Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Επεκτείνεται σε 180.000 εργαζόμενους των ΔΕΚΟ του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών

Date:

Αμέσως μετά τις εκλογές, αναμένεται να επεκταθεί η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στις ΔΕΚΟ των μεταφορών που απασχολούν περίπου 180.000 εργαζόμενους, σύμφωνα με το προηγούμενο χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Οι πρώτοι κλάδοι που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα ένα χρόνο νωρίτερα, ήταν οι τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζόμενους. Στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο της τρέχουσας χρονιάς, εντάχθηκαν στη διαδικασία ο κλάδος της ασφάλισης και οι εταιρίες παροχής ιδιωτικής προστασίας (security).

Υπολογίζεται ότι έως τώρα, το συγκεκριμένο μέτρο καλύπτει περίπου 150.000 εργαζόμενους και παρά τις όποιες τεχνικές δυσκολίες ανέκυψαν σε αρχικό στάδιο, φαίνεται ότι λειτουργεί με σχετικά ομαλό τρόπο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα περισσότερα… μικροπροβλήματα εντοπίζονται στην καταγραφή των ωραρίων διαφόρων κλάδων που απασχολούνται με πλήρη απασχόληση. Ορισμένα από τα προβλήματα αφορούν τη δυνατότητα καταχώρισης της τέταρτης βάρδιας, την καταχώρηση βαρδιών σε οπτικοακουστικά μέσα, τη δήλωση ωραρίου για οδηγούς, τη διαχείριση των διαλειμμάτων σε μεγάλες εργοστασιακές μονάδες κ.ά.

Όταν προστεθούν και οι ΔΕΚΟ που έχουν επιλεχθεί, τότε ο αριθμός των εργαζομένων που θα βρίσκονται υπό καθεστώς ψηφιακής κάρτας θα φθάσει τις 330.000. Η ψηφιακή κάρτα αναμένεται να έχει επεκταθεί σε όλους τους κλάδους της οικονομίας στο τέλος του χρόνου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Αναλυτικά, οι ΔΕΚΟ στις οποίες αναμένεται να επεκταθεί εντός καλοκαιριού η συγκεκριμένη διαδικασία ελέγχου του ωραρίου απασχόλησης, των υπερωριών και των αδειών, είναι οι ακόλουθες δεκατέσσερις:

 • Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Υλικού
 • Hellenic Train
 • ΕΛΤΑ
 • ΕΥΔΑΠ
 • Εγνατία Οδός ΑΕ
 • Κτιριακές Υποδομές ΑΕ
 • Αττικό Μετρό
 • Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ)
 • Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ)
 • Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ)
 • Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ ΑΕ)
 • Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ ΑΕ)
 • ΕΡΓΟΣΕ
 • Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ ΑΕ)

Η λειτουργία της ψηφιακής κάρτας εργασίας προβλέπει την ακριβή καταγραφή του ωραρίου για όλους τους εργαζόμενους αναφορικά με την φυσική παρουσία τους, στους χώρους εργασίας.

Τα όποια στοιχεία ανακύπτουν μεταδίδονται απευθείας στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ II» και έτσι, σε πραγματικό χρόνο, ελέγχεται η νομιμότητα της διαδικασίας.

Οι εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να «κατεβάσουν» στο κινητό τους τηλέφωνο την εφαρμογή myErgani mobile app η οποία είναι διαθέσιμη δωρεάν στις πλατφόρμες Google Play (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.gov.myergani) και App Store (https://apps.apple.com/us/app/myergani/id1624483175), μέσω των επίσημων λογαριασμών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η εφαρμογή παρέχει στους εργαζόμενους της πρώτης φάσης, πρόσβαση στην ατομική Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας (σε μορφή QR Code), η οποία θα χρησιμοποιείται καθημερινά κατά την προσέλευση/αποχώρηση για την καταγραφή του πραγματικού χρόνου εργασίας. Συγκεκριμένα, κατά την έναρξη και λήξη της εργασίας ο εργαζόμενος θα προβάλλει τον QR κωδικό προς ανάγνωση από την αντίστοιχη εφαρμογή Ergani CardScanner mobile app που διατίθεται στους εργοδότες (διαδικασία αντίστοιχη με αυτήν που ακολουθείτο για τον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού). Μετά την επιτυχή ανάγνωση της Κάρτας Εργασίας, δηλαδή του QR code, ο εργαζόμενος θα βλέπει στην οθόνη ένα μήνυμα επιβεβαίωσης με τα στοιχεία της δήλωσης Κάρτας Εργασίας που πρόκειται να υποβληθεί αυτόματα και σε πραγματικό χρόνο στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Eφάπαξ: Μόνο ηλεκτρονικά η αίτηση απονομής – Αφορά και εργαζόμενους στον ΟΣΕ

Hλεκτρονικά και μόνο θα υποβάλλουν από την 1η Οκτωβρίου...

Κακοκαιρία: Ξηλώθηκαν οι ράγες στο σιδηροδρομικό σταθμό Δομοκού

Το σφοδρό πέρασμα της κακοκαιρίας Elias ήταν καταστροφικό για...

Μονοήμερη εκδρομή του Πολιτιστικού Μορφωτικού Κέντρου στην Καστάνιτσα Αρκαδίας για τη γιορτή Κάστανου & στο Ναύπλιο – Σάββατο, 21/10/2023

Μονοήμερη εκδρομή του Πολιτιστικού Μορφωτικού Κέντρου στην Καστάνιτσα Αρκαδίας...

Κακοκαιρία: 600 εκατ. ευρώ μόνο για τις υποδομές στη Θεσσαλία

Χρειάστηκε να περάσουν 20 ημέρες από το καταστροφικό πέρασμα...