Κινητοποίηση, σήμερα 9/6/2026 στην Πάτρα, από τα Συνταξιουχικά Σωματεία Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου
Ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις και επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης απαίτησαν, μεταξύ άλλων, Συνταξιουχικά Σωματεία από την Αχαΐα, την Ηλεία και τη Ζάκυνθο με δυναμική συγκέντρωση που πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί στην Πάτρα.
Στη συγκέντρωση από το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συνδέσμου Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» παραβρέθηκαν ο πρόεδρος Σωτήρης Ραυτόπουλος και ο αντιπρόεδρος Ηλίας Τρεβλός.
Συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους, συνταξιούχοι διαφόρων σωματείων έδωσαν το «παρών» στη συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο. Κάλεσαν, ταυτόχρονα, σε στήριξη των κλαδικών απεργιών στις 24 Ιούνη και σε μαζική συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της ΔΕΘ στις 5 Σεπτέμβρη. Τόνισαν, επίσης, την ανάγκη συνέχειας του αγώνα ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στις δαπάνες για αυτόν και στις αποστολές των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας εκτός συνόρων, απαιτώντας ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, αλλά και συνολικότερα των λαϊκών αναγκών.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Βαγγέλης Λάζος, εκ μέρους του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Πάτρας, ο Κώστας Γεροπαναγιώτης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ και πρόεδρος του Σωματείου Αχαΐας, και ο Παναγιώτης Διονυσόπουλος, μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Δημοσίου.
Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Γιώργος Σκιαδιώτης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, που στάθηκε στον αγώνα που δίνεται για την υπεράσπιση της ζωής και της αξιοπρέπειας των συνταξιούχων. Τόνισε ότι οι κινητοποιήσεις αποτελούν την καλύτερη αντιπολίτευση στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, στα μέτρα-«ψίχουλα» που πετά η κυβέρνηση, όπως και σε κάθε έναν επίδοξο «Μεσσία» για τον λαό που δεν δεσμεύεται για την ικανοποίηση των αναγκών εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων. Κάλεσε, ακόμα, σε πάλη ενάντια στο χτύπημα των εργατικών-λαϊκών δικαιωμάτων, στην πολεμική εμπλοκή για λογαριασμό της αστικής τάξης της χώρας, ενώ ανέδειξε και την ανάγκη για μαζική συμμετοχή στη δράση απέναντι στις στρατηγικές επιλογές που αφαίρεσαν κατακτήσεις και δικαιώματα δεκαετιών.
Την αλληλεγγύη και στήριξή του στον αγώνα των συνταξιούχων εξέφρασε το ΕΚ Πάτρας με χαιρετισμό που απηύθυνε η γενική γραμματέας του Χριστίνα Παναγογιαννοπούλου, η οποία υπογράμμισε πως εργαζόμενοι και συνταξιούχοι έχουν τα ίδια προβλήματα, καλώντας, παράλληλα, σε πάλη απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και σε παλαιότερους και νεότερους «σωτήρες» του λαού που υπηρετούν την κερδοφορία του κεφαλαίου.
Δίπλα στους συνταξιούχους βρέθηκε αντιπροσωπεία της Δημοτικής Αρχής Πάτρας, με επικεφαλής τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη.
Ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους, με συνθήματα, όπως «Δώστε λεφτά για Υγεία και Παιδεία, όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία» και «Ανθρώπινες συντάξεις και δωρεάν Υγεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία».
Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και αύριο, Τετάρτη, με πανσυνταξιουχική συγκέντρωση για τους νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας.

