Υπόμνημα των Συνταξιουχικών Οργανώσεων στον Υπουργό Υγείας κ. Β. Κικιλια

Date:

Υπόμνημα προς τον Υπουργό Υγείας κ. Β. Κικίλια
κ. Υπουργέ
Οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ – OAEE – ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ – ΕΛΤΑ – ΟΣΕ –– ΠΕΣ ΝΑΤ– ΠΣΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ – ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ – ΕΣΤΑΜΕΔΕ που εκπροσωπούν πάνω από 2,5 εκατομ. συνταξιούχους σε όλη τη Χώρα, ζητούν άμεσα μαζί σας συνάντηση, προκειμένου να συζητήσουμε τα ζωτικής σημασίας προβλήματα των συνταξιούχων στην υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που καθημερινώς οξύνονται ενόψει και της πανδημίας και βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές της εργατικής λαϊκής οικογένειας και των συνταξιούχων.
κ. Υπουργέ
Θα χρειάζονταν πολλές σελίδες για να περιγράψουμε όλο το φάσμα προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί λόγω των περικοπών σε υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, που έχουμε δεχθεί τα τελευταία χρόνια. Οι συνταξιούχοι σταθερά εδώ και χρόνια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα διεκδικώντας λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της υγείας και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Ιδιαίτερα τα χρόνια της κρίσης τα προβλήματα αυτά πήραν τεράστιες αρνητικές, θανατηφόρες διαστάσεις. Όλο το διάστημα της κρίσης πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες κινητοποιήσεις από τους συνταξιούχους σε όλη την χώρα γι’ αυτό το σκοπό.

Στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν ανάμεσα στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των συνταξιούχων, με όλους σχεδόν τους Υπουργούς Υγείας, αλλά και τους Πρωθυπουργούς, τόσο με τα Υπομνήματά μας όσο και διά ζώσης, τους θέσαμε τα μεγάλα προβλήματα και την τραγική κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια υγεία και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, θέτοντας τα αιτήματα του συνταξιουχικού κόσμου για τη λύση τους.
Όμως τα αιτήματά μας αυτά από τις κυβερνήσεις έμπαιναν στη λογική του κόστους και της παραπέρα εμπορευματοποίησης του Δημόσιου συστήματος υγείας, ως γιατρικό και προοπτική.
Πολλοί που σήμερα παρουσιάζονται ως ευαίσθητοι και ανθρωπιστές στα ζητήματα αυτά, λοιδορούσαν τόσο εμάς, όσο και το Εργατικό κίνημα και τους αγώνες των υγειονομικών για δωρεάν δημόσια υγεία και ιατροφαρμακευτικήπερίθαλψη.
Σήμερα την περίοδο της παγκόσμιας πανδημίας που χτυπάει και τη χώρα μας και η κατάσταση γίνεται φοβερά επικίνδυνη και φαίνονται καθαρά τα αποτελέσματα που οδήγησαν οι πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων που έκλεισαν εκατοντάδες δομές, νοσοκομεία, μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας, ΜΕΘ, ιατρεία, εξεταστήρια των ασφαλιστικών ταμείων, θεραπευτήρια κ.α. Τα νοσοκομεία έμειναν υποστελεχωμένα τη στιγμή που χρειάζονται χιλιάδες προσλήψεις σε γιατρούς, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό.
Όλα όσα αυτά τα χρόνια προβλέψαμε και διεκδικούμε τώρα ξεσπούν με δραματικό και επικίνδυνο τρόπο σε βάρος των συνταξιούχων, των εργαζομένων και του λαού. Ο δημόσιος τομέας της υγείας αδυνατεί και βρίσκεται μακριά από το να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες και ο ιδιωτικός τομέας υπάρχει, αλλά στοιχίζει πολύ για να κερδοσκοπεί όπως ετάχθη.
Παρότι από το 2016 με το ν. 4387 αυξήθηκε η συμμετοχή μας για την υγεία στην Κύρια σύνταξη από 4% σε 6% και στην επικουρική από 0% σε 6%, βελτίωση δεν είδαμε.
Αυτή την κρίσιμη στιγμή από την παγκόσμια πανδημία και τα μεγάλα προβλήματα που είναι μπροστά μας απευθυνόμαστε στην Κυβέρνηση και διεκδικούμε:

  • Την άμεση πρόσληψη ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού, όλων των κλάδων ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε μόνιμη βάση, με στελέχωση όλων των αναγκών της δημόσιας υγείας.
  • Να ανοίξουν όλες δομές, τα νοσοκομεία, οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ, οι ανενεργές δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας σε 24ωρη λειτουργία.
  • Να εφοδιασθούν όλα τα νοσοκομεία με τα απαραίτητα φάρμακα, υλικά, μέσα προστασίας για το προσωπικό και τους ασθενείς.

Αυτή την περίοδο μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν πολλοί από τους συνταξιούχους, που είναι περιορισμένοι στα σπίτια και αντιμετωπίζουν διάφορες σοβαρές αρρώστιες και νοσήματα. Κινδυνεύουν περισσότερο από αυτές και όχι από τον κορονοϊό και αυτό, γιατί χρειάζονται εξετάσεις που δεν μπορούν να τις κάνουν, αφού δεν μπορούν να πάνε στα νοσοκομεία. Αδυνατούν να καλέσουν και να πληρώσουν ιδιώτες γιατρούς από τις πενιχρές τους συντάξιμες αποδοχές.
Είναι χιλιάδες οι συνταξιούχοι που δεν έχουν ούτε ένα Ευρώ αφού για πολύ μεγάλο διάστημα καθυστερεί η έκδοση της σύνταξής τους.
ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ.

  • Να επιταχθούν οι ιδιωτικές δομές υγείας και οι ιδιώτες γιατροί να επισκέπτονται τους έχοντες ανάγκη ασθενείς στα σπίτια τους. Να γίνονται οι εξετάσεις και η συνταγογράφιση εκεί, ώστε να πάρουν τα φάρμακά τους. Το κόστος να αναληφθεί από το κράτος δίχως καμιά πληρωμή από τους ασθενείς και δημόσιους οίκους ευγηρίας, Κέντρων Αποκατάστασης με πλήρη υγειονομικό προσωπικό. Οι μεταφορές ιατρών στις ΜΕΘ δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις ελλείψεις προσωπικού.
  • Να λυθεί οριστικά το ζήτημα των έμμεσα ασφαλισμένων και των συνταξιούχων που έπαιρναν ΕΚΑΣ μέχρι το 2019 με μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα και το κονδύλι να δοθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021 και όχι από το 0,5 του ΑΕΠ που είναι για τους συνταξιούχους.
  • Άμεση κατάργηση  της εισφοράς  των  συνταξιούχων στον κλάδο της υγείας  και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς και της συμμετοχής στην αγορά φαρμάκων.

Οι συνταξιούχοι όλα αυτά τα χρόνια είχαν δραματικές περικοπές στις συντάξιμες αποδοχές τους, σε κύριες, επικουρικές συντάξεις και σε κοινωνικές παροχές, ενώ καταργήθηκε το ΕΚΑΣ,. Οι συντάξεις τους είναι κοντά στα προνοιακά βοηθήματα. Είναι σωστό και δίκαιο μπροστά στις απαιτήσεις της κατάστασης , να τους καταβληθεί το πληρωμένο από αυτούς, δώρο των Χριστουγέννων.
Παρακαλούμε άμεσα να δεχθείτε την αντιπροσωπεία μας.

Μετά Τιμής
Οι Συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων
ΙΚΑ – OAEE – ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ – ΕΛΤΑ – ΟΣΕ –– ΠΕΣ ΝΑΤ– ΠΣΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ – – ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ – ΕΣΤΑΜΕΔΕ

Το υπόμνημα σε PDF

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Εργατικά Σωματεία: Διεκδικούν μέτρα προστασίας από τον καύσωνα και όχι ευχολόγια και συστάσεις

Να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα προστασίας των εργαζομένων...

ERA: Επείγουσα σύσταση για την ασφάλεια του σιδηροδρόμου στην Ελλάδα

Επείγουσα σύσταση για την ασφάλεια του σιδηροδρόμου στην Ελλάδα...

Συλλογή υπογραφών για τη δημιουργία μέσου σταθερής τροχιάς στην Κρήτη

Με στόχο τη δημιουργία μέσου σταθερής τροχιάς στην Κρήτη,...

Τέμπη: Nέα μήνυση διαβιβάστηκε στη Βουλή κατά Κώστα Καραμανλή και Μιχάλη Παπαδόπουλου

Μια νέα δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή για τη σιδηροδρομική...