Ενημερωτικό σημείωμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων

Date:

Ενημερωτικό σημείωμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων
Αγαπητοί Συνάδελφοι Συναδέλφισσες
Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζομένων Συνταξιουχικών Οργανώσεων απευθύνεται για μια ακόμη φορά στα σωματεία της δύναμής της και τους συνταξιούχους μας, για μια σειρά ζητήματα μπροστά στη νέα δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε και η επικοινωνία μας γίνεται δύσκολη. Τα μέτρα της επιβολής του δεύτερου LOCK-DOWN συνεχίζονται, πολλά ακούγονται για το πότε και πώς θα βγούμε από αυτή την κατάσταση, αλλά αυτό είναι ζητούμενο. Θεωρούμε από τη μεριά μας να σας κρατάμε ενήμερους για μια σειρά ζητήματα και εξελίξεις αυτού του διαστήματος, γιατί τα προβλήματα συνεχίζονται και πληθαίνουν, αφού η κυβέρνηση συνεχίζει να παίρνει αποφάσεις σε βάρος μας, παρά το ότι εμείς είμαστε σε δύσκολη θέση να κινητοποιηθούμε όπως επιβάλλεται.
Τα ζητήματα που έχουν προκύψει από την προηγούμενη επικοινωνία μας είναι τα παρακάτω:

Οι συναντήσεις με τους κυβερνητικούς υπεύθυνους που είχανε προγραμματίσει όπως στο προηγούμενο ενημερωτικό σας αναφέραμε, αλλά και οι κινητοποιήσεις δεν έγινε κατορθωτό να πραγματοποιηθούν μέσα σε αυτές τις συνθήκες.
Ωστόσο τα σωματεία της δύναμής μας αυτό το διάστημα αξιοποίησαν τον χρόνο τους και με επιστολές απευθύνθηκαν προς τον Υπουργό Εργασίας και απαίτησαν τη λύση των άμεσων και δίκαιων προβλημάτων μας, που ήδη και η συντονιστική έχει απαιτήσει με υπόμνημά της. Παρά του ότι δεν μπορούμε όπως θέλουμε να κινητοποιηθούμε βρίσκουμε τρόπους να μην μένουμε αδρανείς.
Η Κυβέρνηση εξακολουθεί να ρίχνει τις ευθύνες στους πολίτες, χωρίς να βλέπει τις δικές της ευθύνες, που έφθασε στο σημείο κάθε μέρα, παρά την καραντίνα, να έχουμε νέα ρεκόρ σε διασωληνωμένους – θανάτους και τα κρούσματα να μην υποχωρούν, αφού δεν βλέπουν τις πραγματικές αιτίες που τα γεννούν. Ακόμη δεν προσλαμβάνεται το απαιτούμενο ιατρικό νοσηλευτικό προσωπικό, δεν επιτάσσονται μονάδες του ιδιωτικού τομέα της υγείας, δεν παίρνονται μέτρα προστασίας για τον συγχρωτισμό στους χώρους εργασίας και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Η κυβέρνηση επίσης θεωρεί τους συνταξιούχους ως μη θιγόμενους από την οικονομική – υγειονομική κρίση και δεν αποδίδει ούτε ένα ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά ούτε και αυτά που νόμιμα δικαιούνται όλοι οι συνταξιούχοι. Την ίδια στιγμή πρόσφερε 120 εκατομ. ευρώ στις αεροπορικές εταιρίες και 24 δις στους βιομήχανους και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
Από την μεριά μας προσέχουμε, ακολουθούμε τις οδηγίες των επιστημόνων και τηρούμε όλα τα υγειονομικά μέτρα. Την ίδια στιγμή απειθαρχούμε στις αντισυνταξιουχικές αντιλαϊκές πολιτικές, διεκδικώντας όλα όσα μας ανήκουν και τα πληρώσαμε για να ζήσουμε τα γεράματά μας, όπως απαιτούν οι σύγχρονες ανάγκες μας.
Τα τελευταία χρόνια έχει πέσει πολύ προπαγάνδα – αποπροσανατολισμός με ευθύνη των κυβερνήσεων, την οποία αξιοποίησαν ορισμένα μεγαλοδικηγορικά γραφεία, που εκμεταλλεύτηκαν την απόγνωση των συνταξιούχων, δίνοντας τους φρούδες ελπίδες ότι θα επανέλθουν οι συντάξεις τους σε προμνημονοιακά επίπεδα.
Από το 2016 οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις της ΣΕΑ πήραν ξεκάθαρη θέση και δικαιώθηκαν μέχρι σήμερα, λέγοντας ότι το μόνο νομικό κενό που υπήρχε ήταν το 11μηνο Ιούνης 2015 – Μάης 2016, βάσει των αποφάσεων του ΣτΕ που δικαίωσαν όλους τους συνταξιούχους, αφού έκριναν αντισυνταγματικούς τους ν.4051/12 και 4093/12, ενώ με το νόμο 4387/16 φρόντισε η τότε κυβέρνηση να κριθούν όλα συνταγματικά. Το συνταξιούχικό κίνημα δεν θα σταματήσει να διεκδικεί δεκάδες δισεκατομμύρια, που μας άρπαξαν όλα αυτά τα χρόνια, ανεξάρτητα αν κρίθηκαν διαφορετικά. Στην απόφαση του ΣτΕ το 2019 αποφάσισε μεταξύ άλλων ότι η μείωση των επικουρικών είναι αντισυνταγματική διότι δεν υπήρχε αναλογιστική μελέτη όπου με τον ν.4670/20 εφαρμόστηκε η επαναφορά των επικουρικών στο επίπεδο 31/12/2014, η οποία δεν εφαρμόστηκε στους δικηγόρους.
Υπενθυμίζουμε ότι στη συνάντηση που είχαμε τον Δεκέμβρη του 2019 με τους τρεις υπουργούς της κυβέρνησης, υποσχέθηκαν ότι θα δοθούν όλα τα αναδρομικά του 11μηνου Κύριας – Επικουρικής – Δώρα σε όλους τους συνταξιούχους που θα αποφασίσει το ΣτΕ. Δυστυχώς η Κυβέρνηση με την Υπουργική Απόφαση τον Αύγουστο του 2020 αποφάσισε να δώσει μόνο τα αναδρομικά του 11μηνου για τις Κύριες συντάξεις σε όσους τα δικαιούνται, εξαιρώντας Δώρα και Επικουρικές Συντάξεις. Τον Οκτώβρη του 2020 πήραν τα αναδρομικά οι περισσότεροι συνταξιούχοι.
Σε όσους συνταξιούχους μετά τον Ιούνη 2016 βγήκε η οριστική Κύρια και Επικουρική τους σύνταξη και είχαν κρατήσεις από τους νόμους 4051 – 4093/12, μας είπαν ότι θα τα πάρουν τον Δεκέμβρη τέλος Νοέμβρη, δυστυχώς όμως δεν τα πήραν ή πήραν πολύ λιγότερα από τις κρατήσεις που τους έγιναν. Γιατί; Διότι στο 11μηνο αυτό η προσωρινή τους σύνταξη ήταν μικρή και ορισμένοι δεν είχαν πάρει ούτε την προσωρινή. Έτσι δεν τους γίνονταν κρατήσεις με αποτέλεσμα όταν τους βγήκε η οριστική Κύρια και Επικουρική σύνταξη, στα αναδρομικά που έλαβαν τους έγιναν κρατήσεις, κανονικά με αυτούς τους νόμους και για το 11μηνο. Να τους ενημερώσουμε να ελέγξουν τα ποσά που τους κράτησαν από τα τότε αναδρομικά τους με τους δύο νόμους, για να υπολογίσουν το 11μηνο και εάν δεν συμφωνεί με αυτά που πήραν να κάνουν αίτηση θεραπείας στον ΕΦΚΑ μέχρι 23/12/2020.
Για την νομοθετική ρύθμιση του νόμου 4611/2019.
Μετά από αγωνιστικές κινητοποιήσεις αρκετών χρόνων με αίτημα να καταβληθούν η 13η και 14η σύνταξη, η τότε Κυβέρνηση ψήφισε τον ν.4611/19 αρθ.120 παραμονές εκλογών τον Μάη 2019 που ανάφερε ότι: Στους δικαιούχους Κύριας σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου, στους δικαιούχους προσυνταξιοδοτικής παροχής χορηγείται από το έτος 2019 και για κάθε επόμενο έτος θα δίνεται 13η σύνταξη ως εξής, μέχρι 500 ευρώ σύνταξη 100%, από 500- 600 ευρώ το 70%, 600 – 1000 ευρώ το 50%, από 1000 ευρώ και πάνω 30% και το πήραν σχεδόν όλοι οι συνταξιούχοι το Πάσχα του 2019.
Η κυβέρνηση της ΝΔ με τον ν.4670/20 αφού την παραπάνω κατήργησε, την παραπάνω διάταξη, τώρα μαζί με ορισμένα παπαγαλάκια των Μ.Μ.Ε προπαγανδίζουν ότι δίνει τώρα ξανά στους συνταξιούχους την 13η σύνταξη. Εδώ ισχύει, ότι η μισή αλήθεια είναι ένα ολόκληρο ψέμα. Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση κάνει μια λαθροχειρία που έχει να κάνει με το εξής: δεν δίνει όπως προπαγανδίζει ξανά την 13η σύνταξη σε όλους τους συνταξιούχους που καμία σχέση δεν έχει με την 13η σύνταξη, παρά μόνο σε όσους συνταξιούχους είχαν καταθέσει αίτηση για σύνταξη μέχρι τον Μάη του 2019 και η οριστική βγήκε μετά τον Ιούνη του 2019 και τότε δεν πήραν αυτό το επίδομα που τους το δίνει τώρα. Αυτοί οι συνταξιούχοι είναι περίπου 130 χιλιάδες από τους 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους της χώρας. Έλεος με τα ψέματα τους!!!!
Συντάξεις Χηρείας
Άλλη μια αλχημεία του ν. Κατρούγκαλου ήταν και το πετσόκομμα στις συντάξεις χηρείας, όπου πέρα από τη μείωση στο 50% αντί του 70% στην σύνταξη του θανόντος, νομοθέτησε και δυσμενή ηλικιακά όρια για την απόκτηση και διατήρηση της σύνταξης.
Μετά από κινητοποιήσεις και αγώνες (γιατί αν και αυτά τα αφήναμε στα δικαστήρια θα είχαν βγει συνταγματικά) καταφέραμε και καταργήσαμε τα ηλικιακά όρια πετύχαμε και την επαναφορά της σύνταξης στο 70% του θανόντος και για όσους έπαιρναν και δική τους σύνταξη, καταφέραμε για 3 χρόνια να παίρνει το 70% της σύνταξης του θανόντος και μετά τα 3 χρόνια το 50% του θανόντος. (Το αρνητικό είναι ότι διευκρινίζεται σε ποια σύνταξη θα εφαρμοστεί το 50%). Συγχρόνως μειώθηκε το όριο χρόνων έγγαμου βίου για τεκμηρίωση δικαιώματος λήψης σύνταξης χηρείας από 5 σε 3 χρόνια.
Θεωρούμε απαράδεκτο το ότι με νέα εγκύκλιό του το Υπουργείο (Φ.80000/28443/892/2019), ορίζει ότι η καταβαλλόμενη σύνταξη χηρείας να είναι μόνο το άθροισμα της Εθνικής και της Ανταποδοτικής σύνταξης χωρίς την προσωπική διαφορά. Έτσι αν πχ. ο αποθανών είχε:
Εθνική σύνταξη 384
Ανταποδοτική 936
Προσωπική διαφορά 200
Σύνολο 1520
Η σύνταξη χηρείας θα ήταν 1520Χ70%=1064 ευρώ.
Ενώ με βάση την Εγκύκλιο θα είναι : 384 εθνική+936 ανταποδοτική=1320Χ70%=924 ευρώ
Μείωση δηλαδή 140 ευρώ.
Για τον κρατικό προϋπολογισμό και τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ του έτους 2021.
Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι και στους δύο, αφού μας έχουν τσακίσει στις περικοπές και την άγρια φορολογία, όλες οι μειώσεις που μας έχουν επιβληθεί διατηρούνται. Είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι στον κρατικό προϋπολογισμό εν μέσω πανδημίας προβλέπεται, πέρα των άλλων, περικοπή 600 εκατομμυρίων για την υγεία, που είναι δικά μας χρήματα και έχουν επιβληθεί σε όλα τα λαϊκά στρώματα από την άγρια φορολογία. Στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ τα ποσά που χρωστούν οι εφοπλιστές και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι φθάνουν τα 36 δισεκατομμύρια και είναι για χρόνια στα αζήτητα. Αν όμως ένας από εμάς δεν πληρώνει τις οφειλές του προς την εφορία θα του κατάσχουν τη σύνταξη.
Για τον επανυπολογισμό των συντάξεων των συναδέλφων που έλαβαν την σύνταξή τους μετά το 2019 με βάση τον νέο νόμο 4670/20.
Όπως είχε δηλώσει ο υπουργός εργασίας – κοινωνικής ασφάλισης, ο επανυπολογισμός γι’ αυτή την κατηγορία των συνταξιούχων θα γινόταν μέχρι τέλος του χρόνου και αν προέκυπταν αναδρομικά από αυτή την διαφορά αυτά θα αποδίδονταν στους δικαιούχους από τον Οκτώβρη του 2019 μέχρι την ημερομηνία του επανυπολογισμού. Αυτό έχει μετατεθεί για το πρώτο 3μηνο του 2021. Αν στους συνταξιούχους που έλαβαν την σύνταξή τους πριν από αυτή την περίοδο προκύψει διαφορά, αυτή θα συμψηφίζεται με το ποσό που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό τους ως προσωπική διαφορά.
Τα σωματεία να σταθούν αλληλέγγυα στα μέλη τους που έχουν μεγάλη ανάγκη για βοήθεια.
Μην ξεχνάμε ότι λόγω των περικοπών στις συντάξεις μας τα τελευταία 10 χρόνια από τις κυβερνητικές πολιτικές, πολλοί συνταξιούχοι απέμειναν με εισόδημα κάτω από το όριο φτώχειας. Αυτή η κατάσταση μαζί με την δεύτερη καραντίνα έχουν δημιουργήσει άσχημες οικονομικές και ψυχολογικές συνθήκες. Εν’ όψει και των γιορτών να φροντίσουν τα Σωματεία μας να προσφέρουν την αλληλεγγύη στους συναδέλφους που το έχουν ανάγκη.
Παράταση θητείας των Διοικητικών Συμβουλίων
Σας ενημερώνουμε ακόμη ότι σε όσα Σωματεία έχει λήξει η θητεία τους και δεν έχουν κάνει εκλογές, δόθηκε νέα παράταση με τον ν.4756/2020 άρθ.72 μέχρι τις 30/6/2021.
Αγαπητοί Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες
Μπροστά στις γιορτές σας ευχόμαστε χρόνια πολλά, καλή δύναμη και υγεία, να προφυλάξουμε τους εαυτούς μας και να βγούμε γεροί και υγιείς ξανά στο προσκήνιο του αγώνα.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

ΙΚΑ – OAEE – ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ – ΕΛΤΑ – ΟΣΕ –– ΠΕΣ ΝΑΤ – ΠΣΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ –ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ – ΕΣΤΑΜΕΔΕ

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Στη Βουλή η δικογραφία για το έγκλημα των Τεμπών

Στη Βουλή έφτασε η δικογραφία για την τραγωδία των Τεμπών. Μετά...

Νοσοκομείο Παίδων Αγ. Σοφία: 3.000 παιδιά στη λίστα αναμονής για χειρουργείο

Τρεις χιλιάδες παιδιά βρίσκονται στη λίστα αναμονής για να χειρουργηθούν στο νοσοκομείο Παίδων...