Επιστολή προς Αναπλ. Υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Δ. Στρατούλη για το Εφάπαξ

Date:

Επιστολή προς Δ. Στρατούλη για το Εφάπαξ
Κύριε Υπουργέ,

Το προσωπικό του ΟΣΕ και των εταιρειών ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ είναι ασφαλισμένο από την πρόσληψή του στο Ταμείο Προνοίας Προσωπικού του ΟΣΕ (ΤΠΠ ΟΣΕ) για τη χορήγηση εφάπαξ μετά τη συνταξιοδότησή του και με το ν. 3655/2008 εντάχθηκε ως τομέας στο ιδρυθέν με τον ίδιο νόμο, ΤΑΥΤΕΚΩ.

Συνολικά, από κάθε εργαζόμενο για χρονικό διάστημα άνω των 27 ετών και απ’ τον εργοδότη, έχουν καταβληθεί στο Ταμείο περισσότερα – κατά μέσο όρο – από 50.000 ευρώ (χωρίς αναπροσαρμογές και τόκους). Η βιωσιμότητα του Ταμείου κατάρρευσε με το κούρεμα των αποθεματικών του με το PSI στις 12/3/2012.

Έτσι, ενώ στις 9/3/2012 τα αποθεματικά του ήταν 64.496.627,86 ευρώ, στις 12/3/2012 μετά το αναγκαστικό κούρεμα, τα αποθεματικά μειώθηκαν στα 19.728.484,64 ευρώ. Δηλαδή χάθηκαν 44.773.148,22 ευρώ, 10 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από το έλλειμμα του ταμείου μέχρι την 31/12/2013. Με τον τρόπο αυτό το ταμείο καταστράφηκε.

Το Δ.Σ. του ΤΑΥΤΕΚΩ με έγγραφό του στις 11/2/2014 ζήτησε από το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης Πρόνοιας, 12.380.000,00 € για να εξοφλήσει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ώστε να δοθούν τα εφάπαξ στους συναδέλφους. Το ποσό αυτό δόθηκε στο ΤΑΥΤΕΚΩ τον Δεκέμβρη του 2014 και είχε σαν αποτέλεσμα να χορηγηθούν εφάπαξ σε περίπου 260 συναδέλφους.

  • Ζητάμε άμεσα να δοθούν χρήματα στο ΤΑΥΤΕΚΩ ώστε να χορηγηθούν τα εφάπαξ και στους συναδέλφους που τα περιμένουν από το 2012.
  • Ταυτόχρονα με τις μνημονιακές νομοθετικές ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και τις αποφάσεις του απερχόμενου Υπουργού Εργασίας επισημοποιείται η δραματική μείωση του εφάπαξ με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού που θα γίνεται για όσους συναδέλφους συνταξιοδοτούνται μετά την 1/9/2013.
    Η ρύθμιση αυτή, είναι κατάφορα άδικη και εάν δεν αλλάξει θα έχει ως συνέπεια την ουσιαστική κατάργηση της χορήγησης εφάπαξ στους συναδέλφους οι οποίοι πληρώνουν για 35 χρόνια κανονικά τις εισφορές τους στο Ταμείο.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» ζητά:

– Να επιστραφούν τα αποθεματικά του Ταμείου που υπεξαίρεσε η προηγούμενη κυβέρνηση ώστε να χορηγηθούν τα εφάπαξ στους συναδέλφους.

– Να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ και να γίνεται με βάση τις διατάξεις που ίσχυαν μέχρι την 31/8/2013.

Κύριε Υπουργέ,

Για τα παραπάνω θέματα, ζητάμε συνάντηση μαζί σας προκειμένου να σας αναπτύξουμε τις θέσεις μας και προφορικά.

Με την ευκαιρία της παρούσης θέλουμε να σας ευχηθούμε κάθε επιτυχία στα νέα σας καθήκοντα προς όφελος των Συνταξιούχων.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ

Η Επιστολή ΕΔΩ

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία εργαζομένων που μετακινούνται με τρένο στην γραμμή Λάρισα – Θεσσαλονίκη

Το θέμα των προβλημάτων που προκαλούνται σε εργαζόμενους που...

Τέμπη: Αποχώρησαν κόμματα της αντιπολίτευσης από την εξεταστική επιτροπή

Αποχώρησαν από την Εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την...

Δεκάδες τρακτέρ ξεκίνησαν από το Κάστρο για την Αθήνα – Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Δεκάδες τρακτέρ ξεκίνησαν για την Αθήνα. Οι αγρότες με...