Ερώτηση για την καθυστέρηση απονομής σύνταξης όσων συνταξιούχων σιδηροδρομικών είχαν παράλληλη ασφάλιση από τη Βουλευτή Αικατερίνη Παπανάτσιου

Date:

Ερώτηση για την καθυστέρηση απονομής σύνταξης όσων συνταξιούχων σιδηροδρομικών είχαν παράλληλη ασφάλιση από τη Βουλευτή Αικατερίνη Παπανάτσιου
Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κ. Χατζηδάκη, κατέθεσε στις 27/1/2021 (αρ. πρωτ.: 3629) η βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αικατερίνη Παπανάτσιου επικαλούμενη το εξώδικο μας προς τον e-ΕΦΚΑ (ΔΕΣ ΕΔΩ) για τους συνταξιούχους σιδηροδρομικούς με την ιδιότητα του μηχανικού, είτε είχαν παράλληλη ασφάλιση (ΤΑΠ-ΟΤΕ & ΤΣΜΕΔΕ) είτε ήταν ασφαλισμένοι μόνο στο ΤΣΜΕΔΕ.
Ολόκληρη η ερώτηση έχει ως εξής:
Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων
Θέμα: « Αδιεκπεραίωτες παράλληλες συντάξεις – απαράδεκτη καθυστέρηση απονομής»
Τον Ιούλιο του 2020 ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών απέστειλε εξώδικη όχληση στο Ν.Π.Δ.Δ με την επωνυμία e-ΕΦΚΑ-ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ, με θέμα την αδικαιολόγητη καθυστέρηση απονομής συντάξεων – κυρίως στους παράλληλα ασφαλισμένους.

Στην εξώδικη όχληση ο σύνδεσμος αναφέρει ότι για τα μέλη του – συνταξιούχους σιδηροδρομικούς – οι οποίοι διέθεταν παράλληλη ασφάλιση επί σειρά ετών, δεν έχει προχωρήσει η απονομή σύνταξης. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι, παρά την έκδοση εγκυκλίου με τίτλο ‘Κοινοποίηση των διατάξεων του α.36Α του ν. 4387/2016 περί αξιοποίησης παράλληλου χρόνου ασφάλισης καθώς και χρόνου παράλληλης απασχόλησης’, η έκδοση των συγκεκριμένων συντάξεων έχει καθυστερήσει υπέρμετρα.
Εκτός της παράλληλης ασφάλισης δε, ο σύνδεσμος αναφέρει ότι μεγάλη καθυστέρηση παρατηρείται και στην απονομή των συντάξεων από ένα και μόνο ταμείο, καθώς πολλά μέλη του, που αναμένουν να λάβουν σύνταξη από το πρώην ΤΣΜΕΔΕ, αντιμετωπίζουν μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους. Ορισμένοι μάλιστα δεν λαμβάνουν ούτε την προσωρινή σύνταξη λόγω π.χ. εκκρεμοτήτων εξαγοράς πλασματικών χρόνων και ως εκ τούτου βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.
Τέλος, ο σύνδεσμος επισημαίνει ότι εξακολουθεί να εκκρεμεί η έκδοση εγκυκλίων και οδηγιών σχετικά με το πότε και πώς θα υπολογισθεί η προσαύξηση σύνταξης όσων είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν τον ν. 4387/2016 και είχαν παράλληλο χρόνο ασφάλισης κατά τη στιγμή της συνταξιοδότησης, ο οποίος δεν τους έχει αποδοθεί.
Επειδή το ζήτημα της παράλληλης ασφάλισης και η καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων, πέραν των μελών του συνδέσμου συνταξιούχων σιδηροδρομικών, αγγίζει ένα μεγάλο κομμάτι των συνταξιούχων του Δημοσίου ή ευρύτερου δημοσίου τομέα, καθώς και άλλες κατηγορίες συνταξιούχων, οι οποίοι αναμένουν τη διεκπεραίωση των υποθέσεών τους.
Επειδή είναι αδιανόητο η έλλειψη οδηγιών και εγκυκλίων να οδηγεί σε ανασφάλεια τόσο τους αρμόδιους για την απονομή συντάξεων, όσο και τους ίδιους του συνταξιούχους, ενώ η έγκαιρη απονομή συντάξεως συνιστά ζήτημα επιβίωσης.
Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:
1. Πού οφείλεται η μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή συντάξεων Δημοσίου και ευρύτερου Δημοσίου Τομέα και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να διορθωθεί η κατάσταση;
2. Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί ώστε να εξεταστούν και να χορηγηθούν άμεσα οι συντάξεις, όσων είχαν παράλληλη ασφάλιση συνολικά, αλλά και ειδικά για την κατηγορία με παράλληλη ασφάλιση στο Δημόσιο;

Η ερωτώσα βουλευτής
Παπανάτσιου Αικατερίνη

Η ερώτηση σε PDF

Πηγή: ΒΟΥΛΗ

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία εργαζομένων που μετακινούνται με τρένο στην γραμμή Λάρισα – Θεσσαλονίκη

Το θέμα των προβλημάτων που προκαλούνται σε εργαζόμενους που...

Τέμπη: Αποχώρησαν κόμματα της αντιπολίτευσης από την εξεταστική επιτροπή

Αποχώρησαν από την Εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την...

Δεκάδες τρακτέρ ξεκίνησαν από το Κάστρο για την Αθήνα – Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Δεκάδες τρακτέρ ξεκίνησαν για την Αθήνα. Οι αγρότες με...