Ένα τεράστιο απεργιακό ποτάμι πλημμύρισε το κέντρο της Αθήνας

Date:

Ένα τεράστιο απεργιακό ποτάμι πλημμύρισε το κέντρο της Αθήνας

Οι χώροι δουλειάς νέκρωσαν και οι εργαζόμενοι απέργησαν και διαδήλωσαν. Μαζί τους αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες, φοιτητές, μαθητές, γυναίκες, συνταξιούχοι, οικογένειες με μικρά παιδιά… Πίσω από τα πανό των Συνδικάτων, των Συλλόγων και των μαζικών φορέων διατράνωσαν: Φτάνει πια. Καμία αναμονή. Ξεσηκωμός. Να μην πληρώσει ξανά ο λαός.
Η διαδήλωση του ΠΑΜΕ και των Σωματείων εξελίχθηκε σε ένα μεγαλειώδες απεργιακό ποτάμι. Από νωρίς, από τις προσυγκεντρώσεις, το κέντρο γέμισε ασφυκτικά με απεργιακά μπλοκ. Η Πανεπιστημίου πλημμύρισε με κόσμο κατά τη συγκέντρωση στα Προπύλαια.
Το Σύνταγμα και οι γύρω δρόμοι κατακλύστηκαν κατά την πορεία προς τη Βουλή. Η κεφαλή της πορείας στο «Μ. Βρετάνια», κύκλωνε το Σύνταγμα από την Αμαλίας, την Σουρή (Εθνικός κήπος), τη Φιλελλήνων, την Σταδίου, την Αμερικής και έφτανε φτάνει μέχρι την Πανεπιστημίου στο ύψος του «Τιτάνια». Ο κόσμος συνέχιζε να πλαισιώνει τα απεργιακά μπλοκ και ενώ είχε ξεκινήσει η απεργιακή συγκέντρωση…
Χιλιάδες απεργοί μετέτρεψαν την οργή τους σε δύναμη διεκδίκησης και ελπίδας.
Απαίτησαν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, Συλλογικές Συμβάσεις που κατοχυρώνουν σταθερή δουλειά με δικαιώματα, ρεύμα και βασικά αγαθά φτηνά για το λαό.
Μετέτρεψαν την αγανάκτησή και την οργή τους για όσα βιώνουν, σε αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και τους «σωτήρες» που υπόσχονται ξανά προεκλογικά λύσεις στα προβλήματά τους.
Η σημερινή απεργία και η μεγάλη διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα για την κλιμάκωση του αγώνα, που θα έχει συνέχεια, με νέες σκληρές αναμετρήσεις με την εργοδοσία και την κυβερνητική πολιτική.

Γ. Γαλανόπουλος: Αιχμή του απεργιακού αγώνα των υγειονομικών η απόσυρση του νομοσχεδίου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη

Στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια μίλησε ο Γιάννης Γαλανόπουλος, γιατρός στο Θριάσιο Νοσοκομείο και μέλος της ΕΓ της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).

Αναλυτικά:
«Εκ μέρους των νοσοκομειακών γιατρών όλης της χώρας απευθύνουμε αγωνιστικό χαιρετισμό στους χιλιάδες απεργούς που πλημμύρισαν τους δρόμους και τις πλατείες και κάνουν αυτή τη μέρα μέρα ελπίδας και προοπτικής για όλο τον λαό.
Για τον λαό που αγωνιά για την επιβίωση. Για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους που δυσκολεύονται να πάνε στο σούπερ μάρκετ για τα απαραίτητα. Για όλους εκείνους που δεν ξέρουν αν θα μπορέσουν να ανάψουν το καλοριφέρ το χειμώνα. Ελπίδα και προοπτική για να μη συμβιβαστούμε με συνθήκες και όρους ζωής του 1950 ενώ είμαστε στο 2022, ενώ παράγεται αμύθητος πλούτος από τη δουλειά των εργαζομένων, αλλά καταλήγει σε ελάχιστα χέρια που κερδίζουν στην πλάτη μας χρόνια τώρα και πάλι μας ζητούν να κάνουμε οικονομία και να βάλουμε πλάτη… για το καλό της πατρίδας.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί, εκτός όλων των άλλων, βάζουμε αυτές τις μέρες στην αιχμή του απεργιακού αγώνα και την άμεση απόσυρση του απαράδεκτου νομοσχεδίου που έφερε στη διαβούλευση η κυβέρνηση και αφορά σαρωτικές αλλαγές στη δευτεροβάθμια περίθαλψη. Με λίγα λόγια, όσα ξέραμε για τα δημόσια νοσοκομεία, αν περάσει αυτό το νομοσχέδιο, αλλάζουν δραματικά.
Και πραγματικά η ευφάνταστη απεικόνιση, σαν το χάρο με το δρεπάνι, της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, της κ. Γκάγκα, στα γιγαντοπανό που γέμισαν τα νοσοκομεία προχτές σε όλη την Αθήνα αντανακλά πλήρως την πραγματικότητα. Έρχονται λυσσασμένοι να κουρέψουν ό,τι απέμεινε από δημόσια και δωρεάν Υγεία, έρχονται να λεηλατήσουν το ήδη λεηλατημένο λαϊκό εισόδημα με τον πιο βάρβαρο τρόπο. Με λίγα λόγια στήνουν αδιαπέραστο τείχος στα νοσοκομεία για όποιον δεν έχει λεφτά στην τσέπη.
Τι λένε ξεδιάντροπα, κοροϊδεύοντας και τους γιατρούς και τον λαό; Αν θέλεις να χειρουργηθείς για παράδειγμα, αυτό δεν μπορεί να γίνει το πρωί, στην πρωινή λειτουργία του νοσοκομείου, γιατί ο χρόνος δεν φτάνει και προηγούνται τα επείγοντα. Έλα το απόγευμα, πλήρωσε τους γιατρούς από την τσέπη σου ή πήγαινε σε κάποια ιδιωτική κλινική να κάνεις τη δουλειά σου, με το αζημίωτο φυσικά. Τι λένε στους γιατρούς; Είσαι καλός, ικανός και έξυπνος; Σου αξίζει καλύτερη αμοιβή. Τέρμα η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση στο Δημόσιο. Τρέξε να βρεις πελατεία, εκμεταλλεύσου τον πόνο και την ανάγκη του αρρώστου και βγες στο ιδιωτικό επάγγελμα να πάρεις λεφτά.
Λένε δηλαδή στους ασθενείς, δεν προσλαμβάνω αναισθησιολόγους, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, προσωπικό καθαριότητας για να μπορούν να λειτουργούν πλήρως οι υποδομές των χειρουργείων στα νοσοκομεία, δεν αυξάνω τη χρηματοδότηση στα νοσοκομεία από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά σου δίνω τη δυνατότητα να πληρώσεις για να χειρουργηθείς έγκαιρα, λες και δεν ξέρει όποιος έχει λεφτά πού να πάει να πληρώσει για να κάνει τη δουλειά του.
Τι λένε στους γιατρούς; Δεν εφαρμόζουν τις αμετάκλητες, τελεσίδικες αποφάσεις των δικών τους δικαστηρίων, του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου, ούτε η κυβέρνηση της ΝΔ, ούτε η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, που λένε ότι οι μισθοί μας πρέπει να γυρίσουν στα επίπεδα προ των περικοπών του 2012, αλλά αν θες παραπάνω χρήματα, αν θες αξιοπρεπή διαβίωση, ψάξε για πελάτες, άρμεξε τις τσέπες των ασθενών. Αν είναι να βγει καμία απεργία παράνομη και καταχρηστική, τα ξέρουν και τα υπολήπτονται τα δικαστήρια και τους θεσμούς και την ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Αν είναι για τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων, σφυρίζουν αδιάφορα.
Ε, λοιπόν, η πλειοψηφία των νοσοκομειακών γιατρών, οι γιατροί που κοιτούν τους ασθενείς στα μάτια και όχι στην τσέπη, δεν πρόκειται να γίνουμε κοράκια.
Απεργούμε και διεκδικούμε καλύτερους όρους δουλειάς, αυξήσεις στους μισθούς μας στα προ των περικοπών επίπεδα και ακόμα παραπάνω δεδομένης της σαρωτικής ακρίβειας στα βασικά αγαθά και του καλπάζοντος πληθωρισμού.
Απεργούμε και διεκδικούμε μαζικές προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία και τις δομές Υγείας μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά και χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.
Απεργούμε και διεκδικούμε άμεσα μονιμοποίηση όλων των επικουρικών γιατρών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όπως και να επιστρέψουν στη δουλειά οι χιλιάδες υγειονομικοί που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Ο υπουργός Υγείας, ο κ. Πλεύρης, χαρακτήρισε χυδαιότητα την αναπαράσταση της κ. Γκάγκα ως δρεπανοφόρο χάρο στα πανό της ΟΕΝΓΕ, για αυτό έδωσε και εντολή να κατέβουν τα γιγαντοπανό από τα νοσοκομεία. Στην πραγματικότητα, δεν ενοχλείται από την αισθητική της απεικόνισης. Ενοχλείται από το περιεχόμενο, από τα μηνύματα και τα συνθήματα αυτής της απεργιακής μάχης απέναντι στο νομοσχέδιο -λαιμητόμο. Ενοχλείται γιατί η πλειοψηφία των νοσοκομειακών γιατρών δεν κοιτάει πώς να λεηλατήσει την τσέπη των ασθενών, αλλά διεκδικεί αυξήσεις στους μισθούς. Ενοχλείται που δεν βρίσκει χειροκροτητές της πολιτικής του στους νοσοκομειακούς γιατρούς.
Κατανοούμε την ενόχλησή του, αλλά λυπούμαστε πολύ, δεν θα του κάνουμε τη χάρη. Θα συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά και μαχητικά, με οδηγό τους πρόσφατους νικηφόρους αγώνες που έδωσαν οι εργαζόμενοι σε άλλους κλάδους, στην COSCO, στην “efood”, στους οικοδόμους. Εκεί που παίζουν κάθε μέρα τη ζωή τους κορόνα – γράμματα, εκεί που τα βάζουν πραγματικά με θεούς και δαίμονες.
Κλιμακώνουμε τον αγώνα. Προειδοποιούμε την κυβέρνηση. Να αποσύρει άμεσα το νομοσχέδιο-έκτρωμα, δεν βελτιώνεται, μόνο πετιέται στα σκουπίδια. Θα συνεχίσουμε με νέα απεργία, αν τολμήσουν να το φέρουν για ψήφιση στη Βουλή.
Ούτε βήμα πίσω».

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Όλοι την Πέμπτη στο Σύνταγμα για τη ΛΑΡΚΟ

«Αυτός ο αγώνας θα φτάσει μέχρι το τέλος» τόνισε ο Παναγιώτης...

Κυβέρνηση: «Μοντέλο ΔΕΗ» σε 8 ΔΕΚΟ – Πωλητήριο σε 6.000 ακίνητα του Δημοσίου

Έτοιμη να προχωρήσει στην πλήρη διάλυση των εναπομείναντων ΔΕΚΟ...

Ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων μηνός Ιουλίου 2024

Ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων μηνός Ιουλίου 2024 Οι ημερομηνίες πληρωμής...