Η ΔΕΣΚ-Σ για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με την Hellenic Train

Date:

Η ΔΕΣΚ-Σ για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με την Hellenic Train

Η Δημοκρατική Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Σιδηροδρομικών (ΔΕΣΚ-Σ) με αφορμή τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) που υπέγραψαν τα Σωματεία ΣΕΠ, ΠΕΠ και ΠΕΠΕ με την Hellenic Train εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Πέρασαν σαράντα (40) ημέρες από το έγκλημα στα ΤΕΜΠΗ.
Ακόμη και σήμερα Υπουργείο, ΟΣΕ και Hellenic Train συνεχίζουν να προκαλούν, με όλες αυτές τις φιέστες για την επανεκκίνηση του Σιδηροδρόμου, χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο ασφάλειας, χωρίς Τηλεδιοίκηση, χωρίς ουσιαστική συντήρηση, με απίστευτη υποστελέχωση, με σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, αγνοώντας επιδεικτικά τα όσα έχουμε θέσει ως απόλυτη αναγκαιότητα. Φωτογραφίες, δηλώσεις, υποσχέσεις και «επιθυμίες», μόνο για να διαχειριστούν το χρόνο μπροστά στις εκλογές.
Ακούμε να μιλούν όλοι για  δικαίωση. Όμως η δικαίωση δεν είναι ευχή. Για μας είναι η συνέχιση του αγώνα με τα χαρακτηριστικά και τα συνθήματα που μπήκαν στο επίκεντρο των συγκλονιστικών κινητοποιήσεων που έγιναν μέχρι τώρα.
«Να μην ξεχαστεί το έγκλημα», αγώνας για τις ζωές μας και όχι πρώτα τα κέρδη τους.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Στις 7/4/2023 υπογράφτηκε από το ΣΕΠ, την ΠΕΠ και την ΠΕΠΕ η νέα Σ.Σ.Ε. για το έτος 2023-2024.
Μέσα από τις ανακοινώσεις μας, τις τοποθετήσεις μας στα όργανα, αλλά και τις συγκεντρώσεις που έγιναν στους χώρους δουλειάς, αναλύσαμε με βάση το οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί και τις ανάγκες που προκύπτουν από αυτό, ποια θα έπρεπε να είναι τα χαρακτηριστικά της νέας Συλλογικής Σύμβασης.
Συμβάλαμε στη διαμόρφωση του πλαισίου διεκδίκησης, αλλά και στην ίδια τη διαπραγματευτική διαδικασία, ώστε να υπάρξει το θετικότερο δυνατό αποτέλεσμα. Σήμερα που αυτό έχει ολοκληρωθεί, οφείλουμε με την ίδια ευθύνη να τοποθετηθούμε για το αποτέλεσμα.
Δεν θεωρούμε αμελητέο, ούτε υποτιμάμε ό,τι θετικό εμπεριέχει η νέα Σ.Σ.Ε. γιατί αυτό έχει και τη δική μας συνεισφορά. Πρέπει όμως να πούμε ότι αυτό, βρίσκεται αρκετά μακριά από το πλαίσιο που το Σωματείο ΣΕΠ (στο οποίο συμμετέχουμε) είχε θέσει, αλλά κυρίως, από τις πολύ μεγάλες και συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των εργαζομένων. Πολύ περισσότερο δε, που μετά τις εκλογές, αναμένονται νέα αντιλαϊκά μέτρα τα οποία θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο τη ζωή μας.
H νέα Σ.Σ.Ε. δεν αποκατέστησε αρκετές εκκρεμότητες και αδικίες που οι προηγούμενες συμβάσεις είχαν και δυστυχώς διατηρούνται.
Όλα τα αντεργατικά νομοθετήματα των Κυβερνήσεων τα βρήκαμε μπροστά μας. Ο εργοδότης όχι μόνο τα προφασίστηκε αλλά ζήτησε αυτά να μπούνε και στη Σ.Σ.Ε.
Είναι σκόπιμο και επικίνδυνο, να υποτιμούνται οι απαιτήσεις του εργοδότη να ενταχθούν μέσα στη Σ.Σ.Ε. τέτοιου είδους νομοθετήματα που είναι στοχευμένες επιλογές της εργοδοσίας χρόνια τώρα.
Η εδραίωση που γίνεται μέσα από τη σύμβαση των διάφορων πριμ και bonus , με βάση την επίτευξη των στόχων της Hellenic Train, υπονομεύει σήμερα, αλλά ακόμη πιο πολύ στο μέλλον την ανάγκη αυξήσεων στους βασικούς μισθούς. Δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη εντατικοποίηση στους εργαζόμενους. Διευκολύνει την εταιρεία να μεταφέρει οφειλές αόριστα στο μέλλον, αν και εφόσον, να τις δώσει (εφάπαξ) όταν κρίνει ότι έχει επαρκή κέρδη. Εντέλει βάλλεται ουσιαστικά κατά της ίδιας της Σ.Σ.Ε.
Είναι επικίνδυνη η εργοδοτική αντίληψη που διακινείται από τις πλειοψηφίες των τριών Σωματείων της Hellenic Train. Αφού πρώτα καλλιέργησαν μια επανάπαυση για μια δήθεν εύκολη διαπραγμάτευση, αδράνησαν στον ενδιάμεσο χρόνο, χωρίς να δημιουργήσουν προϋποθέσεις μιας αγωνιστικής διεκδίκησης. Καλλιέργησαν στους εργαζόμενους τον καθορισμό των διεκδικήσεών μας, όχι με βάση τις ανάγκες μας, αλλά με βάση τα κέρδη της εταιρείας. Αντίληψη και στόχευση που υπονομεύει και υποθηκεύει τη ζωή μας.
Πολύ σημαντικό πρόβλημα είναι και η αποδοχή του απεργοκτόνου άρθρου 95 από το νόμο Χατζηδάκη, που δέχτηκαν να ενσωματωθεί μέσα στη σύμβαση.
Τα λόγια και οι κορώνες πήγαν στο καλάθι. Αυτό φανέρωσε σε όσους ακόμη έχουν αυταπάτες και πως θα λειτουργήσουν οι συγκεκριμένες πλειοψηφίες, μπροστά στις αναγκαίες σήμερα αλλά και στο μέλλον απεργίες των εργαζομένων για να διεκδικήσουν τη ζωή τους. Για μας είναι αδιανόητο και απαράδεκτο συνδικαλιστές να υπογράφουν τέτοιες υποχωρήσεις.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας πρέπει να διεκδικούνται με συλλογική προσπάθεια και αγώνα. Μόνο έτσι μπορούμε να αποσπάσουμε αυτό που δικαιούμαστε και με κριτήριο πάντα τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες μας μετά από τη λεηλασία των εισοδημάτων που προκάλεσε η αύξηση του πληθωρισμού και η αχαλίνωτη ακρίβεια και όχι φυσικά με κριτήριο αν η εταιρεία θα έχει αρκετά κέρδη.
Από τα μέσα Ιανουαρίου φάνηκε να διαγράφεται το αποτέλεσμα που θα είχε η Σ.Σ.Ε. Στις (17/1/2023) με ανακοίνωσή μας το επισημάναμε και ζητήσαμε από τα Σωματεία να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις. Το ίδιο και στο Δ.Σ. του ΣΕΠ. Παρά και το ότι πάρθηκαν αποφάσεις για κινητοποιήσεις, αυτές δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Ακολούθησε μια αδικαιολόγητη αν όχι σκόπιμη αναμονή. Διακινήθηκαν αυταπάτες για άνωθεν παρεμβάσεις και για αναμενόμενες δήθεν εκπλήξεις……
Έχουν μεγάλη ευθύνη γιατί δεν εξάντλησαν κάθε δυνατότητα του συλλογικού αγώνα. Δεν εξασφάλισαν να γίνει κτήμα των εργαζομένων το πλαίσιο διεκδίκησης. Δεν προετοίμασαν τους εργαζόμενους να δώσουν τη μάχη της Σ.Σ.Ε. δεν δέχθηκαν ούτε καν τη διαδικασία των Συνελεύσεων. Για να αποφασίσουν μέσα από αυτές οι εργαζόμενοι για το τι πρέπει να γίνει.
Είναι ανάγκη να βγουν συμπεράσματα από όλη αυτή την στάση τους. Θα συζητήσουμε επίμονα με όλους τους εργαζόμενους, για να δούμε και να καθορίσουμε τους στόχους της επόμενης ημέρας.

Ευχόμαστε σε όλους τους εργαζόμενους τις ημέρες που έρχονται,
να έχουν υγεία, να ξεκουραστούν, να πάρουν ανάσες και δύναμη.
Έχουμε πολύ δρόμο στη συνέχεια.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς.
ΔΕΣΚ – ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ

Η Ανακοίνωση της ΔΕΣΚ-Σ σε PDF

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Hellenic Train: Αξιώνει και αποζημιώσεις για …ζημιές μετά το έγκλημα στα Τέμπη

Κυνικά και αδίστακτα η Hellenic Train αξιώνει αποζημιώσεις, μετά...

Ινδία: Δύο νεκροί και 35 τραυματίες από εκτροχιασμό επιβατικής αμαξοστοιχίας

Δύο νεκροί και 35 τραυματίες είναι ο απολογισμός του...

Τέμπη: Δίωξη σε τέσσερα άτομα για παράβαση καθήκοντος

Δίωξη για παράβαση καθήκοντος ασκήθηκε από την Εισαγγελία πρωτοδικών...