Έρχονται δραματικές αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης

Date:

Έρχονται δραματικές αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης
Μέτρα – ψίχουλα για τους συνταξιούχους και για τα εργατικά νοικοκυριά που «σφαδάζουν» από τις ανατιμήσεις στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να θολώσει τα νερά, κάνοντας λόγο για «πρόσκαιρο φαινόμενο» και «διεθνή συγκυρία»,η ουσία δεν κρύβεται: Αυτό που συμβαίνει είναι το αντίτιμο που πληρώνουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, μαζί με τους τσακισμένους μισθούς και τη συνεχιζόμενη φοροληστεία, για την επιστροφή στην πολυδιαφημιζόμενη καπιταλιστική ανάπτυξη. Οι αυξήσεις στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και η ενεργειακή φτώχεια είναι αποτέλεσμα της πολιτικής «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και της λεγόμενης «πράσινης μετάβασης», που οδηγεί στην εξάρτηση απ’ τις διακυμάνσεις της διεθνούς αγοράς, κάτι που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις.
Μέσα στα πλαίσια λοιπόν διαχείρισης των πιο ακραίων συνεπειών της «απελευθέρωσης» αγοράς ηλεκτρισμού και της «πράσινης συμφωνίας» της ΕΕ, αλλά και με το βλέμμα στη διασφάλιση της «εισπραξιμότητας» για τους ενεργειακούς ομίλους, οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης ανακοίνωσαν:

Τον διπλασιασμό της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος, από 3 λεπτά που είχε εξαγγελθεί αρχικά στα 6 λεπτά ανά κιλοβατώρα, και μέχρι τις 300 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης, φτάνοντας στα 18 ευρώ τον μήνα. Η αύξηση που θα περάσει στους λογαριασμούς του ρεύματος για τα νοικοκυριά μέχρι αυτό το όριο κατανάλωσης, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου, θα είναι περί τα 3 ευρώ τον μήνα, ενώ για την επιπλέον κατανάλωση και μέχρι τις 600 κιλοβατώρες παρέπεμψε στην… καλή διάθεση των παρόχων προαναγγέλοντας δηλαδή άγρια ληστεία. Σημειωτέον οι καταναλώσεις άνω των 600 Kwh αφορούν και χιλιάδες ατομικές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Νέα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης που διαμορφώνονται για τον άγαμο σε 14.000 ευρώ (από 12.000) και σε περίπτωση οικογένειας σε 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Θυμίζουμε ότι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης, από 21 ευρώ στο χιλιόλιτρο το 2010, φτάνει σήμερα στα 280 ευρώ το χιλιόλιτρο, επί του οποίου προστίθεται και ο ΦΠΑ! Ως «αντάλλαγμα» δίνονται τα ψίχουλα του επιδόματος θέρμανσης, μόνο για ένα ορισμένο τμήμα του λαού που πληρώνει στο πολλαπλάσιο από την άλλη τσέπη με τη φοροληστεία.
Ετσι, το κόστος του φετινού επιδόματος θέρμανσης (αφορά πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και πέλετ), υπολογίζεται στα 168 εκατ. ευρώ (από 84 εκατ. πέρυσι). Χαρακτηριστικά, στο κέντρο της Αθήνας για οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 114 ευρώ πέρυσι, σε 181 ευρώ φέτος, ενώ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 188 ευρώ πέρυσι, σε 299 ευρώ φέτος. Τα κριτήρια αξίας ακίνητης περιουσίας ορίζονται στα 180.000 ευρώ για τον άγαμο (από 130.000) και στα 300.000 ευρώ (από 250.000) για τους έγγαμους.
Κατά τον Χρ. Σταϊκούρα, τα μέτρα ανέρχονται περίπου στα 500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 326 εκατ. ευρώ το συνολικό κόστος της έκπτωσης για το ηλεκτρικό ρεύμα. Πρόκειται βέβαια για ποσά που θα αποδοθούν στις εταιρείες ηλεκτρικού ρεύματος και τους μεγαλομετόχους τους από τους πόρους του κρατικού προϋπολογισμού, ουσιαστικά από την τσέπη των λαϊκών στρωμάτων.

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα