Εκλογές ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ 21-23/2/2023 – Η διακήρυξη της ΔΕΣΚ-Σ Πολιτιστικού

Date:

Εκλογές ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ 21-23/2/2023 – Η διακήρυξη της ΔΕΣΚ-Σ Πολιτιστικού

Εκλογές για ανάδειξη νέων οργάνων του Πολιτιστικού Μορφωτικού Κέντρου Σιδηροδρομικών Νομού Αττικής διεξάγονται από 21/2/2023 έως και 23/2/2023, σύμφωνα με το πρόγραμμα που δημοσίευσε η Εφορευτική Επιτροπή (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).

Η διακήρυξη της Δημοκρατικής Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Σιδηροδρομικών – Πολιτιστικού

ΔΕΣΚ-Σ  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ – ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ – ΤΑΞΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

 ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΠΜΚ-Σ)  21 – 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023

 •  ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΜΑΡΑΣΜΟ.
 • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΟΡΗΓΟΥΣ.
 • ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ.
 • ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ.

Ο πολιτισμός σαν ευρύτερη έκφρασή της ζωής μας, συμπεριλαμβάνει το σύνολο των συνθηκών διαβίωσης των εργαζομένων μαζί με τα γράμματα, τις τέχνες και την καλλιτεχνική δημιουργία.

Συναδέλφισσα, Συνάδελφε,

Μέσα σε συνθήκες δύσκολες και γενικότερων εξελίξεων, τον αιματηρό – ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, την ανείπωτη τραγωδία από τους σεισμούς στην Τουρκία.

Μετά την πανδημία και την εξέλιξή της τώρα, τις συνέπειες και τα αποτελέσματα που άφησε αλλά και τα προβλήματα που ανέδειξε.

Με την ενεργειακή φτώχεια να στερεί τη δυνατότητα όλο και από περισσότερους εργαζόμενους την πρόσβαση στην αναψυχή, την ψυχαγωγία και τον πολιτισμό.

Με τους εργαζόμενους να βιώνουν τις συνέπειες υλοποίησης της αντεργατικής αντιλαϊκής πολιτικής  Κυβέρνησης, κεφαλαίου, Ε.Ε. και των κομμάτων που την στηρίζουν προκειμένου να ανακάμψουν τα κέρδη των μονοπωλίων και ισχυρών οικονομικών ομίλων, πραγματοποιούνται τις επόμενες ημέρες οι εκλογές στο Πολιτιστικό Μορφωτικό Κέντρο Σιδηροδρομικών Νομού Αττικής (ΠΜΚ-Σ).

Αυτή η πολιτική που πλήττει συνολικά τα δικαιώματα των εργαζομένων, πλήττει και το δικαίωμα πρόσβασης και συμμετοχής στον πολιτισμό:

 • Μειώνει το εισόδημα των εργαζομένων, τις κοινωνικές παροχές, τον ελεύθερο χρόνο για συμμετοχή στην ερασιτεχνική δημιουργία, το διάβασμα, την ψυχαγωγία, την σκέψη.
 • Εμπορευματοποιεί υπηρεσίες πολιτισμού (αθλητισμός, μουσική, ζωγραφική, γυμναστήρια, χορός), όλα πλέον στοιχίζουν πολύ ακριβά .
 • Συγκεντρώνει την καλλιτεχνική παραγωγή σε μονοπωλιακούς ομίλους (Ίδρυμα Νιάρχου, Μέγαρο Μουσικής, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ωνάση κ.λ.π.
 • Με συνέπειες στο κόστος για τους εργαζόμενους, αλλά και στο περιεχόμενο που αναπαράγει την κυρίαρχη ιδεολογία. Ενώ ταυτόχρονα μειώνει – καταργεί ακόμα και αυτά τα δωρεάν εισιτήρια για θέατρο, βιβλίο κ.τ.λ.

Επίσημη πολιτική της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι η είσοδος και παρουσία χορηγών σε όλο το πολιτιστικό φάσμα:

 • Μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, γίνονται φόντο προώθησης μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων,
 • Με νόμο μετατρέπει τα μουσεία σε (ΝΠΔΔ) σε πεδία για μπίζνες και αρπαχτές.
 • Υποτάσσουν την πολιτιστική μας κληρονομιά, στις ανάγκες κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Είναι αγοραία η αντίληψη ότι αυτή η κληρονομιά είναι ένα εμπόρευμα. Ένα εμπόρευμα που το κάθε Μουσείο πρέπει να το κάνει ελκυστικό και ευυπόληπτο και να παραδίδεται ως αντικείμενο κερδοφορίας στα μεγαθήρια ψηφιακής οικονομίας. Να νοικιάζεται σε εταιρίες διαφήμισης και εκδηλώσεων κάθε είδους.

Ταυτόχρονα με τον Π.Δ. 85/22 που προσπαθεί η Κυβέρνηση να περάσει, επιδιώκει την άμεση υποβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών.

Το ΠΜΚ-Σ έχει καθήκον να υπερασπιστεί την ανάγκη και το δικαίωμα των Σιδηροδρομικών και όλων των εργαζομένων να έχουν πρόσβαση στον πολιτισμό. Έχει καθήκον οι δραστηριότητές του να ενισχύουν την αντοχή των εργαζομένων σε αυτές τις συνθήκες, να προσανατολίζουν και να βοηθούν την πάλη τους ενάντια σε αυτό το σύστημα.

Να διεκδικήσει παράλληλα και να αγωνιστεί μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα για :

 • Το δικαίωμα όλων στην εργασία, με πλήρη δικαιώματα στη βάση των σύγχρονων αναγκών μας.
 • Εναντία σε κάθε ιδιωτικοποίηση, για ένα Σιδηρόδρομο που να λειτουργεί, να αναπτύσσεται και να υπηρετεί τις ανάγκες του λαού και της κοινωνίας.
 • Διασφάλιση των στεγαστικών αναγκών του ΠΜΚ-Σ.
 • Σταθερή χρηματοδότηση του ΠΜΚ-Σ από τις σιδηροδρομικές εταιρίες.

Το ΠΜΚ-Σ πρέπει να πρωτοστατήσει για τη σωτηρία και διατήρηση των σταθμών του τρένου σε όλη την Ελλάδα που είναι μνημεία αρχιτεκτονικής περιβαλλοντικής αξίας και ομορφιάς.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Οι εκλογές δίνουν τη δυνατότητα αλλαγής πορείας, ισχυροποίησης του ΠΜΚ-Σ σαν φορέα που θα ενισχύσει την πάλη των εργαζομένων και συνταξιούχων μέσα από την ερασιτεχνική δημιουργία, έχοντας ως πυρήνα τον λαϊκό πολιτισμό, να προβάλει τα οράματα και τις αξίες της εργατικής τάξης.

Να στηριχτεί και να συμπορευτεί με το εργατικό ταξικό κίνημα.

Να βγει από το μακροχρόνιο τέλμα και την απαξίωση.

Απαραίτητη προϋπόθεση μιας τέτοιας αναβάθμισης και αλλαγής τροχιάς, είναι η καταδίκη των δυνάμεων του συμβιβασμού, της διαχείρισης και της συναίνεσης, η καταδίκη εκείνων που θεωρούν το ΠΜΚ-Σ τσιφλίκι τους. Εκείνων που αποφασίζουν, χωρίς να λογοδοτούν σε κανέναν. Εκείνων που έπαιξαν παραταξιακά και προσωπικά παιχνίδια σκοπιμότητας, εκφυλίζοντας κάθε λειτουργία του ΠΜΚ-Σ. Εκείνων που έφτασαν το Πολιτιστικό λίγο πριν την διάλυσή του και τώρα ζητούν ξανά την ανανέωση της εμπιστοσύνης των εργαζομένων. Εκείνων που εξαφάνισαν με τις συμπεριφορές τους ό,τι απέμεινε από την εμπιστοσύνη των Σιδηροδρομικών στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΜΚ-Σ. Εκείνων που με τις επιλογές τους κρατούν μακριά τη συμμετοχή των συνάδελφων συνταξιούχων.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Η αποδυνάμωση αυτών των δυνάμεων με την ενίσχυση της ΔΕΣΚ-Σ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ είναι αναγκαία και βασική προϋπόθεση αλλαγής πορείας του ΠΜΚ-Σ.

Αυτό καλούμε να κάνουν οι Σιδηροδρομικοί με την ψήφο τους.

ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΜΚ-Σ

 • Καλλιτεχνική – ερασιτεχνική δημιουργία, συσπείρωση όλων των σιδηροδρομικών στη λειτουργία και δράση του ΠΜΚ-Σ. Δημοκρατική λειτουργία των τμημάτων, με στόχο την ανάπτυξη των δυνατοτήτων έκφρασης των εργαζομένων, τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου και την πολύπλευρη ανάπτυξη της ερασιτεχνικής δημιουργίας σε όλους τους τομείς της τέχνης.
 • Υψώνουμε μέτωπο στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις με όργανα το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε., τη Ρωσία και διάφορους στρατιωτικούς και πολιτικούς οργανισμούς σε βάρος των λαών (Συρία, Λιβύη, Ουκρανία κ.α.).
 • Παλεύουμε για την απεμπλοκή της χώρας μας από αυτούς τους σχεδιασμούς που η Κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα την εμπλέκουν με στόχο την γεωστραγική αναβάθμιση της αστικής τάξης στην Ελλάδα.
 • Παλεύουμε για την ειρήνη και την ζωή. Για αλληλεγγύη στους δοκιμασμένους λαούς. Στηρίζουμε ενεργά τον αγώνα των λαών και το δικαίωμά τους να ακολουθούν τη δική τους πορεία.
 • Πολιτισμός – ιστορική μνήμη. Αγώνας κατά της εμπορευματοποίησης του πολιτισμού και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Κόντρα και απέναντι σε όσους διαστρεβλώνουν την ιστορική μνήμη, ξαναγράφουν την ιστορία για να διαμορφώσουν υποτακτικές συνειδήσεις.
 • Αγώνας για την προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος, κόντρα στην εμπορευματοποίηση της γης, την καταστροφή των δασών και την παραχώρηση των ελεύθερων χώρων στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.
 • Αγώνας κατά όλων των ναρκωτικών. Στήριξη των προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ και εναντίωση σε οποιαδήποτε κερδοσκοπική δραστηριότητα στον τομέα πρόληψης και θεραπείας από τις ουσίες.
 • Να διεκδικήσουμε την επαναφορά των επιδοτήσεων για το βιβλίο, τις θεατρικές παραστάσεις κ.λ.π.
 • Να δημιουργήσουμε εκθέσεις – διαγωνισμούς φωτογραφίας, ταινιών- βίντεο.
 • Να απαιτήσουμε τη διαμόρφωση, την ολοκλήρωση και την οργανωτική λειτουργία του Σιδηροδρομικού Μουσείου.
 • Τη συγκρότηση στοχευμένου προγράμματος ποιοτικών εκδηλώσεων για τα παιδιά μας.
 • Να επιμείνουμε σε σιδηροδρομικές και οικονομικές εκδρομές.

Σε αυτούς τους αγώνες, σε αυτή την προσπάθεια, θέση έχει κάθε συνάδελφος που θέλει να πορευτεί μαζί μας κόντρα στις λογικές των χαμηλών απαιτήσεων, τη μετριότητα και του «μικρότερου κακού».

Θέλουμε κοντά μας κάθε συνάδελφο που εμπνέεται από την ομορφιά του λαϊκού πολιτισμού, από τα οράματα, τις αξίες και τους αγώνες της εργατικής τάξης, κάθε συνάδελφο που σηκώνει το κεφάλι και αντιδρά σε αυτή την κατάσταση.

«Τέχνη για το λαό σημαίνει τέχνη που εμπνέεται από τα δίκια του λαού» Κ.ΒΑΡΝΑΛΗΣ

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΔΕΣΚ-Σ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ – ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ – ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ!

Οι Υποψήφιοι της ΔΕΣΚ-Σ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Οι μισθωτοί έχουν 10 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών...

Τέμπη: Νέα ερωτήματα από την επικαιροποιημένη έκθεση των πραγματογνωμόνων

Νέα επικαιροποιημένη έκθεση 75 σελίδων κατέθεσαν στον εφέτη - ειδικό ανακριτή...

ΑΔΕΔΥ – Απεργία: Απέρριψε όλα τα αιτήματα η κυβέρνηση -Καμιά δέσμευση για αυξήσεις το 2025

Ακαρπη ήταν η συνάντηση μελών της Εκτελεστική Επιτροπή της...