Στα όρια της εξαθλίωσης χιλιάδες συνταξιούχοι – Καλούνται να «επιβιώνουν» με συντάξεις ακόμη και των 300 ευρώ

Date:

Στα όρια της φτώχειας και της ανέχειας κινούνται εκατομμύρια συνταξιούχοι, καθώς όλο και περισσότεροι καλούνται να επιβιώσουν με εξευτελιστικές συντάξιμες αποδοχές.

Σύμφωνα με στοιχεία, που επικαλείται το Euro2Day, υπάρχουν περιπτώσεις συνταξιούχων που καλούνται να… ζήσουν με 200 ή και 300 ευρώ, ενώ σε όλο και περισσότεροι «βλέπουν» την λεγόμενη «εθνική σύνταξη» να αποτελεί ακόμη και τα 2/3 της συνολικής τους σύνταξης. Τα γεγονότα αυτά, που πλέον είναι κοινώς αποδεκτά, δείχνουν σε ποιο σημείο έχουν οδηγήσει τους συνταξιούχους οι απανωτές αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις των κυβερνήσεων όπως επιβλήθηκαν από τα μνημόνια αλλά και τις αντιλαϊκές πολιτικές.

Συντάξεις των 300 ευρώ

Το πρώτο στοιχείο είναι ότι υπάρχουν πλέον συνταξιούχοι που καλούνται να επιβιώσουν με  200 ή 300 ευρώ τον μήνα. Αυτό συμβαίνει μετά την κατάργηση του ΕΚΑΣ και των κατώτατων ορίων συντάξεων. Έτσι, τα εισοδήματα των συνταξιούχων με λίγα χρόνια ασφάλισης και χαμηλούς  μισθούς έχουν μειωθεί με βάση το νέο ασφαλιστικό τοπίο, κατά τουλάχιστον 30% με 40%, με αποτέλεσμα να διευρύνεται η φτώχεια στην τρίτη ηλικία.

Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι η συρρίκνωση της ανταποδοτικής σύνταξης έχει φτάσει σε τέτοια σημεία που στα αμέσως επόμενα χρόνια, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με συντάξεις που θα αποτελούνται στο 60% με 65% από την εθνική και μόλις στο 35% από την ανταποδοτική. Το γεγονός αυτό προκύπτει εξαιτίας των νέων ποσοστών αναπλήρωσης. Για παράδειγμα, όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ, κάποιος ασφαλισμένος που έχει 20 χρόνια ασφάλισης με 1.000 ευρώ μισθό, θα πάρει με τα σημερινά δεδομένα 160 ευρώ ανταποδοτική και 413 ευρώ εθνική σύνταξη. Αρα, η ανταποδοτική του σύνταξη θα είναι μόλις το 30% της συνολικής σύνταξης.

1 στις 3 συντάξεις κάτω των 500 ευρώ 

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν απολύτως τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, σύμφωνα με τα οποία μία στις τρεις κύριες συντάξεις είναι κάτω των 500 ευρώ! Την κατρακύλα των συντάξεων έρχονται να επιβεβαιώσουν και τα επίσημα στοιχεία του συστήματος «Ήλιος», με την καταβολή των συντάξεων του Αυγούστου. Σύμφωνα με αυτά, η μέση κύρια σύνταξη για αυτόν τον μήνα ήταν μόλις 699,22 ευρώ, η μέση επικουρική 175,7 ευρώ και το μέρισμα (δημόσιοι υπάλληλοι) 103,98 ευρώ μεικτά, ενώ το 33,9% των κύριων συντάξεων (939.774) ήταν κάτω από 500 ευρώ.

Αναπηρικές συντάξεις των 250 ευρώ!

Πέραν όμως των παραπάνω, έχουμε και τις περικοπές των αναπηρικών συντάξεων καθώς και των επιδομάτων αναπηρίας. Στην περίπτωση των αναπηρικών συντάξεων έχει ενδιαφέρον να εξεταστεί ότι ανάπηρος συνταξιούχος, με αναπηρία 67%, λαμβάνει σύνταξη αναπηρίας μειωμένη κατά 25% ενώ δεν του επιτρέπεται να εργαστεί, γιατί λαμβάνει σύνταξη αναπηρίας. Στην περίπτωση αναπηρίας 50%, η μείωση σε εθνική σύνταξη και επικουρική είναι κατά 50%. Αυτό μπορεί να καταλήγει σε συντάξεις των 250 ευρώ.

Αντίστοιχα συμβαίνουν και στην περίπτωση των επιδομάτων αναπηρίας. Εκεί, υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών που λαμβάνουν το 25% της σύνταξης του θανόντος γονιού και τους κόβεται το επίδομα αναπηρίας που έπαιρναν από τον ΟΠΕΚΑ. Με το ισχύον σύστημα, η μόνη συμφέρουσα επιλογή τους θα ήταν να παραιτηθούν από το δικαίωμά τους για σύνταξη λόγω θανάτου του γονιού τους, αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ.

 

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Στη Βουλή η δικογραφία για το έγκλημα των Τεμπών

Στη Βουλή έφτασε η δικογραφία για την τραγωδία των Τεμπών. Μετά...

Νοσοκομείο Παίδων Αγ. Σοφία: 3.000 παιδιά στη λίστα αναμονής για χειρουργείο

Τρεις χιλιάδες παιδιά βρίσκονται στη λίστα αναμονής για να χειρουργηθούν στο νοσοκομείο Παίδων...