Γκρατζιάνο Μαρανέλι : «Συγκλονίζομαι από τη σύγκρουση των τρένων στην Ελλάδα»
«Ένα υποβαθμισμένο σύστημα που είχε αφυπνίσει το ενδιαφέρον των Ιταλικών Κρατικών Σιδηροδρόμων να εξαγοράσουν την εταιρεία σε καλή τιμή, όταν το Ελληνικό Δημόσιο αναγκάστηκε, υπό την πίεση της Ε.Ε. και της τρόικας, να την ιδιωτικοποιήσει. Τι έκανε τότε, πέρα από τις ωραίες στολές με το ιταλικό σήμα FS (Κρατικοί Σιδηρόδρομοι) που φορούσαν οι υπάλληλοι;»
Φίλος της χώρας μας ο Γκρατζιάνο Μαρανέλι, πρώην καθηγητής της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βερόνας, πρώην διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πρόληψης για την Ασφάλεια και την Υγεία στους χώρους εργασίας της Αυτόνομης Επαρχίας του Τρέντο, συγκινημένος από το δυστύχημα στα Τέμπη δημοσίευσε το άρθρο που ακολουθεί στον ιστότοπο της ιταλικής Εθνικής Ένωσης Χειριστών Εντεταλμένων για την Ασφάλεια στην Εργασία:
«Πρέπει να ομολογήσω ότι συγκλονίζομαι από τη σύγκρουση των τρένων στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι δεύτερη πατρίδα μου, έχω πολύ ισχυρό δέσιμο με τη χώρα, υπέροχους φίλους, συνεπή πραγματική και συναισθηματική παρουσία. Σε εκείνη τη σιδηροδρομική γραμμή με φίλους είχα ένα χαρούμενο ταξίδι πριν από λίγους μήνες, από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη. Τώρα παρακολουθώ με συγκίνηση τις εξελίξεις αυτής της υπόθεσης, ακούγοντας απελπισμένους και αγανακτισμένους φίλους ή σε σάιτ ειδήσεων και γνώμης, με τα αβέβαια ελληνικά μου και με υποστήριξη διαδικτυακών μεταφραστών. Εγραψα μερικές γραμμές που θέλω να τις μοιραστώ μαζί σας:
Εδώ είμαστε πάλι. Μια καταστροφή, με χαρακτήρα πραγματικής τραγωδίας, που προκλήθηκε από θανατηφόρα σύγκρουση δύο τρένων στα Τέμπη, λίγο βόρεια της Λάρισας στη Θεσσαλία. Δεκάδες άνθρωποι νεκροί, κομματιασμένοι ή απανθρακωμένοι, σε μετωπική σύγκρουση μεγάλης ταχύτητας μεταξύ εμπορευματικής και επιβατικής αμαξοστοιχίας φορτωμένης με φοιτητές που επέστρεφαν στα πανεπιστήμια του Βορρά μετά τις διακοπές του καρναβαλιού.
Πολλά βαγόνια διαλύθηκαν και κάηκαν. Ο απολογισμός δεν έχει τελειώσει ακόμα, πάνω από 60 νεκροί, αλλά πολλοί εξακολουθούν να «αγνοούνται» και ίσως δεν είναι καν ανιχνεύσιμοι! Ανθρώπινο λάθος; Το 2023 η διαχείριση μιας γραμμής, η μόνη πραγματική σε χώρα που δεν έχει σιδηροδρόμους, με χαρακτηριστικά υψηλής ταχύτητας, αφήνεται στην αδύναμη χειρονομία ενός ανθρώπου; Το 2023 της ψηφιοποίησης, της τεχνητής νοημοσύνης που αποκρυπτογραφεί κλίσεις και επιθυμίες, του αυτοματισμού, της προαναγγελθείσας ασφάλειας… ένας «περισπασμός» υπαλλήλου προκαλεί σιδηροδρομικό δυστύχημα;
Ένας άντρας, ο σταθμάρχης της τοποθεσίας, συνελήφθη αμέσως, κατηγορούμενος για το λάθος. Καταλαβαίνω την οργή των συγγενών των αγνοουμένων στα Τέμπη: «Δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε μόνο έναν άνθρωπο!». Οι σοβαρές ελλείψεις υποδομής ενός συστήματος σιδηροδρομικών μεταφορών, στις 15 Φεβρουαρίου 2023, λίγες εβδομάδες πριν από την τραγωδία, είχαν οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για μη συμμόρφωση με τους σιδηροδρομικούς κανόνες. Ενα υποβαθμισμένο σύστημα που είχε αφυπνίσει το ενδιαφέρον των Ιταλικών Κρατικών Σιδηροδρόμων να εξαγοράσουν την εταιρεία σε καλή τιμή, όταν το Ελληνικό Δημόσιο αναγκάστηκε, υπό την πίεση της Ε.Ε. και της τρόικας, να την ιδιωτικοποιήσει. Τι έκανε τότε, πέρα από τις ωραίες στολές με το ιταλικό σήμα FS (Κρατικοί Σιδηρόδρομοι) που φορούσαν οι υπάλληλοι;
Ας ελπίσουμε ότι οι δικαστικές έρευνες θα μπορέσουν να τα ξεκαθαρίσουν. Τα συνδικάτα είχαν επανειλημμένα καταγγείλει τις συνθήκες τόσο των υποδομών όσο και του τροχαίου υλικού, προφανώς χωρίς να λάβουν απάντηση, ούτε από την FS ούτε από την ελληνική κυβέρνηση. Μεταξύ αυτών και η καταγγελία ότι το τροχαίο υλικό δεν ήταν ενημερωμένο στα ιταλικά πρότυπα πυρασφάλειας. Οτι τα συστήματα ασφαλείας σε γραμμή που έχει μεταμορφωθεί για να δέχεται όλο και πιο γρήγορα οχήματα δεν είχαν ενημερωθεί. Οτι σήμερα «αναζητούνται αποδιοπομπαίοι τράγοι μεταξύ των εργαζομένων που αναγκάζονται να εργάζονται χωρίς τεχνικά εργαλεία και το προσωπικό που απαιτεί η ασφάλεια».
Σήμερα, μεγάλο μέρος των Ελλήνων πιστεύει ότι πρόκειται για τραγωδία που προαναγγέλθηκε, μέσα από άγρια ιδιωτικοποίηση και κυριαρχία κερδών πάνω από την ανθρώπινη ζωή. Κάποιος έγραψε: Τα πάντα έχουν ιδιωτικοποιηθεί, αποξενωθεί από το ελληνικό κράτος και πλέον το μόνο που μένει αποκλειστικά δικό μας είναι το πένθος και το μόνο που δεν έχει παραχωρηθεί στους κερδοσκόπους είναι η δική μας τραγωδία».
Πηγή: Εφημερίδα Συντακτών