Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες στην Ελλάδα για τον σιδηρόδρομο

Date:

Από σήμερα και για τις επόμενες δύο εβδομάδες η ομάδα των τεσσάρων εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι προέρχονται από τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Agency for Railways-ERA) αναμένεται να πιάσουν δουλειά, προχωρώντας διαδοχικά σε μια σειρά από επαφές με στελέχη και υπαλλήλους σε όλους τους φορείς που σχετίζονται με τον ελληνικό σιδηρόδρομο. Η αποστολή των Ευρωπαίων experts της ERA, στην οποία συμμετέχει και ένας Έλληνας, βρίσκεται ήδη από χθες επί ελληνικού εδάφους.

Το έργο της ξεκινά επίσημα από σήμερα αρχής γενομένης από το υπουργείο Μεταφορών, στα γραφεία του οποίου η ομάδα των ειδικών θα βρεθεί από το πρωί καθώς έχει προγραμματιστεί μια πρώτη συνάντηση στην οποία θα δώσουν το παρών οι εκπρόσωποι από όλους τους φορείς. Το κλιμάκιο από την Ευρώπη, το οποίο επισκέπτεται τη χώρα μας ύστερα από το αίτημα συνδρομής που υπέβαλε στην ευρωπαϊκή αρχή η Ελλάδα μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, έχει σαν στόχο μέσα από τον ενδελεχή έλεγχο εγγράφων και τον κύκλο των συνεντεύξεων, που προβλέπεται να γίνουν με τους εμπλεκόμενους φορείς, να αποτυπώσει την κατάσταση που επικρατεί στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.

Να σημειωθεί ότι αύριο οι Ευρωπαίοι ειδικοί θα συναντηθούν με στελέχη της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων ενώ μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα ακολουθήσουν ραντεβού με τη Hellenic Train, τον ΟΣΕ, την ΕΡΓΟΣΕ, την ΓΑΙΑΟΣΕ καθώς και τους φορείς πιστοποίησης. Από όλους τους οργανισμούς έχει ζητηθεί να προετοιμάσουν μια σύντομη παρουσίαση, με το πέρας της οποίας θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες με τα αρμόδια στελέχη κάθε οργανισμού.

Η τελική συνάντηση τον Σεπτέμβριο

Ήδη οι εμπειρογνώμονες της ERA όλο το προηγούμενο διάστημα μελέτησαν τα έγγραφα και τα αρχεία που τους είχαν σταλεί προκειμένου να έρθουν στη χώρα μας “διαβασμένοι”. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την συγκέντρωση των απαραίτητων πληροφοριών, το κλιμάκιο των Ευρωπαίων θα προχωρήσει στην αξιολόγηση των στοιχείων ενώ αναμένεται να επιστρέψει στη χώρα μας στις 4 Σεπτεμβρίου, οπότε και έχει δρομολογηθεί η τελική συνάντηση (exit meeting όπως το αποκαλούν) με τους φορείς.

Σε αυτή τη συνάντηση στην Αθήνα αναμένεται να παρουσιάσουν τα ευρήματα της έρευνας, η οποία αφορά στη γενικότερη κατάσταση και εικόνα που παρουσιάζει σήμερα ο ελληνικός σιδηρόδρομος. Σε αυτή την κατεύθυνση, θα υπάρξουν πιθανότατα και κάποιες προτάσεις για τις ενέργειες που θα πρέπει να υλοποιηθούν καθώς και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν προκειμένου τα ελληνικά τρένα να κινούνται με ασφάλεια και να εκμηδενιστεί κάθε πιθανότητα όχι μόνο να επαναληφθεί η μοιραία σύγκρουση των αμαξοστοιχιών στα Τέμπη αλλά οποιοδήποτε δυστύχημα το οποίο θα μπορούσε να στοιχίσει τη ζωή κάποιου επιβάτη.

Πηγή: capital.gr

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Eφάπαξ: Μόνο ηλεκτρονικά η αίτηση απονομής – Αφορά και εργαζόμενους στον ΟΣΕ

Hλεκτρονικά και μόνο θα υποβάλλουν από την 1η Οκτωβρίου...

Κακοκαιρία: Ξηλώθηκαν οι ράγες στο σιδηροδρομικό σταθμό Δομοκού

Το σφοδρό πέρασμα της κακοκαιρίας Elias ήταν καταστροφικό για...

Μονοήμερη εκδρομή του Πολιτιστικού Μορφωτικού Κέντρου στην Καστάνιτσα Αρκαδίας για τη γιορτή Κάστανου & στο Ναύπλιο – Σάββατο, 21/10/2023

Μονοήμερη εκδρομή του Πολιτιστικού Μορφωτικού Κέντρου στην Καστάνιτσα Αρκαδίας...

Κακοκαιρία: 600 εκατ. ευρώ μόνο για τις υποδομές στη Θεσσαλία

Χρειάστηκε να περάσουν 20 ημέρες από το καταστροφικό πέρασμα...