Το τελευταίο άρθρο του Σπύρου Κότσια

Date:

Το τελευταίο άρθρο του Σπύρου Κότσια
Ο συνάδελφος Λευτέρης Μανωλάς μας έστειλε για δημοσίευση το τελευταίο άρθρο του συναδέλφου μας Σπύρου Κότσια, τιμώντας τη μνήμη του, ο οποίος έφυγε πρόωρα από τη ζωή, σε ηλικία μόλις 73 ετών με τον τίτλο:
«Κ. Μητσοτάκη , δεν έχετε δικαίωμα να κουνάτε το δάκτυλο στον κόσμο»
Αφού επί μία και πλέον εβδομάδα ζήσαμε το μαρτύριο των αντιφατικών δηλώσεων των υπουργών και των άλλων Κυβερνητικών παραγόντων καθώς και των λοιμωξιολόγων, σχετικά με την αναγκαιότητα να παρθούν πρόσθετα μέτρα σε επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές μεταξύ των οποίων και τα δύο μεγαλύτερα πολεοδομικά συγκροτήματα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, κατέληξαν στην εύκολη λύση του κλεισίματος κάθε οικονομικής και Κοινωνικής δραστηριότητας και στην απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις έξη η ώρα το απόγευμα.
Δυστυχώς αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος που η Κυβέρνηση απαντά στην αύξηση των κρουσμάτων της Πανδημίας, συνεπικουρούμενη και από μερικούς επιστήμονες, ευτυχώς όχι όλους, ένας εκ των οποίων μάλιστα δήλωσε το αμίμητο « οι άνθρωποι να κυκλοφορούν εκ περιτροπής όπως οι νταλίκες. Ήμαρτον Θεέ μου τι έχουμε να ακούσουμε ακόμα.
Ιδού μερικές από τις αντιφατικές δηλώσεις που τις τελευταίες μέρες τρέλαναν τον κόσμο:
Υπουργός Παιδείας « Τα σχολεία δεν πρόκειται να κλείσουν, οι όποιες μολύνσεις κινούνται σε πολύ μικρά ποσοστά και προέρχονται κυρίως από το οικογενειακό περιβάλλον».
Λοιμωξιολόγος « Τα σχολεία πρέπει άμεσα να κλείσουν γιατί αποτελούν υπερμεγέθεις εστίες μόλυνσης».

Υπουργός Ανάπτυξης. « Το λιανεμπόριο δεν πρόκειται να κλείσει το click in Shop θα διατηρηθεί». Τελικά κατέληξαν, μια βδομάδα μετά το άνοιγμα των καταστημάτων, να τα ξανακλείσουν και να διατηρήσουν το Click away . Όσον αφορά τώρα το take away το πρωί του Σαββάτου ο Υπουργός δήλωνε ότι δεν θα ανοίξει τα Σαββατοκύριακα στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Λίγο μετά ο ίδιος δήλωνε « Συγνώμη για την αναστάτωση αλλά αυτό το μέτρο που αποφασίστηκε χθες υπό τις προτάσεις της επιτροπής δεν μπορούσε πρακτικά να υλοποιηθεί. Κανονικά η λειτουργία take away σε Αθήνα Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική και τα Σαββατοκύριακα». Το ίδιο συνέβη και με τις λαϊκές αγορές, τις οποίες ενώ ανακοίνωσαν, ότι τις κλείνουν τα Σάββατα, μετά από λίγη ώρα αναγκάστηκαν να την ανακαλέσουν, επικαλούμενοι το γεγονός, ότι σημειώθηκε μεγάλος συνωστισμός στα Σούπερ Μάρκετ. Συγχωρήστε μας αλλά εδώ ταιριάζει η έκφραση «τρείς λαλούν και δυο χορεύουν».
Το υιικό φορτίο των λυμάτων της Θεσσαλονίκης είναι βεβαρυμμένο και χρειάζεται να παρθούν άμεσα μέτρα δηλώνει ο πολύς κ Χαρδαλιάς τη στιγμή που ο Πρύτανης του ΑΠΘ δεν βρίσκει την κατάσταση τόσο δραματική.
Πέραν των αντιφατικών δηλώσεων η υπομονή των πολιτών δοκιμάζεται και από την αλαζονεία και την υπεροψία που επιδεικνύουν τα στελέχη της Κυβέρνησης και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην τήρηση των μέτρων που αυτοί αποφασίζουν και επιβάλλουν στο λαό. Πρόσφατο παράδειγμα το κορονογεύμα της Ικαρίας με τη συμμετοχή του κ Μητσοτάκη και των συνεργατών του. Το γεύμα μάλιστα έλαβε χώρα στην κατοικία του βουλευτή της ΝΔ κ Στεφανάδη, ο οποίος τυχαίνει να είναι και γιατρός καρδιολόγος. Εάν τόσοι άνθρωποι παρά τις απαγορεύσεις είχαν μαζευτεί σε ένα σπίτι για να γευματίσουν θα είχαν συλληφθεί από την αστυνομία και θα τους είχαν επιβληθεί βαρύτατα πρόστιμα.
Η ενέργεια αυτή του Πρωθυπουργού δεν είναι καθόλου τυχαία, πηγάζει από την αρρωστημένη του αντίληψη, ότι αυτός και το περιβάλλον του αποτελούν τους πραγματικούς ιδιοκτήτες του κράτους και επομένως τους επιτρέπεται να κάνουν πράγματα τα οποία απαγορεύονται στους άλλους. Ο λαός για αυτούς αποτελεί την πλέμπα η οποία δεν έχει κανένα δικαίωμα παρά μόνο να τους ψηφίζει.
Οι παλινωδίες της Κυβέρνησης και οι συνεχείς και αντιφατικές δηλώσεις των λοιμωξιολόγων, ανάγκασαν τον καθηγητή Πολιτικής της Υγείας στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του LSE κ Ηλία Μόσιαλο, να παρέμβει και να τονίσει αναφερόμενος στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων. «Αυτό όμως που χρειάζεται να γίνει από εδώ και εμπρός είναι μια σειρά πραγμάτων. Πρώτον η επιτροπή πρέπει να ενισχυθεί και με περισσότερες ειδικότητες. Με αναλυτές μεγάλων δεδομένων. Με αναλυτές της Επιστήμης της Συμπεριφοράς» είπε και πρόσθεσε πως χρειαζόμαστε κάθε φορά που η επιτροπή θα ανακοινώνει μέτρα να υπάρχει παράλληλα και μια πρόβλεψη-ανάλυση της σχετικής επιτυχίας που αναμένουμε από αυτά.
«Παραδείγματος χάριν, γιατί θα κλείσει η κυκλοφορία από τις 18:00 και όχι από τις 19:00 ή τις 20:00; Υπάρχει μια διεθνής εμπειρία που να τεκμηριώνει ότι θα αλλάξει η συμπεριφορά με τέτοιο τρόπο που να δικαιολογεί αυτό το μέτρο; Είναι διαφορετικό» δήλωσε και συνέχισε «Εάν θα πρέπει να κλείσουμε τα σχολεία επομένως υπάρχει κάποια διεθνής εμπειρία η οποία να δείξει ότι θα σταματήσει η διασπορά σε τέτοιο βαθμό λόγω του κλεισίματος του σχολείου ή είναι θέμα κινητικότητας, ότι δηλαδή πηγαίνουν οι γονείς να πάρουν τα παιδιά από τα σχολεία».
«Δηλαδή τι δημιουργεί το πρόβλημα και τι λύσεις μπορούμε να δώσουμε», κατέληξε ο καθηγητής υπογραμμίζοντας πως αυτά μέχρι στιγμής δεν έχουν ακουστεί.
Είναι ανάγκη να αντιληφθούν οι πάντες, Κυβέρνηση, Αντιπολίτευση, Λοιμωξιολόγοι, ότι ο κόσμος κουράστηκε και έχει φτάσει στα όριά του. Ιδιαίτερα ο κ Μητσοτάκης και οι πολυπράγμονες «άριστοι» που τον περιβάλλουν, έχουν υποχρέωση να σεβαστούν την υπευθυνότητα και τις θυσίες στις οποίες υποβάλλονται οι απλοί άνθρωποι και να πάψουν να τους κουνάνε το δάκτυλο.
Αθήνα 09 02 2021 Σπύρος Κότσιας

ΥΓ 1: Με δέος παρακολουθούμε τις σπασμωδικές κινήσεις του κ Κικίλια. Πιστεύουμε πως αυτή τη φορά δεν θα πάρουν αποφάσεις του τύπου πονάει δόντι κόψη κεφάλι. Είναι καιρός να λάβουν υπόψη, αυτά που τους συμβουλεύουν ο κ Μόσιαλος και η κ Λιανού.

ΥΓ 2: Όσο περνάει η μέρα αυξάνεται η βεβαιότητα, ότι η Κυβέρνηση θα καταφύγει σε νέα σκληρά μέτρα σε βάρος ενός κουρασμένου λαού ο οποίος δεν γνωρίζει τι του επιφυλάσσουν ακόμη οι «άριστοι» του κ Μητσοτάκη. Την αποτυχία της Κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της Πανδημίας την πληρώνουν οι επιχειρηματίες, οι εργαζόμενοι, οι δάσκαλοι, το υγειονομικό προσωπικό και προπαντός οι μικροί μαθητές θύματα της κ Κεραμέως, η οποία πεισματικά αρνήθηκε να κάνει αυτό που έπρεπε για να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία. Αλήθεια τώρα που τα ξανάκλεισαν θα έχει την ευθιξία να υποβάλλει την παραίτησή της;
Και το ερώτημα που τίθεται είναι. Εάν μια Κυβέρνηση αποτυγχάνει να διαχειριστή ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα και προσπαθεί να κρύψει τις αδυναμίες χρησιμοποιώντας το δόγμα του ΣΟΚ για να σκορπίσει το φόβο και να κάμψη τη θέληση των ανθρώπων που υφίστανται τα επίχειρα της πολιτικής της, δικαιούται να παραμένει στην εξουσία; Βέβαια τέτοια ευαισθησία δεν περιμένουμε από τον κ Μητσοτάκη.
Καλούμαι το ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα Κόμματα να ζητήσουν πλήρη αιτιολόγηση των μέτρων τα οποία ήδη ανακοίνωσε ο κ Μητσοτάκης και να καλέσουν και τους εκτός επιτροπής επιστήμονες λοιμωξιολόγους αλλά και ψυχολόγους και άλλες συναφείς ειδικότητες, να τοποθετηθούν για την αναγκαιότητα των μέτρων. Δυστυχώς η υπό τον κ Τσιόδρα Επιτροπή δεν εμπνέει στον κόσμο καμία εμπιστοσύνη.

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Τέμπη: Προσφυγή συγγενών των θυμάτων κατά της εισαγγελικής διάταξης για τη διαχείριση του δυστυχήματος

Συγγενείς των θυμάτων του εγκλήματος των Τεμπών προχωρούν σε...

Απεργιακή κινητοποίηση: Χιλιάδες εργάτες απαίτησαν Συμβάσεις με αυξήσεις μισθών

Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις των μισθών και να παρθούν...

Κινητοποίηση συνταξιούχων στο ΣτΕ για τις περικοπές 13ης και 14ης σύνταξης

Κινητοποίηση πραγματοποίησαν οι συνταξιούχοι έξω από το ΣτΕ στην...