Αποκαλυπτικά στοιχεία: «Παγωμένοι» επί δύο χρόνια οι μισθοί στην Ελλάδα

Date:

«Παγωμένοι» παραμένουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά οι μισθοί στην Ελλάδα, αποδεικνύοντας με έναν ακόμη τρόπο πως οι πραγματικά χαμένοι από την περιβόητη «ανάπτυξη» είναι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα που βλέπουν το εισόδημά τους να ροκανίζεται από την ακρίβεια.

Σύμφωνα με την Εαρινή Έκθεση 2026 του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου (ΕΔΣ), η αγοραστική δύναμη των μισθών δεν παρουσιάζει ουσιαστική βελτίωση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επικαλείται η έκθεση, η πραγματική αμοιβή των εργαζομένων -δηλαδή οι αποδοχές αφού αφαιρεθεί ο πληθωρισμός- αυξήθηκε μόλις κατά 0,1% το 2025. Για το 2026, η πρόβλεψη είναι πανομοιότυπη: +0,1%.

Το ΕΔΣ αποδίδει την εξέλιξη αυτή κυρίως στη συνεχιζόμενη πληθωριστική πίεση. Ο δομικός πληθωρισμός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 3,6% το 2025, σημαντικά υψηλότερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης (2,4%), περιορίζοντας την όποια ονομαστική αύξηση μισθών. Για το 2026 οι προβλέψεις παραμένουν ανησυχητικές, με τον πληθωρισμό να κινείται μεταξύ 3,2% και 4,2% ανάλογα με το σενάριο.

Οι ανατιμήσεις μάλιστα χτυπούν κατεξοχήν βασικές δαπάνες των νοικοκυριών: εστιατόρια και ξενοδοχεία +5,6%, στέγαση και ενέργεια +5,5%, ένδυση +4,7% το 2025.

Την ίδια στιγμή, ο διάμεσος ακαθάριστος ετήσιος μισθός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε το 2024 σε περίπου 18.000 ευρώ, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται σε 39.808 ευρώ, σύμφωνα με τη Eurostat. Ο Έλληνας εργαζόμενος αμείβεται, δηλαδή, με λιγότερο από το μισό του μέσου Ευρωπαίου -και η εικόνα δεν βελτιώνεται ουσιωδώς ούτε όταν οι αποδοχές προσαρμοστούν στο κόστος ζωής, καθώς παραμένουν από τις χαμηλότερες στην ΕΕ.

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο συνδέει ευθέως το μισθολογικό έλλειμμα με την παραγωγικότητα. Η Ελλάδα εμφανίζει ΑΕΠ ανά ώρα εργασίας στο 50% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ οι εργαζόμενοι συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων με τις περισσότερες ώρες εργασίας στην ΕΕ. Το αποτέλεσμα είναι ένα μοντέλο χαμηλής απόδοσης και παρατεταμένης εργασιακής επιβάρυνσης, χωρίς αντίστοιχη μισθολογική ανταπόδοση.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το ίδιο το ΕΔΣ αναγνωρίζει πως περαιτέρω αύξηση των μισθών θα ήταν θετική, υπό την προϋπόθεση της ενίσχυσης της παραγωγικότητας.

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Σιδηρόδρομος: Νέοι συρμοί Blues Intercity στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη

Με την άφιξη δύο συρμών Intercity, Blues IC στην...

Αναβαθμίζεται η σιδηροδρομική γέφυρα Πουλόπουλου στη Γραμμή 1 του Μετρό

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ένα έργο που θεωρείται κομβικής...

ΔΕΣΚ-Σ: Όχι στην υπέρβαση χρόνου μηχανοδήγησης

ΔΕΣΚ-Σ: Όχι στην υπέρβαση χρόνου μηχανοδήγησης ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες μηχανοδηγοί, Μόνιμο...

ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΣΦΕΝΔΑΛΗΣ: ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΕΣ «ΔΟΥΛΕΙΕΣ» ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΙΕΡΕΩΝ

ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΣΦΕΝΔΑΛΗΣ: ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΕΣ «ΔΟΥΛΕΙΕΣ» ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΙΕΡΕΩΝ Στις 8/6/2026 με πλήρη...