Συνάντηση Συνταξιουχικών Σωματείων Σιδηροδρομικών & ΕΛΤΑ με τον Υφ. Εργασίας ΝΟΤΗ ΜΗΤΑΡΑΚΗ

Date:

Συνάντηση Συνταξιουχικών Σωματείων Σιδηροδρομικών & ΕΛΤΑ με τον Υφ. Εργασίας ΝΟΤΗ ΜΗΤΑΡΑΚΗ

Την Τρίτη 5/11/2019, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Νότη Μηταράκη με εκπροσώπους του Πανελλήνιου Συνδέσμου Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» και του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ.

Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι των δύο σωματείων ανέδειξαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Συνταξιούχοι Σιδηροδρομικοί και Συνταξιούχοι  ΕΛΤΑ.

Όσον αφορά το θέμα των επιστροφών από τις περικοπές των συντάξεών μας, ο κ. Υφυπουργός μας απάντησε ότι μετά την απόφαση του ΣτΕ στις 4 Οκτωβρίου 2019, κρίθηκαν συνταγματικές οι συντάξεις που είχαν διαμορφωθεί μετά τις περικοπές των προηγούμενων νόμων την31/12/2014. Ουσιαστικά η απόφαση αυτή αναιρεί τις προηγούμενες αποφάσεις του ΣτΕ του 2015 και άρα με βάση αυτά, ο κ. Υφυπουργός είπε ότι δεν υπάρχει θέμα επιστροφής των περικοπών.

Όσον αφορά το θέμα του επανυπολογισμού, στόχος της κυβέρνησης είναι στο νέο ασφαλιστικό που θα νομοθετήσει και θα τεθεί σε ισχύ από 4 Οκτώβρη 2019, θα προβλέπει επανυπολογισμό όλων των συντάξεων από 4/10/2019 βάση των νέων αυξημένων ποσοστών αναπλήρωσης, χωρίς να μας διευκρινίσει από πόσα χρόνια ασφάλισης θα είναι αυξημένα τα ποσοστά αναπλήρωσης.  Μας ανέφερε ότι κυρίως θα αφορά συνταξιούχους με πολλά έτη ασφάλισης, χωρίς να ορίζει τον ακριβή αριθμό.

Για τις επικουρικές συντάξεις μας είπε ότι, όσον αφορά τις περικοπές που γίνανε το 2016 (νόμος Κατρούγκαλου) με τον συμψηφισμό κύριας και επικουρικής πάνω από 1300 ευρώ, θα υλοποιήσει την απόφαση του ΣτΕ από 4/10/2019, με την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου που θα φερει η κυβέρνηση τον Γενάρη του 2020. Για τον υπολογισμό των δευτερευουσών απολαβών στη χορήγηση του εφάπαξ, για τους συναδέλφους που έφυγαν από τον Σεπτέμβρη του 2013 και μετά και την εφαρμογή της εγκυκλίου  (ΑΠ: Φ30269/15083/Δ16394-21.05.2019) του πρώην υφυπουργού Εργασίας κ. Αναστάσιου Πετρόπουλου, ο κ. Μηταράκης μας είπε ότι για το θέμα θα απαντήσει μετά την εξέτασή του από τη Νομική Υπηρεσία του Υπουργείου.

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Τέμπη: Σε νέες ημερομηνίες οι απολογίες 5 στελεχών του ΟΣΕ

Προθεσμία για να απολογηθούν για τις 19, 20 και...

Δραστηριότητες του Πολιτιστικού Μορφωτικού Κέντρου Σιδηροδρομικών Νομού Αττικής (ΕΚΔΡΟΜΗ – ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ – ΟΜΑΔΑ ΘΕΑΤΡΟΥ)

Δραστηριότητες του Πολιτιστικού Μορφωτικού Κέντρου Σιδηροδρομικών Νομού Αττικής (ΕΚΔΡΟΜΗ...

Τέμπη: Ποιες παραβάσεις δείχνει το προκαταρκτικό πόρισμα της ΡΑΣ για την τραγωδία

Ελλιπή και κατά συνέπεια ανεπαρκή εκπαίδευση των σταθμαρχών που...

Τέμπη: Την Παρασκευή απολογούνται τα πέντε διευθυντικά στελέχη του ΟΣΕ

Την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι κλήθηκαν για απολογία...