Σουδάν: Εκατόμβη νεκρών, ενώ συνεχίζονται οι μάχες – Εγκλωβισμένοι παραμένουν Ελληνες στο Χαρτούμ

Date:

Περίπου 100 άμαχοι σκοτώθηκαν στο Σουδάν όπου πυρά και εκρήξεις συντάρασσαν το Χαρτούμ αδιάκοπα σήμερα το πρωί, τρίτη ημέρα των συγκρούσεων μεταξύ του στρατού του στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Μπουρχάν και των ισχυρών παραστρατιωτικών δυνάμεων του του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο.

Εδώ και εβδομάδες, η σύγκρουση σιγόβραζε μεταξύ των δύο ομάδων, που εκδίωξαν μαζί την πολιτική κυβέρνηση από την εξουσία με πραξικόπημα τον Οκτώβριο του 2021, αλλά έστρεψαν ο ένας τα όπλα του εναντίον του άλλου το Σάββατο το πρωί, στο φόντο των έντονων ανταγωνισμών στην συγκεκριμένη περιοχή της Αφρικής, μεταξύ των ΗΠΑ, Κίνα και άλλων ισχυρών κέντρων.

Οι άμαχοι νεκροί ανέρχονται σε τουλάχιστον 97, όπως αναφέρει ένωση γιατρών – 56 το Σάββατο και 41 την Κυριακή, περίπου οι μισοί στο Χαρτούμ.

Οι νεκροί μαχητές ανέρχονται σε «δεκάδες», σύμφωνα με τους γιατρούς, αλλά κανένα από τα δύο στρατόπεδα δεν έχει ανακοινώσει τις απώλειές του.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι νοσοκομεία στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, όπου ζουν περίπου 6 εκατομμύρια πολίτες, κατακλύστηκαν από θύματα εν μέσω σφοδρών εχθροπραξιών το Σαββατοκύριακο, στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν τεθωρακισμένα, πυροβόλα και αεροσκάφη.

Πολλά από τα εννέα νοσοκομεία που υποδέχονται τραυματισμένους άμαχους αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε αίμα, υλικά για μεταγγίσεις και σε άλλα κρίσιμης σημασίας εφόδια. Οι διακοπές της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης και η έλλειψη καυσίμων για να λειτουργήσουν οι γεννήτριες των νοσοκομείων κάνουν τη λειτουργία τους ακόμη πιο δύσκολη. Αναφέρονται τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, ιδίως αναισθησιολόγων, τόνισε ο οργανισμός.

Εγκλωβισμένοι ‘Ελληνες

Οι Έλληνες που ζουν στην πρωτεύουσα του Σουδάν έχουν εγκλωβιστεί σε διασταυρούμενα πυρά.

Ο μητροπολίτης Nουβίας, Σάββας, μιλώντας σε τηλεοπτικούς σταθμούς δήλωσε ότι 15 άτομα έχουν εγκλωβιστεί στη μητρόπολη, στο κέντρο της πόλης. Οι εγκλωβισμένοι βρίσκονται στην εκκλησία από το πρωί του Σαββάτου, που τελέστηκε η Αναστάσιμη λειτουργία.

Τα άτομα είναι όλων των ηλικιών, Έλληνες, Σουδανοί, Αιθίοπες, καθώς και μια Ρωσίδα με το παιδί της.

Οι δύο Έλληνες που τραυματίστηκαν το Σάββατο, βρίσκονται σε νοσηλευτικό ίδρυμα, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Κάλεσμα συμμετοχής σε έκθεση ζωγραφικής και εικαστικών δημιουργημάτων από την Ομάδας Πολιτιστικών Δράσεων της Ενότητας

Κάλεσμα συμμετοχής σε έκθεση ζωγραφικής και εικαστικών δημιουργημάτων από...

Καρυστιανού: Τα τρία εγκλήματα και τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα

Λίγες μέρες μετά από τη συμπλήρωση ενός χρόνου από...

Λάρισα: O 1ος Δρόμος Μνήμης για την τραγωδία των Τεμπών

Ένας αγώνας δρόμου διαφορετικός από τους άλλους, χωρίς πρωτιές,...

Τέμπη: Νέο ηχητικό ντοκουμέντο εγείρει ερωτήματα για τον αριθμό των επιβατών

Ερωτήματα εγείρει διάλογος που είχαν εργαζόμενοι στο σιδηροδρομικό δίκτυο...