Το πρόγραμμα δράσης της ΣΕΑ των συνταξιούχων για το επόμενο διάστημα

Date:

Δελτίο τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ – OAEE – ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ – ΕΛΤΑ – ΟΣΕ –– ΠΕΣ ΝΑΤ– ΠΣΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ – ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ – ΕΣΤΑΜΕΔΕ
Στις 19.5.20 συνεδρίασε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των συνταξιούχων μετά τα προβλήματα και τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας που μας υποχρέωσαν στην δίμηνη καραντίνα.
Η ΣΕΑ συζήτησε και εκτίμησε τα προβλήματα που προκύπτουν από την πανδημία και αποφάσισε τις παρακάτω δράσεις:
Το διάστημα αυτό έχουμε μια σειρά εξελίξεις στη χώρα μας και διεθνώς που οδηγούν σε επιτάχυνση μιας σειράς αντεργατικών και άλλων μέτρων σε όλο τον κόσμο με αφορμή την πανδημία.
Αυτή η περίοδος μας έχει εφοδιάσει με μια νέα εμπειρία που δεν την έχουμε ζήσει άλλη φορά και χρειάζεται να την συζητήσουμε συλλογικά στα συνδικαλιστικά μας όργανα.

Είναι σαφές ότι η διαχείριση της πανδημίας σε όλα έγινε και γίνεται με κριτήριο τη διασφάλιση της σταθερότητας του συστήματος με τη στήριξη του κεφαλαίου πράγμα που το ζήσαμε και την περίοδο της κρίσης που πρόσφατα περάσαμε.
Τα συνθήματα μας: «δεν μένουμε σιωπηλοί, προστατεύουμε τους εαυτούς μας, τους συναδέλφους μας και αναπτύσσουμε την δράση μας», βοήθησαν, δραστηριοποίησαν κόσμο και υποχρέωσαν την Κυβέρνηση να πάρει μέτρα.
Το συνταξιουχικό και εργατικό κίνημα δεν παρασύρθηκε σε μία τυχοδιωκτική λογική υποτίμησης του πραγματικού κινδύνου της πανδημίας ή των θεωριών της «συνομωσίας».
Η ΣΕΑ χαιρετίζει τη δράση και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων γιατρών, υγειονομικών, των σουπερ μάρκετ, όλους τους εργαζόμενους που αυτό το διάστημα υπεύθυνα και μαχητικά πάλεψαν, καθώς και τις εκδηλώσεις του εργατικού κινήματος της Πρωτομαγιάς.
Εκφράζει την ανησυχία της για την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται από τα ήδη διαφαινόμενα στοιχεία ύφεσης στην ευρωζώνη, επιβράδυνσης σε άλλες οικονομίες διεθνώς, στις ΗΠΑ, ακόμα και στην Κίνα μείωσης των ρυθμών ανάπτυξης που είχε αρχίσει πριν την πανδημία και έρχεται τώρα με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, λειτουργώντας σαν καταλύτης και φέρνει πιο κοντά και γρήγορα μια νέα οικονομική κρίση, η οποία θα είναι ακόμη πιο βαθιά. Ήδη παίρνονται ειδικά μέτρα από όλες τις κυβερνήσεις στον κόσμο και από την ελληνική σε αντεργατική αντιλαϊκή κατεύθυνση.
Ο κίνδυνος για το λαό δεν περιορίζεται μόνο στην πανδημία. Αφορά στο μεγάλο κύμα της φτώχειας, της ανεργίας και της κατεδάφισης εργατικών και συνταξιουχικών – ασφαλιστικών δικαιωμάτων, που φέρνει η επίθεση του κεφαλαίου στο έδαφος αυτής της νέας κρίσης. Η ανησυχία γίνεται ακόμη μεγαλύτερη από την αντιμετώπιση της πανδημίας από τις κυβερνήσεις στην Ε.Ε και στη χώρα μας που έχουν διαλύσει ουσιαστικά τα δημόσια συστήματα υγείας σε όφελος των ιδιωτών και του κέρδους με παντελείς ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όταν γινόμαστε μάρτυρες για το πώς χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν και συνεχίζουν να πεθαίνουν, στα σπίτια τους ή στα γηροκομεία αβοήθητοι, στις κατά τ’ άλλα αναπτυγμένες χώρες της υφηλίου, όταν σήμερα στην χώρα μας τα χειροκροτήματα των κυβερνώντων ήταν πολλά αλλά οι προσλήψεις σε γιατρούς νοσηλευτές και η επάρκεια δομών υγείας πολύ μακριά από τις ανάγκες μας.
Ακόμα και οι συγκρούσεις ανάμεσα στα μεγάλα ανταγωνιστικά διακρατικά κέντρα, για το ποιος, από τους οικείους, μονοπωλιακούς ομίλους, θα ανακαλύψει πρώτος φάρμακο ή εμβόλιο ενάντια για την εξασφάλιση περισσότερου κέρδους, δείχνουν τη βαρβαρότητα του εκμεταλλευτικού συστήματος.
Όμως την ίδια στιγμή από όλες τις κυβερνήσεις ξοδεύονται εκατοντάδες δισεκατομμύρια σε εξοπλιστικά προγράμματα, για τον εξοπλισμό των πολέμων που γίνονται σε πολλές περιοχές της υφηλίου, για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Χρήματα που είναι βγαλμένα από την εργασία δισεκατομμυρίων εργατών που θα τους επέτρεπαν να έχουν καλή υγεία, σχολεία, κοινωνικές δομές, κατοικίες, κέντρα αποκατάστασης, γηροκομεία, συντάξεις και πολλά άλλα που τα στερούνται.
Η δράση τους προς τα έξω των συνταξιουχικών οργανώσεων σαν ευάλωτη ομάδα που είμαστε, ήταν αντικειμενικά περιορισμένη. Δεν μείναμε όμως σιωπηλοί. Όλο αυτό το διάστημα οι συνάδελφοι από τις ομοσπονδίες είχαν επαφή με τα σωματεία, και τα σωματεία μας με τους συναδέλφους μέλη τους. Βγήκαν υπομνήματα για τους υπουργούς υγείας, εργασίας, δικαιοσύνης, καθώς δελτία τύπου και εγκύκλιοι για τα προβλήματα τις πρωτοβουλίες μας που αξιοποιήθηκαν από τα σωματεία μας.
Μέχρι την επιβολή της καραντίνας το κίνημα των συνταξιούχων είχε μια σημαντική δράση η οποία κλιμακωνόταν μετά τη μεγάλη πανελλαδική κινητοποίηση της 14.12.19.
Με βάση τις αποφάσεις της ΣΕΑ είχαμε ξεκινήσει την οργάνωση της πάλης μας για τα προβλήματα των συνταξιούχων με αιχμή τα προβλήματα της υγείας, μας πρόλαβε όμως η πανδημία.
Σε αυτή την βάση αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τη δράση μας παίρνοντας όλα εκείνα τα μέτρα που η εποχή και η ασφάλειά μας υπαγορεύουν.

  • Στις αρχές Ιούνη οργανώνουμε συνέντευξη τύπου με βάση τα προβλήματα της υγείας, τις καθυστερήσεις καταβολής των συντάξεων και τα γενικότερα Συνταξιουχικά προβλήματα.
  • Μέσα στον Ιούνη θα πραγματοποιηθούν περιφερειακές συσκέψεις όλων των σωματείων μας με βάση τα παραπάνω προβλήματα, επίσης θα συνεδριάσουν όλα τα όργανα του συνταξιουχικού κινήματος.
  • Να ζητήσουμε παράταση για τις αρχαιρεσίες και τα συνέδρια των ομοσπονδιών της ΣΕΑ με υπόμνημα στα υπουργεία Εργασίας, Δικαιοσύνης μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους για όσες συνδικαλιστικές οργανώσεις η θητεία τους λήγει μέχρι την ημερομηνία αυτή.
  • Θα στείλουμε εκ νέου αιτήματα στα αρμόδια υπουργεία με επικαιροποίηση των αιτημάτων μας, για την υγεία-ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την αποκατάσταση κύριων και επικουρικών μας συντάξεων, για λύση στο πρόβλημα των μεγάλων καθυστερήσεων της καταβολής τους, για τα προγράμματα κοινωνικού-θεραπευτικού τουρισμού.
  • Τα σωματεία μας να βγάλουν ανακοινώσεις που να εμπλουτίζονται και με τα τοπικά ζητήματα και τα προβλήματα των τεράστιών ελλείψεων που ήρθαν στην επιφάνεια με την πανδημία. Τα υπομνήματά τους να στέλνονται στα αντίστοιχα υπουργεία.

ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
ΙΚΑ – OAEE – ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ – ΕΛΤΑ – ΟΣΕ –– ΠΕΣ ΝΑΤ– ΠΣΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ – ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ – ΕΣΤΑΜΕΔΕ

Το Δελτίο Τύπου σε PDF

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Hellenic Train: Χάος με τα δρομολόγια και απίστευτη ταλαιπωρία των επιβατών

Aδιανόητη ταλαιπωρία βιώνουν χιλιάδες επιβάτες αμαξοστοιχιών σε όλο το...

Τέμπη: Ελεύθερος χωρίς όρους στέλεχος του ΟΣΕ μετά την απολογία του

Ελεύθερος χωρίς όρους αφέθηκε μετά την απολογία του στον...

Εκκενώθηκε συρμός του Μετρό στο Σύνταγμα – Εβγαινε καπνός από βαγόνια

Εκκενώθηκε και αποσύρθηκε συρμός του Μετρό στο σταθμό του...

Βενετία: Τουλάχιστον 20 νεκροί – Λεωφορείο έπεσε από γέφυρα

Τουλάχιστον είκοσι άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, έχασαν τη...