Άλλος ένας οικοδόμος έχασε τη ζωή του παλεύοντας για το μεροκάματο

Date:

Eχασε την μάχη με τη ζωή, ο 39χρονος οικοδόμος που είχε τραυματιστεί πριν μερικές μέρες σε οικοδομή στον Κουμπέ Ρεθύμνου.

Υπενθυμίζεται ότι ο 39χρόνος είχε τραυματιστεί σοβαρά, πέφτοντας από σκαλωσιά ύψους περίπου οκτώ μέτρων. Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Χανίων, όπου σήμερα το μεσημέρι δυστυχώς κατέληξε.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ρεθύμνου, Στάθης Λουκάκης, δήλωσε τα εξής: «Σήμερα μετράμε έναν ακόμα νεκρό συνάδελφο στον χώρο δουλειάς. Από την αρχή του χρόνου, μόνο το τμήμα της οικοδομής στον κλάδο των Κατασκευών, θρηνεί τουλάχιστον 18 νεκρούς συναδέλφους μας και από σήμερα 19. Στην κυριολεξία, πρόκειται για μετατροπή των χώρων δουλειάς όλης της χώρας σε μια τεράστια αρένα θανάτου.

Οι ευθύνες τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων, είναι τεράστιες. Ανύπαρκτοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, ανύπαρκτο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ). Η ζωή του εργάτη για τους κυβερνώντες δεν έχει αξία. Κανένας δεν μπαίνει στον κόπο να ελέγξει κάτω από ποιες συνθήκες δουλεύουν χιλιάδες οικοδόμοι, με τι όρους, τι μέτρα ασφάλειας, ποια η καταλληλότητα των μηχανημάτων της εργασίας τους. Τα πρωτόκολλα ασφάλειας απλά υπάρχουν για να γίνονται κουρελόχαρτο στις επιδιώξεις της μεγαλοεργοδοσίας ”για να βγει γρήγορα η δουλειά” με οποιοδήποτε κόστος για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Γι΄ αυτούς η εντατικοποίηση σημαίνει κέρδη, για εμάς νεκρούς, σακατεμένους, κακοπληρωμένους, με κουτσουρεμένα ασφαλιστικά δικαιώματα και επικίνδυνες συνθήκες δουλειάς.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ρεθύμνου εκφράζει συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του άτυχου συναδέλφου. Απαιτούμε: Τώρα να λυθεί το αίσχος με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που λόγω της υποστελέχωσής τους δεν πραγματοποιούν κανέναν έλεγχο. Να στελεχωθούν με το απαραίτητο προσωπικό, να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα υλικοτεχνικά μέσα που θα διευκολύνουν το ρόλο τους. Να αποδοθούν ευθύνες για την παραβίαση των μέτρων υγείας και ασφάλειας. Να υπάρχει μέριμνα για τη στήριξη των οικογενειών των συναδέλφων που χάνουν τη ζωή τους ή σακατεύονται σε χώρους δουλειάς με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας».

Πηγή: 902.gr

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Eφάπαξ: Μόνο ηλεκτρονικά η αίτηση απονομής – Αφορά και εργαζόμενους στον ΟΣΕ

Hλεκτρονικά και μόνο θα υποβάλλουν από την 1η Οκτωβρίου...

Κακοκαιρία: Ξηλώθηκαν οι ράγες στο σιδηροδρομικό σταθμό Δομοκού

Το σφοδρό πέρασμα της κακοκαιρίας Elias ήταν καταστροφικό για...

Μονοήμερη εκδρομή του Πολιτιστικού Μορφωτικού Κέντρου στην Καστάνιτσα Αρκαδίας για τη γιορτή Κάστανου & στο Ναύπλιο – Σάββατο, 21/10/2023

Μονοήμερη εκδρομή του Πολιτιστικού Μορφωτικού Κέντρου στην Καστάνιτσα Αρκαδίας...

Κακοκαιρία: 600 εκατ. ευρώ μόνο για τις υποδομές στη Θεσσαλία

Χρειάστηκε να περάσουν 20 ημέρες από το καταστροφικό πέρασμα...