Παναττική συγκέντρωση στην πλ. Εθν. Αντίστασης, 3/10/2016

Date:

Παναττική συγκέντρωση στην πλ. Εθν. Αντίστασης, 3/10/2016

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,
Η 1η Οκτώβρη έχει καθιερωθεί παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη στην Τρίτη ηλικία. Η ηλικία που άλλοτε την ονομάζουν «περήφανα γηρατειά» και άλλοτε τη στέλνουν στην κόλαση με την φτωχοποίησή της όπως γίνεται και συνεχίζεται και σήμερα στην πατρίδα μας.
Οι συνεχείς περικοπές σε όλες τις συντάξεις, η άκρατη εμπορευματοποίηση του τομέα της υγείας με τη συνεχή υποβάθμισή του μας οδηγεί στις ιδιωτικές επιχειρήσεις της υγείας και μας υποχρεώνει να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη, η δυσβάσταχτη φορολογία, είναι οι μεγάλες αιτίες που μας αφανίζουν παρά τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης ότι δήθεν προστατεύουν τους αδύναμους.
Αποκορύφωμα αυτής της επίθεσης είναι η ψήφιση του αντιασφαλιστικού νόμου-οδοστρωτήρα ν. 4387/2016, που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πατώντας πάνω στους αντιασφαλιστικούς νόμους και τις πολιτικές αποφάσεις όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, φέρνουν νέα βάρβαρα μέτρα. Διαλύουν την κοινωνική ασφάλιση και τη μετατρέπουν σε προνοιακή.

Οι νέες περικοπές με την εφαρμογή του νόμου-λεμητόμο στις επικουρικές συντάξεις, μετά τις αλλεπάλληλες μειώσεις των τελευταίων χρόνων, τις έκαναν προνοιακά βοηθήματα.
Η απώλεια για τους συνταξιούχους και μόνο όσον αφορά τις επικουρικές την τετραετία 2016-2019 θα ξεπεράσει τα 3 δις ευρώ.
Με αυτό τον τρόπο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «σώζει» τις επικουρικές και δεν μειώνει(!) τις συντάξεις όπως προκλητικά ισχυρίζεται.
Αυτό είναι το τίμημα για συνταξιούχους και ασφαλισμένους, της πολιτικής για τις επικουρικές που υπηρετεί η κυβέρνηση, σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, σύμφωνα με την οποία το ΕΤΕΑ δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από καμία άλλη πηγή εκτός από τις εισφορές των ίδιων των ασφαλισμένων του.
Τις εισφορές που κούρεψαν και άρπαξαν από τα ταμεία μας για λογαριασμό των τραπεζιτών των επιχειρηματικών ομίλων (μόνο από το ταμείο Πρόνοιας των Σιδηροδρομικών άρπαξαν 45 εκατομμύρια ευρώ) είναι δικά μας χρήματα δικός μας μόχθος. Δεν τα δανειστήκαμε από κανέναν δανειστή ντόπιο ή Ευρωπαίο, δεν τα χρωστάμε σε κανέναν.
Τους επιστρέφουμε τα λεγόμενα αντισταθμιστικά τους ψίχουλα και διεκδικούμε ότι μας έχει αφαιρεθεί μέχρι το τέλος.
Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,
Η κοινωνική ασφάλιση δεν χαρίστηκε, δεν δόθηκε απλόχερα στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους. Ήταν προϊόν πολύχρονων, σκληρών συγκρούσεων με τις κυβερνήσεις και το μεγάλο κεφάλαιο.
Έχουμε καθήκον και υποχρέωση απέναντι στις ζωές μας, στο μέλλον των παιδιών μας, να αντισταθούμε στην εξαθλίωση.
Να μην επιτρέψουμε στην κυβέρνηση, στο κεφάλαιο, στους δανειστές, να διαλύσουν την κοινωνική ασφάλιση.
Δεν θα αποδεχθούμε και δεν θα νομιμοποιήσουμε ποτέ στη συνείδησή μας ως τετελεσμένο ότι μας έχει αφαιρεθεί. Ούτε θα επιλέξουμε ποιος νέος δήμιος θα μας αποκεφαλίσει.
Διεκδικούμε την απόδοση στο ακέραιο τις κύριες και επικουρικές συντάξεις μας, το ΕΚΑΣ την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξής, την ανακεφαλαιοποίηση των Ταμείων μας.
Απαιτούμε αποκλειστικά δημόσια – δωρεάν υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την απόδοση των εισφορών μας για την υγεία στον ΕΟΠΥΥ.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους και συναδέλφισσες συνταξιούχους να οργανωθούν στα Σωματεία και τις ομοσπονδίες της συντονιστικής επιτροπής αγώνα των συνταξιουχικών οργανώσεων.
Να δυναμώσουμε την πάλη μας, τους αγώνες, τη μαζική δράση, για να ανατρέψουμε τις αντεργατικές-αντιλαϊκές πολιτικές τους.

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Νέα 24ωρη απεργία στα τρένα από τους εργαζόμενους που διαμαρτύρονται για την ασφάλεια

Για την Παρασκευή 2 Ιουνίου μεταθέτουν οι εργαζόμενοι στο...

Τέμπη: «Πάμε και όπου βγει» ακόμη και τρεις μήνες μετά

Τρεις μήνες συμπληρώνονται σήμερα από τη σύγκρουση των τρένων...

Κόρινθος: Αμαξοστοιχία του προαστιακού παρέσυρε πεζό

Ένα σοβαρό ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευή 26...

Τέμπη: Προθεσμία να απολογηθούν πήραν τα τρία στελέχη του ΟΣΕ

Προθεσμία να απολογηθούν την ερχόμενη Δευτέρα πήραν τα τρία...