ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΦΚΑ ΓΙΑ ΤΟ 2021: Αποτυπώνει το συνεχιζόμενο έγκλημα σε βάρος των συντάξεων

Date:

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΦΚΑ ΓΙΑ ΤΟ 2021: Αποτυπώνει το συνεχιζόμενο έγκλημα σε βάρος των συντάξεων

Μειωμένο κατά 463 εκατομμύρια ευρώ θα είναι το συνολικό κονδύλι των κύριων συντάξεων το 2021 σε σύγκριση με το ποσό που αποδόθηκε στους συνταξιούχους φέτος, όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ, ο οποίος εγκρίθηκε από τη διοίκησή του την περασμένη βδομάδα.

Σύμφωνα με αυτόν, η συνολική δαπάνη του Οργανισμού για τις παροχές κύριας ασφάλισης μειώνεται από τα 26,103 δισ. ευρώ φέτος στα 25,640 δισ. το 2021, κι αυτό παρά την πρόβλεψη της κυβέρνησης ότι μέσα στον επόμενο χρόνο θα «εκκαθαριστούν» και θα πληρωθούν μεγάλο μέρος από τις περίπου 170.000 κύριες συντάξεις που εκκρεμούν.
Σε κάθε περίπτωση, αποτυπώνεται και σε αυτόν τον προϋπολογισμό η συνεχής μείωση των συντάξεων, ως αποτέλεσμα των περικοπών των τελευταίων χρόνων αλλά και του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων που εκδίδονται με βάση τον νόμο 4387/2016.

Αντίστοιχα, μειωμένο κατά 98 εκατ. ευρώ θα είναι και το κονδύλι για τις επικουρικές συντάξεις, από 3,310 δισ. ευρώ φέτος στα 3,212 δισ. το 2021.
Με λίγα λόγια, η μείωση στα κονδύλια για κύριες και επικουρικές συντάξεις ξεπερνά το μισό δισεκατομμύριο ευρώ, φτάνοντας τα 561 εκατ. ευρώ!
Συνεχής συμπίεση και στην κρατική χρηματοδότηση
Στην πεπατημένη του περιορισμού της κρατικής χρηματοδότησης προς την Κοινωνική Ασφάλιση κινείται και η επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ετσι, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ η επιχορήγηση του τακτικού προϋπολογισμού περιορίζεται για το 2021 στα 14,367 δισ. ευρώ, παρά την ανάγκη στήριξης του ΕΦΚΑ στην προοπτική συμπίεσης των εσόδων του σε συνθήκες πανδημίας.
Σημειωτέον, το 2019 – πριν από την πανδημία – η κρατική επιχορήγηση είχε ανέλθει στα 14,868 δισ. ευρώ, ενώ το 2020 έπεσε στα 14,308 δισ. Δηλαδή η φετινή επιχορήγηση ήταν μειωμένη κατά 560 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2019, ενώ και του χρόνου, σε συνθήκες πανδημίας και νέας κρίσης θα είναι μειωμένη κατά 501 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2019.
Επιπλέον, στο ποσό της κρατικής επιχορήγησης περιλαμβάνεται και το ποσό κάλυψης των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων που πλέον έχει μεταφερθεί στον ΕΦΚΑ και το 2021, το κόστος των οποίων θα ανέλθει στο ποσό των 6,137 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η πραγματική συμμετοχή του κράτους στην Κοινωνική Ασφάλιση περιορίζεται στα 8,230 δισ. ευρώ για το 2021. Ετσι, η πραγματική κρατική επιχορήγηση προς τον ΕΦΚΑ είναι μόλις 4,78% του ΑΕΠ!
Την ίδια ώρα, οι συνεχείς μειώσεις στις συντάξεις (κύριες, επικουρικές και εφάπαξ) και οι ανατροπές των τελευταίων χρόνων, παρά τη μείωση της κρατικής συμμετοχής και των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, είναι τόσο μεγάλες που ήδη ο ΕΦΚΑ αρχίζει να συσσωρεύει αποθεματικά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του, στα τέλη του προηγούμενου Οκτώβρη η συνολική του περιουσία – κινητή και ακίνητη – ανήλθε στα 18,656 δισ. ευρώ. Απ’ αυτά, 10,847 δισ. ανήκαν στον κλάδο κύριας ασφάλισης, 3,130 δισ. στον κλάδο επικουρικής και 4,678 δισ. ευρώ στον κλάδο του εφάπαξ.
Παράλληλα συνεχίζεται και η διαχρονική υποστελέχωση του ΕΦΚΑ, που πέραν της εντατικοποίησης για το προσωπικό εκφράζεται στην ταλαιπωρία χιλιάδων ασφαλισμένων προκειμένου να εξυπηρετηθούν, όπως και στη μη έγκαιρη απονομή των συντάξεων. Ετσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, συνολικά στον ΕΦΚΑ εργάζονται 8.463 υπάλληλοι αντί για 9.194, που είναι οι οργανικές και προσωποπαγείς θέσεις (731 κενές θέσεις).
Τοποθέτηση του Δ. Κουμπούρη στη συνεδρίαση της διοίκησης του ΕΦΚΑ
Τον προϋπολογισμό του Οργανισμού καταψήφισε ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της διοίκησης του ΕΦΚΑ, εκπρόσωπος των συνταξιουχικών οργανώσεων και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ.
Μεταξύ άλλων υπογράμμισε πως «ο προϋπολογισμός αυτός δεν αποτελεί ένα εργαλείο για να εκπληρώνει τις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και συνταξιούχων, αλλά ένα ακόμη εργαλείο για την παραπέρα κατεδάφιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους. Συνεχίζει, όπως και ο κρατικός προϋπολογισμός, να προωθεί την προσαρμογή του ΕΦΚΑ στις κατευθύνσεις της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ, των επιχειρηματικών ομίλων».
Τα αληθινά «έσοδα» και «έξοδα» δείχνουν το φόρο αίματος που πληρώνει ο λαός
Σχολιάζοντας τα όσα καταγράφονται ως έσοδα και έξοδα του προϋπολογισμού, ο Δ. Κουμπούρης ανέφερε:
«Αποτυπώνουν την πολιτική να μειώνονται οι εισφορές από τη μεγαλοεργοδοσία και το κράτος και όλο και περισσότερα να φορτώνονται σε μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους. Αυτό που η κυβέρνηση υποστηρίζει, ότι από τις τελευταίες μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών θα ωφεληθεί και ο εργαζόμενος, είναι ένα μεγάλο ψέμα. Η αλήθεια είναι ότι αυτοί που τελικά θα ωφεληθούν θα είναι οι μεγαλοεπιχειρηματίες, γιατί το κέρδος που βγαίνει από την εκμετάλλευση των εργαζομένων και βγαίνει μόνο από την εργασία τους θα πηγαίνει τελικά σε αυτούς.
Επίσης, τα στοιχεία του προϋπολογισμού επιβεβαιώνουν τη λογική που λέει “ό,τι έγινε μέχρι σήμερα καλώς έγινε” και αυτό αποτελεί τη συνταγή για τη συνέχεια. Τα νούμερα θα ήταν πραγματικά και το αποτέλεσμα αντικειμενικό αν σε αυτά έμπαιναν: α) Οι περικοπές που έχουν γίνει όλα τα χρόνια σε όλες τις δαπάνες των ασφαλισμένων, συνταξιούχων. β) Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές κυρίως των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, εφοπλιστών, βιομηχάνων που φθάνουν στο αστρονομικό ποσό των 37 δισ. γ) Οι οφειλές από τις περικοπές του κράτους.
Ακόμη, η αλήθεια θα αποτυπωνόταν εάν στο σύνολο των εσόδων έμπαιναν τα “κουρεμένα” των ασφαλιστικών ταμείων. Τα χαμένα στον χρηματιστηριακό τζόγο. Και η διαφορά των άτοκων καταθέσεων των Ταμείων όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αυτά δεν έπεσαν σε πηγάδι, κάποιοι τα επωφελήθηκαν.
Στα έξοδα έπρεπε να αποτυπώνονται όλες οι περικοπές που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια σε συντάξεις, Δώρα, ΕΚΑΣ, μερίσματα, εφάπαξ, διάφορες κοινωνικές παροχές, λουτροθεραπεία, Υγεία, φάρμακα (που τώρα είναι στον ΕΟΠΥΥ και η κυβέρνηση από τον κρατικό προϋπολογισμό κόβει σε περίοδο πανδημίας ακόμη 600 εκατομμύρια για το 2021). Οι περικοπές σε ειδικές κατηγορίες, όπως τα ΑμεΑ, στις συντάξεις χηρείας που μόνο ένα μέρος τους επανήλθε. Ακόμη να δοθούν στοιχεία συγκεκριμένα, πόσα οφείλονται σήμερα στους δικαιούχους, αν αποδίδονταν στον κανονικό τους χρόνο οι συντάξεις, κύριες, επικουρικές, μερίσματα, εφάπαξ. Αν γίνονταν οι αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού και αν είχαν δοθεί οι αυξήσεις που έχουν περικοπεί όλα αυτά τα χρόνια στους εργαζόμενους του φορέα. Αυτά τα στοιχεία θα έδειχναν πραγματικά πόσος φόρος αίματος έχει δοθεί από όλα τα λαϊκά στρώματα στον βωμό της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και μέσω του Ασφαλιστικού».
Παρουσιάζοντας εξάλλου μια σειρά από προβλήματα στη λειτουργία του Οργανισμού, ο συνδικαλιστής τόνισε: «Η κατάσταση είναι τουλάχιστον προβληματική, με όλες αυτές τις διοικητικές αλλαγές, την τεράστια έλλειψη υποδομών και προσωπικού. Είναι απίστευτο αλλά εν έτει 2020 οι υπάλληλοι του πρώην ΙΚΑ δεν έχουν πρόσβαση στο internet και μετά μιλάνε για ηλεκτρονικό φορέα e-ΕΦΚΑ. Δεν εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι και η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο».
Στο πλαίσιο αυτό, ο Δ. Κουμπούρης διατύπωσε και μια σειρά από ειδικότερα αιτήματα, όπως:

  • Στον προϋπολογισμό του 2021 να υπάρξει πρόβλεψη για το ποσό που απαιτείται για την απονομή των εκκρεμών αιτήσεων του 2020, συμπεριλαμβάνοντας και την εκτίμηση των αιτήσεων που πρόκειται να κατατεθούν το 2021.
  • Ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης της ασφαλιστικής ιστορίας που είναι απαραίτητη για την ψηφιακή σύνταξη.
  • Σημαντική ενίσχυση του προσωπικού. Αμεσες προσλήψεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
  • Ολοκλήρωση απόδοσης όλου του ποσού που οφείλεται σε όσους λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη.
  • Αμεσος προσδιορισμός πραγματικών οφειλών μη μισθωτών ασφαλισμένων οι οποίοι έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων, αλλά ακόμη δεν έχουν ενημέρωση για τις εισφορές που πρέπει να πληρώσουν και εξ αυτού δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία συνταξιοδότησης.
  • Εναρμόνιση περιεχομένου ΑΠΔ με τις δηλώσεις στο σύστημα «Εργάνη».
  • Ενημέρωση ασφαλιστικής ιστορίας ασφαλισμένων για την περίοδο της πανδημίας.

Αρχείο PDF

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Τέμπη: Ζητούν τους αποδέκτες των 25 τόνων χημικού διαλύτη

Μορφή χιονοστιβάδας έχουν λάβει οι εξελίξεις στην τραγωδία των Τεμπών,...

Τέμπη: Στο σκαμνί ο Κώστας Αγοραστός για το μπάζωμα στο σημείο της τραγωδίας

Απερρίφθη από το συμβούλιο Εφετών Λάρισας η προσφυγή του...

Ξεκινούν οι εργασίες στην γραμμή του Τρένου του Πηλίου

Τελικές αυτοψίες και επιμετρήσεις στη γραμμή του Τρένου του...

Έγκλημα στα Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελέα που απέρριψε μήνυση συγγενών των θυμάτων

Πειθαρχικά θα ερευνηθεί η εισαγγελέας που εξέδωσε απορριπτική διάταξη...