Σε απεργιακό κλοιό η Γαλλία – Παραλύουν οι μεταφορές – Χειρόφρενο στα τρένα

Date:

Ανάμεσα σε σταματημένα τρένα και κλειστά σχολεία, η Γαλλία ετοιμάζεται σήμερα, Πέμπτη, για μια ημέρα μαζικών απεργιών κατά της μεταρρύθμισης των συντάξεων, ένα σχέδιο στο οποίο δοκιμάζεται η ικανότητα του προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, να προωθήσει αυτές τις αλλαγές και ευρύτερα η πολιτική αξιοπιστία του σε μια διαιρεμένη χώρα.
Το σχέδιο και το σημαντικότερο μέτρο, που προβλέπει αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 62 στα 64 έτη, προσκρούει σε ένα ενιαίο συνδικαλιστικό μέτωπο και στην ευρύτερη αποδοκιμασία της κοινής γνώμης, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
Στο πολιτικό επίπεδο, το στοίχημα είναι μεγάλο για μια κυβέρνηση που δεν διαθέτει πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Η αριστερά και η ακροδεξιά είναι σφόδρα αντίθετες, ενώ μόνο η παραδοσιακή δεξιά προσφέρει μια πιθανότητα συμβιβασμού.

Στο πόδι η αστυνομία

Τουλάχιστον 10.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες, εκ των οποίων 3.500 στο Παρίσι, θα κινητοποιηθούν για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των διαδηλώσεων, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν.
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Ολιβιέ Βεράν, ζήτησε από την πλευρά του να μην μετατραπεί η κινητοποίηση «σε μπλοκάρισμα» της χώρας.

Καθηλωμένα τα αεροπλάνα – Χειρόφρενο σε τρένα και ΜΜΜ

Η πολιτική αεροπορία ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να ακυρώσουν προληπτικά μία στις πέντε πτήσεις στο αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού, λόγω απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.
Στους σιδηροδρόμους, η εθνική εταιρία SNCF προβλέπει σοβαρές διαταράξεις στην κυκλοφορία ενός στα τρία τρένα υψηλής ταχύτητας (TGV), ακόμη και ενός στα πέντε ανάλογα με τη γραμμή και μόλις ενός στα δέκα περιφερειακά τρένα κατά μέσο όρο.
Το παρισινό μετρό θα υπολειτουργεί επίσης, με τρεις γραμμές κλειστές, άλλες δέκα ανοικτές «μόνο τις ώρες αιχμής» και «κίνδυνο κορεσμού» τις τρεις τελευταίες, σύμφωνα με τις παρισινές μεταφορές RATP.
Απεργίες προβλέπονται επίσης στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, με πιθανές διακοπές παραγωγής.

“Λουκέτο” στα δημοτικά σχολεία

Πολλοί θα χρειαστεί να μείνουν σπίτι με τα παιδιά τους, καθώς το 70% των δασκάλων θα απεργήσουν και πολλά σχολεία θα κλείσουν – «τουλάχιστον το ένα τρίτο» στο Παρίσι – σύμφωνα με το μεγαλύτερο συνδικάτο των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας.

*πληροφορίες από eleftheria.gr

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Κακοκαιρία: Ξηλώθηκαν οι ράγες στο σιδηροδρομικό σταθμό Δομοκού

Το σφοδρό πέρασμα της κακοκαιρίας Elias ήταν καταστροφικό για...

Μονοήμερη εκδρομή του Πολιτιστικού Μορφωτικού Κέντρου στην Καστάνιτσα Αρκαδίας για τη γιορτή Κάστανου & στο Ναύπλιο – Σάββατο, 21/10/2023

Μονοήμερη εκδρομή του Πολιτιστικού Μορφωτικού Κέντρου στην Καστάνιτσα Αρκαδίας...

Κακοκαιρία: 600 εκατ. ευρώ μόνο για τις υποδομές στη Θεσσαλία

Χρειάστηκε να περάσουν 20 ημέρες από το καταστροφικό πέρασμα...

Το ΠΜΚ-Σ προχωρά στην αλλαγή του Καταστατικού του.

Το ΠΜΚ-Σ προχωρά στην αλλαγή του Καταστατικού του ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Αγαπητές Συναδέλφισσες,...