Τέμπη: Η ΕΥΠ συμμετέχει στην έρευνα για δολιοφθορές στο δίκτυο του ΟΣΕ

Date:

Σε εγρήγορση είναι οι μυστικές υπηρεσίες μετά το τραγικό συμβάν στα Τέμπη, καθώς από τις 6 Ιουνίου σημειώθηκαν 22 περιστατικά δολιοφθορών και κλοπών στα συστήματα τηλεδιοίκησης.

Τη συμμετοχή και στελεχών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στις έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό των δραστών των δολιοφθορών που σημειώνονται σχεδόν καθημερινά στο δίκτυο του ΟΣΕ έχουν επιστρατεύσει το τελευταίο διάστημα οι Αρχές, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα». Παράλληλα η διοίκηση του ΟΣΕ άρχισε ήδη να εφαρμόζει το γαλλικό σχέδιο για την ενίσχυση της ασφάλειας σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο και τις σήραγγες, χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνικά μέσα, από κάμερες με φωνητικές οδηγίες έως και drones τελευταίας γενιάς.

Ειδικότερα από την 1η Μαρτίου 2023, την ημέρα που σημειώθηκε το δυστύχημα στα Τέμπη, έως και τις 6 Ιουνίου καταγράφηκαν συνολικά 22 περιστατικά κλοπών και δολιοφθορών στα συστήματα τηλεδιοίκησης και στο εναέριο δίκτυο ηλεκτροκίνησης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα.

Εκείνο που προβληματίζει τους αρμόδιους του ΟΣΕ είναι η επιδημία κλοπών και αφαίρεσης καλωδίων κυκλωμάτων των σιδηροδρομικών γραμμών που υποστηρίζονται τα συστήματα τηλεδιοίκησης και δεν είναι εμπορεύσιμα. Πρόκειται όπως λένε σιδηροδρομικές πηγές, «για καραμπινάτες περιπτώσεις δολιοφθοράς, με στόχο κυρίως την απαξίωση του προαστιακού δικτύου». Οι ίδιοι διαχωρίζουν τα συγκεκριμένα περιστατικά από τις περιπτώσεις κλοπών εναέριου καλωδίου ηλεκτροκίνησης, όπου δράστες είναι κυρίως άτομα που εμπορεύονται τον χαλκό. Άλλωστε αυτό είναι και ο λόγος που στις έρευνες έχει εμπλακεί η ΕΥΠ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, διαπιστώνεται η πραγματοποίηση δολιοφθορών με στόχο την καθυστέρηση λειτουργίας των συστημάτων σηματοδότησης στο δίκτυο. Ήδη η τηλεδιοίκηση καλύπτει τα τμήματα Τιθορέα-Δομοκός, Πλατεός-Θεσσαλονίκη, το Σιδηροδρομικό κέντρο Αχαρνών (ΣΚΑ) έως Κόρινθο και Κιάτο, ενώ από τις 30 Ιουνίου θα λειτουργήσει και στα τμήματα ΣΚΑ – Οινόη και από τον Δομοκό μέχρι το Πλατύ. Τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει το τμήμα Οινόη-Τιθορέα.

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Πάτρα: Tρένο παρέσυρε πεζό

Παράσυρση πεζού από αμαξοστοιχία πριν από λίγο στην Πάτρα. Σύμφωνα...

Eφάπαξ: Μόνο ηλεκτρονικά η αίτηση απονομής – Αφορά και εργαζόμενους στον ΟΣΕ

Hλεκτρονικά και μόνο θα υποβάλλουν από την 1η Οκτωβρίου...

Κακοκαιρία: Ξηλώθηκαν οι ράγες στο σιδηροδρομικό σταθμό Δομοκού

Το σφοδρό πέρασμα της κακοκαιρίας Elias ήταν καταστροφικό για...

Μονοήμερη εκδρομή του Πολιτιστικού Μορφωτικού Κέντρου στην Καστάνιτσα Αρκαδίας για τη γιορτή Κάστανου & στο Ναύπλιο – Σάββατο, 21/10/2023

Μονοήμερη εκδρομή του Πολιτιστικού Μορφωτικού Κέντρου στην Καστάνιτσα Αρκαδίας...