας και της Αττικής, ακόμα και σε αυτά που έχουν οριστεί ως νοσοκομεία αναφοράς.
Ο Παναγιώτης Παπανικολάου, γγ της ΟΕΝΓΕ, κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικοινωνιακά και μικροπολιτικά παιχνίδια στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας.
Η αντιπρόεδρος της ΟΕΝΓΕ και πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, ζήτησε αύξηση των κλινών των ΜΕΘ και άμεση κάλυψη των κενών σε προσωπικό, ιδιαίτερα από τη στιγμή που μεγάλος αριθμός υγειονομικών έχουν νοσήσει.
Η Δέσποινα Τοσουνίδου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ασκληπιείου Βούλας και μέλος της ΕΓ της ΟΕΝΓΕ, εστίασε στην τραγική κατάσταση που επικρατεί ακόμα και στα νοσοκομεία αναφοράς που υποθετικά είναι πιο προετοιμασμένα.
Ο Κώστας Λιβαδάς, μέλος της ΕΓ της ΟΕΝΓΕ, τόνισε πως κανένας γιατρός ή νοσηλευτής δεν μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πανδημίας όταν βρίσκεται εγκλωβισμένος στα καθημερινά προβλήματα των νοσοκομείων.
Ο Μιχάλης Ρίζος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αττικόν», μίλησε κι αυτός για την ανάγκη περισσότερων κλινών ΜΕΘ στο νοσοκομείο στο οποίο, όπως είπε, μέχρι σήμερα έχουν προστεθεί μόλις τρία.
Έκκληση για άμεση πρόσληψη προσωπικού έκανε, τέλος, ο Φώτης Κολοκάθης, γιατρός του Νοσοκομείου «Αττικόν» και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ.

Βίνετο από τη συνέντευξη τύπου της ΟΕΝΓΕ – Αφροδίτη Ρέντζιου, Πρόεδρος

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Ομοσπονδίες – Σωματεία Δημοσίου: Καλούν σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της Τρίτης

Απεργούν την Τρίτη 21 Μάη οι εργαζόμενοι σε ολόκληρο τον Δημόσιο Τομέα, διεκδικώντας αυξήσεις...

Με μεγάλη επιτυχία η πολιτιστική επίσκεψη της «ΕΝΟΤΗΤΑΣ» στο Μουσείο της Ακρόπολης

Με μεγάλη επιτυχία η πολιτιστική επίσκεψη της «ΕΝΟΤΗΤΑΣ» στο...

ΟΣΕ: Επιθεώρηση της σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνας – Θεσσαλονίκης

Η νέα διοίκηση του ΟΣΕ , όπως προέκυψε από...

Κιάτο – Ροδοδάφνη: Προχωρά το έργο της ηλεκτροκίνησης για τη διασύνδεση Πελοποννήσου

Εξελίσσεται βάσει του σχεδιασμού της ΕΡΓΟΣΕ η υλοποίηση του...