Ηλ. Τρεβλός: Δώσαμε υπόσχεση και πρέπει να την κάνουμε πράξη, να μη χυθεί άλλο αίμα στις “ράγες” του κέρδους (VIDEO)

Date:

Ηλ. Τρεβλός: Δώσαμε υπόσχεση και πρέπει να την κάνουμε πράξη, να μη χυθεί άλλο αίμα στις “ράγες” του κέρδους (VIDEO)

Η ΚΕ του ΚΚΕ διοργάνωσε, το Σάββατο 1η του Απρίλη 2023, στο αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο ΣΕΦ, ημερίδα με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τις σιδηροδρομικές μεταφορές απέναντι στην εγκληματική πολιτική “απελευθέρωσης” της ΕΕ. Σιδηρόδρομος σύγχρονος – ασφαλής – φτηνός, απαλλαγμένος από τις ματωμένες “ράγες” του κέρδους».

Στην ημερίδα την εισηγητική ομιλία έκανε ο ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και ακολούθησαν παρεμβάσεις. Μεταξύ αυτών και ο συνάδελφος Ηλίας Τρεβλός, μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, ο οποίος μετέφερε την πείρα του απ’ τον αγώνα των σιδηροδρομικών.

«Δώσαμε μια υπόσχεση και πρέπει να την κάνουμε πράξη “αυτό το έγκλημα να μην ξεχαστεί”. Πρέπει να γίνουμε η φωνή των αδικοχαμένων παιδιών μας, των φίλων μας, των συναδέλφων μας. Να κάνουμε ό,τι πρέπει αλλά και με τον τρόπο που πρέπει ώστε να μη χυθεί άλλο αίμα στις “ράγες” του κέρδους» τόνισε και σημείωσε πως «δυστυχώς η ανακοίνωσή μας στις 7 Φλεβάρη 2023 αποδείχθηκε προφητικά τραγική. Το βλέπαμε να ερχόταν, ήταν ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Δεν ήταν όμως η μοναδική ανακοίνωση. Εδώ και χρόνια παλεύουμε για να κάνουμε γνωστές τις τραγικές ελλείψεις στον Σιδηρόδρομο, εδώ και χρόνια παλεύουμε για να γίνει η κατάσταση λίγο καλύτερη για τους εργαζόμενους και τους επιβάτες. Όλες οι Κυβερνήσεις όμως και οι Διοικήσεις του ΟΣΕ και της “ΤΡΑΙΝΟΣΕ” μας αγνοούσαν, μας συκοφαντούσαν, μας λοιδορούσαν».

Αναφέρθηκε επίσης, στη συμβολή των κομμουνιστών στον σιδηρόδρομο που «με κάθε τρόπο και μέσο μέσα από τα σωματεία, τις συλλογικές διαδικασίες, πήραμε σαφή, καθαρή θέση», συμβάλλοντας στη διαμόρφωση και στο πλαίσιο των αιτημάτων στους αγώνες και στις κινητοποιήσεις, που έγιναν όλη αυτήν την περίοδο. «Προβάλαμε πολλές φορές τα αιτήματά μας για την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς και για την ασφαλή κυκλοφορία των τρένων. Όλα αυτά βέβαια, ήταν ασύμβατα με την πορεία της εμπορευματοποίησης και των ιδιωτικοποιήσεων, των πολιτικών που εφαρμόζονταν και το “φαγοπότι” των μεγάλων επιχειρηματικών – κατασκευαστικών Ομίλων που λυμαίνονται ακόμη και τώρα τον ελληνικό Σιδηρόδρομο».

Ενώ επισήμανε πως «όλο αυτό, δεν θα ήταν εύκολο να ευδοκιμήσει, αν μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα στον Σιδηρόδρομο, ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός, δεν έβαζε πλάτη καλλιεργώντας συγχύσεις, αυταπάτες, φρενάροντας τις ατελείωτες προσπάθειες αντίδρασης.

Δεν το βάλαμε όμως κάτω. Με αδιάκοπη προσπάθεια, προβάλλαμε την αναγκαιότητα των μόνιμων προσλήψεων με εργαζόμενους που θα έχουν πλήρη δικαιώματα.

Αντιταχθήκαμε σε όλες τις μορφές ελαστικής απασχόλησης που “ευδοκιμούν” στον σιδηρόδρομο: μπλοκάκια, συμβασιούχοι, εργολαβικοί, ενοικιαζόμενοι ακόμη και “δανεικοί”.

Υπερασπιστήκαμε τους νέους εργαζόμενους που απέλυσε η “ΤΡΑΙΝΟΣΕ” και αγωνιστήκαμε για την επαναπρόσληψή τους.

Υπερασπιστήκαμε τους 160 συναδέλφους μας στη Φύλαξη των Ισόπεδων Διαβάσεων που απέλυσε ο ΟΣΕ. Σύντομα, υπάρχει η πιθανότητα να γυρίσουν πάλι στη δουλειά τους, για να μπορούμε να έχουμε καλύτερη ασφάλεια στη διέλευση των τρένων στις κατοικημένες περιοχές.

Προβάλλαμε αιτήματα μείωσης της τιμής των εισιτηρίων, αλλά και για τη δωρεάν μετακίνηση με τα τρένα σε μαθητές, φοιτητές, ανέργους και ΑμεΑ.

Αντιταχθήκαμε όχι στα λόγια, αλλά με πράξη τη μη συμμετοχή μας στη χρήση του Σιδηρόδρομου, στη μεταφορά πολεμικού υλικού του ΝΑΤΟ στις εμπόλεμες περιοχές. Σε όσους Κομμουνιστές αλλά και άλλους πρωτοπόρους εργαζόμενους που στέκονται δίπλα μας, τους ζητήθηκε να εργαστούν γι’ αυτό τον σκοπό, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν.

Στο ερώτημα σήμερα, πότε και με ποιον τρόπο θα κυκλοφορήσουν πάλι τα τρένα, απαντάμε: Ο Σιδηρόδρομος πρέπει να λειτουργήσει ξανά, όχι όμως όπως έκλεισε.

Μέχρι σήμερα, ένα μήνα μετά την τραγωδία και δεν έχουμε κανένα ουσιαστικό δείγμα σχεδιασμού και πρόθεσης αυτό να αλλάξει. Γι’ αυτό ο αγώνας μας όχι μόνο πρέπει να συνεχιστεί αλλά και να γίνει ακόμη πιο έντονος.

Δεν περιμένουμε λύσεις από εκείνους που εμπορευματοποίησαν και ιδιωτικοποίησαν τον Σιδηρόδρομο. Θα φάνταζαν αστεία και γελοία αν δεν ήταν τραγικά, όσα σκόπιμα διακηρύσσουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για δήθεν επαναδιαπραγμάτευση των εταιρικών συμβάσεων, λες κι αυτό μόνο είναι το πρόβλημα.

Είναι προσβολή στη νοημοσύνη μας, οι χθεσινοί υπέρμαχοι των θυγατροποιήσεων, της κατάτμησης του σιδηροδρόμου, των υπέρμαχων του ανταγωνισμού μεταξύ των σιδηροδρομικών εταιρειών και των ΣΔΙΤ να μιλούν για τη δήθεν επανακρατικοποίηση.

Έχουμε αρκετή εμπειρία τώρα πια. Οι εργαζόμενοι στον Σιδηρόδρομο δεν έχουν την πολυτέλεια της ανοχής σε αυταπάτες. Νιώθουμε πολύ μεγάλη ευθύνη στο να συμβάλουμε, ώστε η επόμενη ημέρα να είναι πιο ασφαλής. Οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη να το πετύχουν, φτάνει να την κατανοήσουν.

Χωρίς εμάς τρένο δεν κινείται. Και αυτό αυτές τις ημέρες επιβεβαιώνεται με πολύ καθαρό τρόπο», τόνισε και κάλεσε τους εργαζόμενους στον Σιδηρόδρομο να ενισχύουν και να δυναμώσουν τον αγώνα για άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με συγκροτημένα δικαιώματα, για να υλοποιηθούν προγράμματα εκπαίδευσης, για αξιόπιστη και ολοκληρωμένη λειτουργία των συστημάτων ασφαλείας κ.ά.

Πηγή: 902

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Εργατικά Σωματεία: Διεκδικούν μέτρα προστασίας από τον καύσωνα και όχι ευχολόγια και συστάσεις

Να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα προστασίας των εργαζομένων...

ERA: Επείγουσα σύσταση για την ασφάλεια του σιδηροδρόμου στην Ελλάδα

Επείγουσα σύσταση για την ασφάλεια του σιδηροδρόμου στην Ελλάδα...

Συλλογή υπογραφών για τη δημιουργία μέσου σταθερής τροχιάς στην Κρήτη

Με στόχο τη δημιουργία μέσου σταθερής τροχιάς στην Κρήτη,...

Τέμπη: Nέα μήνυση διαβιβάστηκε στη Βουλή κατά Κώστα Καραμανλή και Μιχάλη Παπαδόπουλου

Μια νέα δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή για τη σιδηροδρομική...