Στα σκαριά νέα σιδηροδρομική γραμμή 35χλμ Αλμυρός-Ν. Αγχίαλος-Αερινό

Date:

Στα σκαριά είναι η έναρξη της μελέτης για την κατασκευή της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Αλμυρός-Νέα Αγχίαλος-Αερινό και την σύνδεση της με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο.

Ο διαγωνισμός για την εύρεση μελετητή έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα η υπογραφή της. Η μελέτη γίνεται για λογαριασμό του ΟΣΕ που είναι και ο Φορέας Υλοποίησης. Το κόστος της μελέτης θα φτάσει το 1,4 εκατ. ευρώ.

Τα έργα αφορούν στην σύνδεση της ΒΙΠΕ Βόλου και της ΒΙΠΕ Βελεστίνου, του λιμανιού και του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου η οποία θα λειτουργεί ως επέκταση της μονής σιδηροδρομικής γραμμής Λάρισα-Βόλος. Επιπρόσθετα θα κατασκευαστεί ένας νέος σταθμός στην ΒΙΠΕ Βελεστίνου για την εξυπηρέτηση των εκεί βιομηχανιώνΣυνολικά η νέα γραμμή θα έχει μήκος 35 χιλιομέτρων και θα διαθέτει τους εξής σιδηροδρομικούς σταθμούς και στάσεις:
– σταθμός στο Λατομείο,
– νέα σιδηροδρομική στάση στο Αερινό
– νέα σιδηροδρομική στάση στις Μικροθήβες
– νέα σιδηροδρομική στάση Αεροδρομίου στη Νέα Αγχίαλο
– νέος σιδηροδρομικός σταθμός στον ΑλμυρόΜε τα έργα θα επιτευχθεί βέβαια και η σύνδεση του λιμανιού του Βόλου (που είναι κατά βάση εμπορικός) με το σιδηροδρομικό δίκτυο της περιοχής. Αυτό μπορεί να φέρει σημαντικές εξελίξεις και στην μεταφορά προϊόντων από/προς τον Βόλο αλλά και την πύκνωση εμπορικών δρομολογίων και εκμετάλλευσης της γραμμής.Τέλος, προβλέπεται και η κατασκευή ενός νέου σιδηροδρομικού σταθμού στο Αερινό προκειμένου να εξυπηρετήσει το μελλοντικό εμπορευματικό και βιοτεχνικό πάρκο που προβλέπεται στην περιοχή. Στόχος είναι με την ολοκλήρωση των μελετών να βρεθούν ευρωπαϊκά κονδύλια και να ξεκινήσει η φάση υλοποίησης με την κατασκευή της νέας αυτής σιδηροδρομικής γραμμής. Θα είναι η πρώτη επέκταση του Θεσσαλικού Σιδηρόδρομου ύστερα από ένα και πλέον αιώνα.

Προχωρά η ηλεκτροκίνηση στο τμήμα Λάρισα-Βόλος

Παράλληλα έχουν ξεκινήσει εδώ και κάποιους μήνες τα έργα για την εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης, τηλεδιοίκησης και ETCS στην γραμμή Λάρισα-Βόλος. Τα έργα έχει αναλάβει η ΙΝΤΡΑΚΑΤ από την ΕΡΓΟΣΕ.Σε αυτή τη φάση προχωρούν οι χωματουργικές εργασίες και η ολοκλήρωση των απαραίτητων μελετών. Με την λειτουργία των νέων συστημάτων το 2025 θα μπορεί το ηλεκτροκίνητο τρένο (που θα φτάνει σε ταχύτητες μέχρι και 120χλμ/ώρα) να διανύσει την απόσταση μεταξύ των δύο μεγάλων Θεσσαλικών πόλεων σε λιγότερο από 30 λεπτά.

Πρόσφατα υπεγράφη και το έργο για την ηλεκτροκίνηση στο τμήμα Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα με ανάδοχο την ΑΒΑΞ. Τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη του  και να μπορεί να συνδέεται σε λιγότερο από 3 ώρες η Αθήνα με τα Τρίκαλα και την Καλαμπάκα.

Αυτά τα δύο έργα ολοκληρώνουν την αναβάθμιση του Θεσσαλικού Σιδηροδρόμου που θα είναι πλέον πλήρως εξηλεκτρισμένος και θα μπορεί να εξυπηρετεί χάρη στα νέα συστήματα πολλά περισσότερα τρένα σε ημερήσια βάση.

ypodomoes.com

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Η κατάσταση στον Σιδηρόδρομο παραμένει ίδια τρεις μήνες μετά το έγκλημα στα ΤΕΜΠΗ

Η κατάσταση στον Σιδηρόδρομο παραμένει ίδια τρεις μήνες μετά...

Σύγκρουση τρένων στην Ινδία: Τουλάχιστον 288 νεκροί και εκατοντάδες οι τραυματίες

Τουλάχιστον 288 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 900 τραυματίστηκαν όταν δύο...

Κατασκευάζεται μέσα σε σφοδρές αντιδράσεις η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στην Ευρώπη

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η κατασκευή...

Εκλογές 25ης Ιουνίου: Συνολικά 44 κόμματα κατέθεσαν αίτηση συμμετοχής

Συνολικά 44 κόμματα κατέθεσαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου...