Συνάντηση του Προεδρείου της ΕΝΟΤΗΤΑΣ με το νέο Πρόεδρο του ΤΑΥΤΕΚΩ κ. Σταμάτη Υπερήφανο

Date:

Συνάντηση του Προεδρείου της ΕΝΟΤΗΤΑΣ με το νέο Πρόεδρο του ΤΑΥΤΕΚΩ κ.Σταμάτη Υπερήφανο

Συνάντηση με το νέο Πρόεδρο του ΤΑΥΤΕΚΩ κ. Σταμάτη Υπερήφανο, είχε το προεδρείο της ΕΝΟΤΗΤΑΣ στις 4/7/2016. Παρόντες στη συνάντηση ήταν οι: Ραυτόπουλος Σωτήρης (Πρόεδρος), Ρούσσος Παναγιώτης (Γενικός Γραμματέας) και ο Βασιλόπουλος Παναγιώτης (Μέλος Δ.Σ.).
Στη συνάντηση, το Προεδρείο της ΕΝΟΤΗΤΑΣ έθεσε τα προβλήματα που απασχολούν τους συνταξιούχους σιδηροδρομικούς, με κυριότερο το ζήτημα της πληρωμής των εφάπαξ που εκκρεμούν από το τέλος του 2012. Ο κ. Πρόεδρος μας ενημέρωσε ότι κάνει προσπάθειες ώστε η Κυβέρνηση να δώσει έκτακτη χρηματοδότηση στο ΤΑΥΤΕΚΩ για να πληρωθούν τα εφάπαξ στους συναδέλφους που έχουν αποχωρήσει από την υπηρεσία μέχρι 31 Αυγούστου 2013. Μετά από ενημέρωση που έχουμε σαν Σωματείο ήδη ξεκίνησε η διαδικασία με την ειδοποίηση από το Ταμείο στους συναδέλφους να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά (φορολογική ενημερότητα, τραπεζικό λογαριασμό, ΑΜΚΑ) για να πληρωθούν τα εφάπαξ.

Για τους συναδέλφους που αποχώρησαν από την υπηρεσία από 1η Σεπτέμβρη 2013 και μετά – με βάση τον αντιασφαλιστικό νόμο 4387/2016 – αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού και όπως μας ενημέρωσε ο κ.Πρόεδρος, το Ταμείο έχει ζητήσει τη βοήθεια του Υπουργείου για την εφαρμογή του και σε δεύτερη φάση, πιστεύει ότι θα δοθούν χρήματα από την Κυβέρνηση για να πληρωθούν και σε αυτούς τους συναδέλφους τα εφάπαξ.
Το Προεδρείο της ΕΝΟΤΗΤΑΣ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, του επισήμανε ότι με το κούρεμα των αποθεματικών από τα Ταμεία (PSΙ) – που έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση – μας πήραν 45 εκατομμύρια ευρώ. Αν αυτά τα χρήματα δεν είχαν παρθεί, ένα μεγάλο μέρος των εφάπαξ που εκκρεμούν, θα μπορούσαν να είχαν ήδη πληρωθεί στους ενδιαφερόμενους.
Επίσης, θέσαμε το ζήτημα με την προκαταβολή του εφάπαξ (8.000 ευρώ), διότι με τον πρόσφατο αντιασφαλιστικό νόμο (4387/2016) που ψηφίστηκε από την Κυβέρνηση, καταργήθηκε. Το Ταμείο ερμηνεύοντας το Νόμο όπως το «βολεύει» έχει την άποψη ότι πρέπει να εφαρμοστεί αναδρομικά και όχι από την ημέρα δημοσίευσής του δηλ. στις 12/5/2016. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα συνάδελφοι που αποχώρησαν για συνταξιοδότηση πριν τις 12/5/2016 και κατέθεσαν τα δικαιολογητικά στο Ταμείο, να μην τους χορηγείται η προκαταβολή του εφάπαξ.
Εκφράσαμε στον Πρόεδρο του Ταμείου την κατηγορηματική αντίθεση σε αυτή τη λογική. Θέση μας είναι όσοι συνάδελφοι έχουν καταθέσει δικαιολογητικά μέχρι τη δημοσίευση του Νόμου πρέπει να πληρωθούν την προκαταβολή.

Το άρθρο σε PDF

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Κακοκαιρία: Ξηλώθηκαν οι ράγες στο σιδηροδρομικό σταθμό Δομοκού

Το σφοδρό πέρασμα της κακοκαιρίας Elias ήταν καταστροφικό για...

Μονοήμερη εκδρομή του Πολιτιστικού Μορφωτικού Κέντρου στην Καστάνιτσα Αρκαδίας για τη γιορτή Κάστανου & στο Ναύπλιο – Σάββατο, 21/10/2023

Μονοήμερη εκδρομή του Πολιτιστικού Μορφωτικού Κέντρου στην Καστάνιτσα Αρκαδίας...

Κακοκαιρία: 600 εκατ. ευρώ μόνο για τις υποδομές στη Θεσσαλία

Χρειάστηκε να περάσουν 20 ημέρες από το καταστροφικό πέρασμα...

Το ΠΜΚ-Σ προχωρά στην αλλαγή του Καταστατικού του.

Το ΠΜΚ-Σ προχωρά στην αλλαγή του Καταστατικού του ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Αγαπητές Συναδέλφισσες,...