Νέα φορολογική ληστεία σε βάρος των συνταξιούχων

Date:

Νέα φορολογική ληστεία σε βάρος των συνταξιούχων
Ανακοίνωση της “ΕΝΟΤΗΤΑΣ”
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Έξτρα χαράτσι που κατά περιπτώσεις θα φτάσει το 55%, θα κληθούμε να πληρώσουμε οι συνταξιούχοι, από τις τροποποιητικές δηλώσεις που θα υποβάλουμε στην εφορία για τα αναδρομικά που εισπράξαμε τον Οκτώβρη 2020.
Ο εμπαιγμός της κυβέρνησης προς εμάς τους συνταξιούχους δεν έχει τελειωμό!
Μας καλούν να πληρώσουμε έναν άδικο φόρο, από περικοπές που κρίθηκαν παράνομες και ως τούτου σύμφωνα και με τις δικαστικές αποφάσεις, έπρεπε να είναι έντοκες (6%).
Το Σωματείο μας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» αντέδρασε από την πρώτη στιγμή στο κυβερνητικό σχέδιο για τη φορολόγηση των αναδρομικών. Με επιστολή ζητήσαμε να είναι αφορολόγητα ή έστω να φορολογηθούν αυτοτελώς με 20%, όπως συνέβη το Δεκέμβρη του 2018 με τα αναδρομικά των συνταξιούχων των ειδικών μισθολογίων.
Η πρότασή μας δεν εισακούστηκε. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να πάρει πίσω, μέσω της φορολόγησης των αναδρομικών, πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ από τα συνολικά 1,4 δις ευρώ που διέθεσε σε ένα εκατομμύριο συνταξιούχους.

Το μέγεθος της κοροϊδίας αποτυπώνεται ανάγλυφα από το εξής στατιστικό στοιχείο: με τις τροποποιητικές δηλώσεις οι συνταξιούχοι χάνουν το 25% των χρημάτων που έλαβαν!!!
Συνάδελφοι, παρά το γεγονός ότι λάβαμε τα αναδρομικά του 11μηνου το 2020, τα ποσά αυτά θεωρούνται ως φορολογητέα εισοδήματα των ετών 2015 και 2016 και θα φορολογηθούν σε κάθε ένα από τα έτη αυτά, αφού προστεθούν στα ποσά των κύριων και επικουρικών συντάξεων που έχουμε ήδη υποβάλει στις φορολογικές μας δηλώσεις των συγκεκριμένων ετών.
Η προθεσμία που έχουμε προκειμένου να υποβάλουμε τις τροποποιητικές δηλώσεις είναι μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2021 και ο φόρος που προκύπτει εξοφλείται εφάπαξ έως 31 Ιανουαρίου 2022, εκτός εάν υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης της οφειλής σε 12 δόσεις.
Η κλίμακες και ο φόρος που θα πληρώσουμε για τα αναδρομικά που εισπράξαμε για το 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάης 2016, αφού προστεθούν στα εισοδήματα των ετών 2015 και 2016, θα φορολογηθούν στο σύνολο που θα προκύψει με συντελεστές:
– 22% έως 42% της φορολογικής κλίμακας που ίσχυε το 2015.
– 22% έως 45% της φορολογικής κλίμακας που ίσχυε το 2016.
Στη συνέχεια και εφόσον τα συνολικά εισοδήματα ήταν μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ τα έτη 2015 και 2016, στα ποσά των αναδρομικών θα επιβληθεί και διπλή φορολόγηση, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές κλιμακούμενους από 2% έως 8% για το έτος 2015 και με συντελεστές από 2,2% έως 10% για το έτος 2016.
Στις περιπτώσεις αυτές η τελική επιβάρυνση των αναδρομικών θα φτάσει στα επίπεδα του 24% έως 55%. Και εισοδήματα εκατομμυρίων να είχαν οι συνταξιούχοι, τέτοιοι φόροι δεν θα έμπαιναν!!!
Μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα υποστούν όσοι μετά την προσθήκη των αναδρομικών, αλλάζουν φορολογικό κλιμάκιο δηλαδή από το 22% ανεβαίνουν στο 32% ή στο 42% για το 2015 και από το 22% στο 29% ή στο 37% ή στο 45% για το φορολογικό έτος 2016.
Καλούμε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στη φορολογική ληστεία σε βάρος των συνταξιούχων, των ήδη πετσοκομμένων αναδρομικών.
Απαιτούμε από την κυβέρνηση να δώσει σε όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους τα αναδρομικά ποσά που αφαιρούν τα δώρα και από τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων, βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Τώρα που θα μας πάρουν πίσω τουλάχιστον το 25% όσων μας έδωσαν τον Οκτώβρη του 2020, παρατηρούμε τη σιγή ιχθύος που τηρούν οι παπαγάλοι των καναλιών και του γραπτού τύπου. Φαίνεται ότι κάνουν οικονομία στο μελάνι.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ

Η Ανακοίνωση σε PDF

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Hellenic Train: Χάος με τα δρομολόγια και απίστευτη ταλαιπωρία των επιβατών

Aδιανόητη ταλαιπωρία βιώνουν χιλιάδες επιβάτες αμαξοστοιχιών σε όλο το...

Τέμπη: Ελεύθερος χωρίς όρους στέλεχος του ΟΣΕ μετά την απολογία του

Ελεύθερος χωρίς όρους αφέθηκε μετά την απολογία του στον...

Εκκενώθηκε συρμός του Μετρό στο Σύνταγμα – Εβγαινε καπνός από βαγόνια

Εκκενώθηκε και αποσύρθηκε συρμός του Μετρό στο σταθμό του...

Βενετία: Τουλάχιστον 20 νεκροί – Λεωφορείο έπεσε από γέφυρα

Τουλάχιστον είκοσι άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, έχασαν τη...