Να επαναπροσληφθούν όλοι οι απολυμένοι της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και να καταβληθούν οι μισθοί των μαθητών που έχουν παρακρατηθεί

Date:

Να επαναπροσληφθούν όλοι οι απολυμένοι της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και να καταβληθούν οι μισθοί των μαθητών που έχουν παρακρατηθεί

ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΤΡΑΙΝΟΣΕ»
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα η σύσκεψη των απολυμένων εργαζομένων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που ανήκει στον ιταλικό κρατικό όμιλο FERROVIE DELLO STATO ITALIANE. Αρχικά επιδιώχθηκε η πραγματοποίηση της στο ΚΕΚ του ΟΣΕ, ωστόσο επειδή παρεμποδίστηκε από πλευράς ΟΣΕ, πραγματοποιήθηκε τελικά σε χώρο του μηχανοστασίου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης εκφράστηκε η αλληλεγγύη από τους εκλεγμένους στην ΠΟΣ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών) με τη ΔΕΣΚ, Πέτρο Παναγούλια και Ηλία Τρευλό.
Στη συνέχεια, διαβάστηκε κείμενο καταγγελίας από την Κυριακή Εξερτζή, μέλος της Επιτροπής απολυμένων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Οι συμμετέχοντες αποφάσισαν ότι βασικό ζήτημα για διεκδίκηση αποτελεί η επαναπρόσληψη με συμβάσεις αορίστου χρόνου όσων έχουν απολυθεί και η καταβολή των μισθών των μαθητών που παρακρατήθηκαν. Ορίστηκε το πρόγραμμα της δράσης για το επόμενο διάστημα το οποίο θα πρέπει να αποτελέσει κύριο θέμα στα σωματεία και την ΠΟΣ, αξιοποιώντας όλες τις μορφές πάλης και προβαίνοντας σε κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις στα υπουργεία.

Σε σχετικό τους ψήφισμα σημειώνεται ότι ενώ η επιχείρηση έχει εξασφαλίσει κρατικές χρηματοδοτήσεις, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ προχωράει σε απολύσεις, σε επιβολή ελαστικών μορφών απασχόλησης και εντείνει την εντατικοποίηση για να μεγιστοποιήσει την κερδοφορία της. Όπως επισημαίνεται από τον Ιούλη του 2019 μέχρι τον Απρίλη του 2020 έχει απολυθεί σχεδόν το 40% των τεχνιτών.
Αναφέρει συγκεκριμένα:
«Εμείς, οι εργαζόμενοι απόφοιτοι της Σιδηροδρομικής Σχολής καταγγέλλουμε τη Διοίκηση της “ΤΡΑΙΝΟΣΕ-ΕΕΣΣΤΥ”, του κρατικού ιταλικού μονοπωλίου σιδηροδρομικών μεταφορών “Ferrovie dello Stato Italiane (FSI)”, η οποία αξιοποιώντας την πανδημία Covid-19, απόλυσε 75 τεχνίτες στις 30/4/2020 μετά από 3 χρόνια δουλειάς.

  • Επισημαίνουμε ότι η “ΕΕΣΣΤΥ” -από τις 31/12/2019, έχει απορροφηθεί από την “ΤΡΑΙΝΟΣΕ”- ήδη είχε απολύσει 21 εργαζόμενους το καλοκαίρι του 2019
  • Όπως επίσης άλλους 52 εργαζόμενους απόφοιτους της Σιδηροδρομικής Σχολής, οι οποίοι απολύθηκαν από την εταιρεία, γιατί κλήθηκαν να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία και δεν τους επαναπροσέλαβε.
  • Επιπρόσθετα ελλοχεύει ο κίνδυνος της απόλυσης για 50 σπουδαστές της Σιδηροδρομικής Σχολής που ολοκληρώνουν την εξειδίκευσή τους στις 30/06/2020.
  • Συνολικά, οι απολυμένοι εργαζόμενοι τεχνίτες (ηλεκτρολόγοι, ηλεκτρονικοί, εφαρμοστές) αποτελούμε το 40% περίπου των τεχνιτών της “ΤΡΑΙΝΟΣΕ-ΕΕΣΣΤΥ” το 10μηνο Ιούλη 2019 – Απρίλη 2020!

Δηλώνουμε ότι δε δεχόμαστε την απόλυσή μας!
Η Διοίκηση της “ΤΡΑΙΝΟΣΕ θυγατρική του ομίλου “Ferrovie dello Stato Italiane (FSI)” για τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας της, με μαζικές απολύσεις και ελαστικές μορφές απασχόλησης, εντατικοποιεί παραπέρα τη δουλειά στον ήδη επιβαρυμένο κλάδο με εργατικά ατυχήματα, με δραματικές συνέπειες συνολικά για τους εργαζόμενους του κλάδου. Ο όμιλος “Ferrovie dello Stato Italiane (FSI)”-“ΤΡΑΙΝΟΣΕ” έχει εξασφαλίσει κρατική χρηματοδότηση – δηλαδή από την εκμετάλλευση και τη φορολογία των εργαζομένων -του λαού- το ποσό των 100 εκ. ευρώ για τα επόμενα 3 χρόνια προκειμένου να επισκευάσει όλο το τροχαίο υλικό της “ΓΑΙΑΟΣΕ”, το ποσό των 750 εκ. ευρώ για τα επόμενα 15 χρόνια, προκειμένου να εκτελεί τις λεγόμενες “άγονες γραμμές” και ταυτόχρονα δηλώνει ότι θα ζητήσει αποζημιώσεις από το δημόσιο για διαφυγόντα έσοδα λόγω της πανδημίας!
Οι εργάτες που έχουν πολλά χρόνια δουλειάς στην πλάτη τους, αλλά και εμείς οι νέοι εργαζόμενοι από την ίδια την πείρα όλων μας βγάζουμε το συμπέρασμα ότι: είτε κατά την περίοδο που οι εταιρείες “ΤΡΑΙΝΟΣΕ – ΕΕΣΣΤΥ” ήταν στο ελληνικό κρατικό μονοπώλιο του ΟΣΕ είτε τώρα στο ιταλικό κρατικό μονοπώλιο ”Ferrovie dello Stato Italiane (FSI)”, ανεξάρτητα από το εάν βρισκόμαστε σε περίοδο πανδημίας ή όχι, η Διοίκηση της εταιρείας έχει ένα σκοπό: την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων σε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας, για τη μεγαλύτερη αύξηση των κερδών της. Είναι χαρακτηριστικό, ότι κατά τη περίοδο που φοιτούσαμε στη Σιδηροδρομική Σχολή της “ΕΕΣΣΤΥ” – ΟΑΕΔ (το πρωί στη δουλειά – το απόγευμα στη σχολή) αποτελούσαμε φθηνό εργατικό δυναμικό, με μισθούς πείνας 300 ευρώ το μήνα, πρόγραμμα εξαντλητικό για νέους εργάτες, για να οδηγηθούμε στη συνέχεια σε συμβάσεις “ομηρίας” και εν τέλει στην ανεργία.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ:

  • Επαναπρόσληψη όλων όσων έληξε η σύμβασή τους στις 30/4/2020 και αυτών που απολύθηκαν ή απολύονται από το στρατό.
  • Επαναπρόσληψη των 21 απολυμένων από το καλοκαίρι του 2019.
  • Επαναπρόσληψη των μαθητών μετά το τέλος της εκπαίδευσής τους φέτος 30/6/2020.
  • Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, σύμβαση αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους.
  • Υπογραφή με αυξήσεις της κλαδικής ΣΣΕ και ένταξη όλων των εργαζομένων σ’ αυτήν με τους ίδιους όρους και δικαιώματα.
  • Να καταβληθούν οι μισθοί των μαθητών για την περίοδο 14 Μάρτη μέχρι 17 Μάη 2020 που παρακρατήθηκαν».

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Εργατικά Σωματεία: Διεκδικούν μέτρα προστασίας από τον καύσωνα και όχι ευχολόγια και συστάσεις

Να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα προστασίας των εργαζομένων...

ERA: Επείγουσα σύσταση για την ασφάλεια του σιδηροδρόμου στην Ελλάδα

Επείγουσα σύσταση για την ασφάλεια του σιδηροδρόμου στην Ελλάδα...

Συλλογή υπογραφών για τη δημιουργία μέσου σταθερής τροχιάς στην Κρήτη

Με στόχο τη δημιουργία μέσου σταθερής τροχιάς στην Κρήτη,...

Τέμπη: Nέα μήνυση διαβιβάστηκε στη Βουλή κατά Κώστα Καραμανλή και Μιχάλη Παπαδόπουλου

Μια νέα δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή για τη σιδηροδρομική...