«Ματωμένο» πλεόνασμα 7,5 δισ. το πρώτο 9μηνο του 2026

Date:

Ενα ακόμα θηριώδες «ματωμένο» πλεόνασμα ύψους 7,589 δισ. ευρώ έβγαλε την περίοδο Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2026, η κυβέρνηση από τα λαϊκά νοικοκυριά, που προσπαθούν να επιβιώσουν σε δύσκολες συνθήκες και σε τρομακτικά επίπεδα ακρίβειας.

Αυτή η, δίχως τέλος, κλοπή του λαϊκού εισοδήματος προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που δημοσιοποίησε χτες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Σύμφωνα με αυτά, το ματωμένο πρωτογενές πλεόνασμα για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2026 έφτασε τα 7,589 δισ. ευρώ, καταγράφοντας υπέρβαση κατά 2,46 δισ. ευρώ έναντι του αρχικού στόχου.

– Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 56,072 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 54,099 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας υπέρβαση 1,973 δισ. ευρώ, ή περίπου 3,6%. (Η αναλυτική κατανομή των εσόδων από φόρους, σε ΦΠΑ και ΕΦΚ θα δημοσιοποιηθεί όταν οριστικοποιηθούν τα στοιχεία).

– Τα καθαρά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 57,834 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας κατά 2,525 δισ. ευρώ τον στόχο των 55,309 δισ. ευρώ.

– Τον μήνα Σεπτέμβριο 2026 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 6,483 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 194 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου. Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 6.591 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 179 εκατ. ευρώ ή 2,8% έναντι του στόχου.

Ακόμα, οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2026 ανήλθαν στα 57,672 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 465 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (57,206 δισ. ευρώ), που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2026, κυρίως λόγω της επιτάχυνσης των πληρωμών του Ταμείου Ανάκαμψης, λεφτά δηλαδή που και πάλι πήγαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Τα παραπάνω στοιχεία φανερώνουν τη συνέχιση της κλοπής του λαού, στο όνομα της «δημοσιονομικής πειθαρχίας», η οποία αποτελεί ένας διαρκές μνημόνιο σε βάρος του λαού.

Την ίδια στιγμή έρχονται τα πρώτα στοιχεία για τη νέα χρόνια που δείχνουν ότι η φτωχοποίηση εργαζομένων και συνταξιούχων θα συνεχιστεί Υψηλότερο πληθωρισμό για το 2027, χαμηλότερη ανάπτυξη την επόμενη χρονιά και αισθητά ασθενέστερη δυναμική επενδύσεων και κατανάλωσης, προβλέπει το ΙΟΒΕ, αναθεωρώντας επί τα χείρω κρίσιμες εκτιμήσεις του για την ελληνική οικονομία. Στην τριμηνιαία έκθεση που παρουσίασε το ΙΟΒΕ ανεβάζει την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό του 2026 στο 4%, από 3,7% τον Ιούλιο, και για το 2027 στο 3%, από 2,7%. Παράλληλα, διατηρεί στο 1,8% την εκτίμηση για τη φετινή ανάπτυξη, αλλά χαμηλώνει στο 1,9%, από 2%, τον πήχη για την επόμενη χρονιά.

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Τέμπη: Εισαγγελική παραγγελία για επίσπευση των διαδικασιών εκταφής

Την άμεση διενέργεια των εκταφών σορών θυμάτων του σιδηροδρομικού...

Συνεχίζεται ο εμπαιγμός για τον Οδοντωτό Διακοφτού – Καλαβρύτων 

Συνεχίζεται ο εμπαιγμός για τον Οδοντωτό Διακοφτού – Καλαβρύτων  Α...

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας των συνταξιούχων της Αθήνας στο Υπουργείο...