«Η δράση μας μπροστά στην έξαρση της πανδημίας»

Date:

«Η δράση μας μπροστά στην έξαρση της πανδημίας»
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της «ΕΝΟΤΗΤΑΣ»
Αγαπητοί Συνάδελφοι Συναδέλφισσες.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της «ΕΝΟΤΗΤΑΣ» απευθύνεται στα μέλη της δύναμής του και σε όλους τους συνταξιούχους, μπροστά στη νέα δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε με την επιβολή του δεύτερου LOCK-DOWN. Μια ακόμη δυσκολία στην ζωή μας που όπως είχαμε προβλέψει, εκεί θα καταλήγαμε από τις κυβερνητικές πολιτικές που όλα τα θέματα τα υποτάσσουν στην κερδοφορία των λίγων.
Όπως κι αν έχουν τα πράγματα χρειάζεται να προφυλάξουμε τους εαυτούς μας και να βγούμε γεροί και υγιείς ξανά στο προσκήνιο του αγώνα. Γιατί αν δεν τους προφυλάξουμε εμείς, κανένας δεν θα μας προφυλάξει αφού όλες οι κυβερνήσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια φρόντισαν να τσακίσουν το δημόσιο σύστημα υγείας και να το απαξιώσουν. Σε όφελος της εμπορευματοποίησης και των ιδιωτών έκλεισαν δεκάδες νοσοκομεία, εκατοντάδες δομές πρωτοβάθμιας υγείας και άφησαν μονάδες εντατικής θεραπείας με χιλιάδες ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Σήμερα μπροστά στην πανδημία τα προβλήματα παραμένουν οι ανάγκες πολλαπλασιάστηκαν, τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε μονάδες θεραπείας του covid 19, με αποτέλεσμα όλοι οι άλλοι ασθενείς και ιδιαίτερα οι συνταξιούχοι που πάσχουν από ένα σωρό νοσήματα να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση και θεραπεία.

Όπως γνωρίζετε μέσα στον μήνα Οκτώβρη σε όλη την χώρα πραγματοποιήθηκαν οι περιφερειακές συσκέψεις των σωματείων της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων με επιτυχία, καθώς και αρκετές συγκεντρώσεις και παρεμβάσεις για τα προβλήματα των συνταξιούχων σε κάθε περιοχή. Ήδη έχετε ενημερωθεί και με δελτίο τύπου, για τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχαμε με τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Εργασίας στις 8 του Οκτώβρη μετά τη μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε με τους συνταξιούχους της Αττικής.
Μετά την ολοκλήρωση όλης αυτής της διαδικασίας στις 4 του Νοέμβρη συνεδρίασε εκ νέου η ΣΕΑ και αφού συζήτησε τα αποτελέσματα από αυτή την δράση, αποφάσισε νέες κινητοποιήσεις μέσα στον Νοέμβρη για τα ζητήματα της υγείας που ήδη έχει σταλεί υπόμνημα στον Υπουργό Υγείας, καθώς και την οργάνωση νέας συγκέντρωσης μπροστά στα Χριστούγεννα με τρία άμεσα αιτήματα.
Α. Την καταβολή του δώρου σε όλους τους συνταξιούχους
Β. Την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης που μόνο οι συνταξιούχοι ακόμα πληρώνουν.
Γ. Την άμεση καταβολή των αναδρομικών στις κύριες, επικουρικές συντάξεις και τα δώρα σε όλους τους συνταξιούχους.
Όμως μας πρόλαβε ξανά η πανδημία το νέο LOCK-DOWN και έχουμε δυσκολία να κινητοποιηθούμε άμεσα μέσα σε αυτές τις συνθήκες. Είμαστε λοιπόν σε ετοιμότητα και μόλις ξεφύγουμε από αυτή την δύσκολη θέση θα κινητοποιηθούμε άμεσα και θα βρεθούμε ξανά στους δρόμους του αγώνα, γιατί είναι γνωστό στους πάντες, ό,τι αντισυνταξιουχικό, αντιλαϊκό μέτρο μέχρι σήμερα αποκρούσαμε ή καθυστερήσαμε, ό,τι καταφέραμε να κερδίσουμε έγινε κάτω από την πίεση του αγώνα.
Δεν χαριστήκαμε σε καμιά κυβέρνηση, ανεξάρτητα από το πώς η ίδια αυτοπροσδιοριζόταν.
Δεν ρίξαμε τους συνταξιούχους στις αυταπάτες των δικαστικών αγωγών, ένα δρόμο ατελέσφορο και παραπλανητικό, που βολεύει τόσο τις κυβερνήσεις αλλά και γεμίζει τις τσέπες των επιτήδειων των μεγαλοδικηγορικών γραφείων που θησαύρισαν.
Ακόμη και σήμερα όλο αυτό το κύκλωμα με τη συνδρομή ορισμένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που συνειδητά αποκλείουν από τις καθημερινές συζητήσεις τους εκπροσώπους των συνταξιούχων και προβάλλουν το λεγόμενο “δίκτυο” σαν συνδικαλιστική οργάνωση, προσπαθούν να στείλουν ξανά τους συνταξιούχους σε νέες αγωγές με την προσδοκία πως θα πάρουν πίσω χιλιάδες ευρώ.
Το κάνουν συνειδητά όταν πολύ καλά γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση με νόμο έχει απαγορεύσει τις αγωγές αλλά και ό,τι το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε τα πάντα συνταγματικά, εκτός των 11μηνών αναδρομικών που η κυβέρνηση εφάρμοσε κουτσουρεμένα. Κάνουν λόγο για τα πολυέξοδα Ευρωπαϊκά δικαστήρια, όταν επίσης γνωρίζουν ότι οι προσφυγές που έγιναν από Έλληνες συνταξιούχους σε αυτά, από το 2017 έχουν βγει σε βάρος τους, αφού οι Ευρωπαίοι δικαστές έκριναν ότι οι περικοπές που έγιναν στους Έλληνες συνταξιούχους, καλώς έγιναν, λόγω δημοσιονομικού συμφέροντος της χώρας.
Μιλάνε και γράφουν συχνά πυκνά ότι οι συνταξιούχοι που θα κάνουν προσφυγές θα πάρουν τάχα πίσω χιλιάδες ευρώ, όταν η αλήθεια είναι ότι και αν ακόμη η απόφαση του ΣτΕ εφαρμοζόταν στο σύνολό της, τα χρήματα που τελικά θα έπαιρναν οι συνταξιούχοι, (και δυστυχώς η κυβερνητική απόφαση τους τα στέρησε) είναι της τάξης των 600 με 1000 ευρώ που τα έχουν άμεση ανάγκη και είναι δικά τους, αλλά είναι ελάχιστα από αυτά που τους έχουν αφαιρέσει τα δέκα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις. Έχουν λοιπόν τα θράσος αυτά τα «κοράκια» να προτρέπουν τους συνταξιούχους για νέες προσφυγές στα δικαστήρια, όταν γνωρίζουν ότι τα έξοδα μιας τέτοιας διαδικασίας θα είναι περισσότερα από αυτά που η κυβέρνηση πρέπει να αποδώσει αλλά δεν το κάνει αφού με πολιτική επιλογή δεν εφαρμόζει την απόφαση του ΣτΕ.
Οι δεκάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι που προσέφυγαν σε αγωγές δεν πήραν πίσω τίποτα από την απαράδεκτη και προκλητική απόφαση της κυβέρνησης. Όσοι έλαβαν τα αναδρομικά που προβλέπει η κουτσουρεμένη απόφαση της κυβέρνησης και είχαν κάνει αγωγές, τώρα οι δικηγόροι τους αντικειμενικά τους ζητούν να πάρουν την νόμιμη ποσοστιαία αμοιβή τους.
Σε όλους αυτούς και στην κυβέρνηση απαντάμε (οι συνταξιούχοι μας το γνωρίζουν) ότι η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα και οι συνταξιούχοι της χώρας μας δεν θα εγκλωβίσουν τα αιτήματά τους σε 11 μήνες αναδρομικά. Τόσο αυτά, όσο και όσα με τη βία μας άρπαξαν όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις και τα δικαστήρια τα έχουν κρίνει συνταγματικά, θα τα διεκδικήσουμε στον δρόμο του αγώνα.
Γιατί οι συνταξιούχοι κάθε χρόνο πληρώνουν 7,5 δις, από τις περικοπές που έχουν δεχθεί, καθώς και όσα από τα δεκάδες δισεκατομμύρια έχουν αφαιρεθεί από τα ασφαλιστικά μας ταμεία. Όλα αυτά είναι δικά μας δεν τα χρωστάμε σε κανένα και δεν δουλεύουν τα παιδιά μας για εμάς όπως διάφορα «παπαγαλάκια» του είδους διαδίδουν.
Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες.
Είναι καθαρό ότι πέρα από τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων που τσάκισαν τη ζωή μας, που και η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει με νέα θανατηφόρα νομοσχέδια εν μέσω πανδημίας καταργούν δικαιώματα και βάζουν εμπόδια στην ανάπτυξη των αγώνων, των συγκεντρώσεων, της συνδικαλιστικής δράσης συνολικά στο εργατικό, συνταξιουχικό, λαϊκό κίνημα. Εμείς οι συνταξιούχοι έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα τεράστιο σύνθετο κύκλο συμφερόντων που είναι πολέμιοί μας και εμφανίζονται ότι τάχα ενδιαφέρονται για τα αιτήματά μας. Όμως χρόνια τώρα κάνουν πλάτες σε όλες τις κυβερνήσεις και προσπαθούν να ζήσουν και να κονομήσουν από την δυστυχία μας, σπέρνοντας αυταπάτες.
Γι’ αυτό προσπαθούν να μας εξαφανίσουν από την δημοσιότητα. Μέσα σε αυτούς και το συγκεκριμένο “δίκτυο” συνταξιούχων που το προβάλουν σαν συνδικαλιστική οργάνωση την στιγμή που είναι ένα κατασκεύασμα που τους εξυπηρετεί. Το ένα χέρι νίβει το άλλο.
Όλων αυτών η στρατηγική είναι να συνδράμουν τις κυβερνήσεις και κάπου – κάπου, να μοιράζουν λίγα ψίχουλα, αλλά, σταθερά να υλοποιούνται οι αντασφαλιστικές πολιτικές και ο στόχος τους, που για το επόμενο διάστημα είναι, να μειωθεί για τις συντάξεις το ποσοστό επί του (ΑΕΠ) Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα, στο 11,5% από το 15,5% που ήταν το 2018 και να προωθηθεί η ιδιωτικοποίηση των επικουρικών για να αρπάξουν σε πρώτη φάση τα 7 δισεκατομμύρια των αποθεματικών, με την δημιουργία επαγγελματικών ταμείων.
Είναι καθαρό πως ό,τι κερδίσαμε, το καταφέραμε μέσα από την αγωνιστική μας δράση.
Ξέρουμε καλά ότι λύσεις στα αιτήματά μας θα δοθούν με πολιτικές αποφάσεις, γιατί με πολιτικές αποφάσεις έχουμε τις περικοπές. Οι κυβερνήσεις, κυβερνούν και όχι τα δικαστήρια. Εμείς θα τους εξαναγκάσουμε σε υποχωρήσεις μαζικοποιώντας τα σωματεία μας με νέες εγγραφές, με νέες δυνάμεις στον αγώνα. Γι’ αυτό να προσέξουμε τους εαυτούς μας, να είμαστε καλά για να συνεχίσουμε τους αγώνες μας σε όλη την χώρα με όλες τις μορφές το επόμενο διάστημα.

Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ

Η ανακοίνωση σε PDF

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Εργατικά Σωματεία: Διεκδικούν μέτρα προστασίας από τον καύσωνα και όχι ευχολόγια και συστάσεις

Να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα προστασίας των εργαζομένων...

ERA: Επείγουσα σύσταση για την ασφάλεια του σιδηροδρόμου στην Ελλάδα

Επείγουσα σύσταση για την ασφάλεια του σιδηροδρόμου στην Ελλάδα...

Συλλογή υπογραφών για τη δημιουργία μέσου σταθερής τροχιάς στην Κρήτη

Με στόχο τη δημιουργία μέσου σταθερής τροχιάς στην Κρήτη,...

Τέμπη: Nέα μήνυση διαβιβάστηκε στη Βουλή κατά Κώστα Καραμανλή και Μιχάλη Παπαδόπουλου

Μια νέα δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή για τη σιδηροδρομική...