Κρατικός Προϋπολογισμός 2022: Μέτρα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων

Date:

Κρατικός Προϋπολογισμός 2022: Μέτρα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων
Φοροληστεία και ακρίβεια τσακίζουν το λαϊκό εισόδημα
Κατατέθηκε στη Βουλή την Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2021 ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2022.Ο προϋπολογισμός πλαισιώνεται από σωρεία νομοθετικών παρεμβάσεων στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίες εμφανίζονται και στο προσχέδιο και θα φορτωθούν εξολοκλήρου στην πλάτη του λαού. Συγκεκριμένα:

  • Μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών του ιδιωτικού τομέα, με απώλειες κρατικών εσόδων ύψους 849 εκατ. ευρώ.
  • Κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από τον κρατικό προϋπολογισμό και επιδότηση 200 ευρώ της εργοδοσίας σε περίπτωση πρόσληψης μακροχρόνια ανέργου, για περίοδο 6 μηνών, στο πλαίσιο του προγράμματος για τη δημιουργία 150.000 νέων θέσεων εργασίας (186 εκατ.).
  • Μειώσεις των φορολογικών συντελεστών στα επιχειρηματικά κέρδη στο 22% από 24% (από 1/1/2022), με απώλειες 183 εκατ. ευρώ από τον Προϋπολογισμό.
  • Μειώνεται κατά 50% ο φόρος στη συγκέντρωση κεφαλαίου σε περιπτώσεις εταιρικών συγχωνεύσεων, με κόστος 38 εκατ. ευρώ για το 2022.
  • Χορήγηση προσαυξημένης έκπτωσης για επιχειρηματικές δαπάνες που αφορούν «πράσινη» οικονομία, Ενέργεια και ψηφιοποίηση, από 1/1/2022 (20 εκατ. σε ετήσια βάση). Κίνητρα για συνενώσεις και συνεργασίες επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της επιπλέον έκπτωσης επί του φόρου εισοδήματος.

 Φοροληστεία και ακρίβεια τσακίζουν το λαϊκό εισόδημα
Την ίδια στιγμή, η μάζα των φορολογικών εσόδων από μισθούς, συντάξεις και άλλα λαϊκά εισοδήματα, καθώς και από τους έμμεσους φόρους και τα άλλα χαράτσια, συνθέτουν το ενισχυμένο πλέγμα της φοροληστείας και για την επόμενη χρονιά, όπως αυτό αποτυπώνεται στο προσχέδιο προϋπολογισμού.
Τα συνολικά ποσά των φόρων ξεπερνούν τα 49,5 δισ. το 2022, από 45,4 δισ. φέτος, με αύξηση 4,1 δισ., ενώ ο ΦΠΑ που φορτώνεται στη λαϊκή κατανάλωση ξεπερνά τα 19 δισ., από 17,18 δισ., με αύξηση ύψους 2 δισ.
Η φοροαφαίμαξη του λαού που κλιμακώνεται, η καθήλωση των συντάξεων και των μισθών και η μεγάλη ακρίβεια, είναι το εκρηκτικό «μείγμα» που απειλεί το λαϊκό εισόδημα και τη νέα χρονιά.
Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς !! Στην καρδιά ενός ακόμα κύματος της πανδημίας η χρηματοδότηση των νοσοκομείων μειώνεται κατά 820 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης μειώνει κατά 1,7 δις τις κοινωνικές δαπάνες για πρόνοια, στήριξη των ανέργων ενώ κρατά καθηλωμένες τις συντάξεις και τον κατώτατο μισθό και επιβάλει απλήρωτη εργασία.
Σύμφωνα με τη Γιούροστατ, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη για τον μήνα Οκτώβρη σκαρφάλωσε στο 4,1% από 3,4% τον Σεπτέμβρη, 3% τον Αύγουστο και 2,2% τον Ιούλη σε σχέση με τους αντίστοιχους περσινούς μήνες. Αντίστοιχα, στην ελληνική οικονομία, ο πληθωρισμός για τον μήνα Οκτώβρη καταγράφηκε στο 3,4%.
Σε επίπεδο Ευρωζώνης, οι ραγδαίες ανατιμήσεις για τον μήνα Οκτώβρη προήλθαν από τον κλάδο της Ενέργειας, όπου καταγράφηκε άνοδος 23,7%. Αυτό αποτυπώνεται και στην Ελλάδα, όπου χιλιάδες εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά έρχονται αντιμέτωπα με τις συνεχείς αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος και στα είδη πλατιάς κατανάλωσης.
Η χονδρική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας παραμένει σταθερά στην πρώτη θέση πανευρωπαϊκά, κάνοντας η κυβέρνηση να ακούγεται ως φάρσα. Τα λαϊκά νοικοκυριά θα δουν και δεύτερη αύξηση στα τιμολόγια που θα λάβουν τέλη Δεκέμβρη, και μάλιστα ιδιαίτερα «τσουχτερή».
Αν συνυπολογίσουμε ότι η κατανάλωση ρεύματος θα αυξηθεί τους χειμερινούς μήνες εξαιτίας χρήσης ηλεκτρικών σωμάτων, τότε θα πρέπει να αναμένονται «ρήτρες αναπροσαρμογής» ακόμα και με τριψήφιο αριθμό στα τιμολόγια, με δεδομένο ότι συμπαρασύρονται προς τα πάνω και οι υπόλοιπες χρεώσεις.
Κι ενώ η κατάσταση διαμορφώνεται τραγική για εκατοντάδες χιλιάδες οικιακούς καταναλωτές, η κυβέρνηση αρνείται να λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης, έχοντας απορρίψει τις προτάσεις των συνταξιουχικών οργανώσεων για την κατάργηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα ενεργειακά αγαθά.
Η ενισχυμένη εποπτεία
Το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα έχει και συνέχεια με τη 12η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα δημοσιοποιηθεί στις 24 Νοέμβρη.
Σε αυτή αναμένεται να υπάρχουν και «αστερίσκοι», κυρίως σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια. Βασικό ζήτημα είναι οι «καθυστερήσεις» στη συγκρότηση του ιδιωτικού φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων, στον οποίο θα μεταβιβάζονται οι πρώτες κατοικίες, με την ταυτόχρονη καταβολή ενοικίου από τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά. Η έναρξη λειτουργίας του εν λόγω φορέα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην πορεία κλιμάκωσης των πλειστηριασμών και στην πρώτη κατοικία, αναμένεται το β’ εξάμηνο του 2022.

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Διεθνής Εκδήλωση Σιδηροδρομικών: Οι ιδιωτικοποιήσεις των Σιδηροδρόμων στην Ευρώπη και οι τραγικές επιπτώσεις τους

Στις 28 Μάη πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι της Γαλλίας διεθνής εκδήλωση εργαζομένων στα...

Πάτρα: Βλάβη σημειώθηκε στην γραμμή του Προαστιακού στο Ρίο

Νέα βλάβη σημειώθηκε στον Προαστιακό της Πάτρας. Σύμφωνα με πληροφορίες...

Γαλλία: Διεθνής Εκδήλωση Συνδικάτων Εργαζομένων στα Τρένα

Στις 28 Μάη πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι της Γαλλίας διεθνής...

Μεγάλη αύξηση της ανεργίας

Μεγάλη αύξηση στο ποσοστό ανεργίας καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ το...