Το ελληνικό γραφείο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας έστειλε κλήσεις σε πάνω από 25 μη πολιτικά πρόσωπα, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις με την ιδιότητα των υπόπτων τέλεσης αξιόποινων πράξεων, αναφορικά με τη σύμβαση «717» που αφορά τη σηματοδότηση και την τηλεδιοίκηση στους σιδηροδρόμους.
Πρόκειται για πρόσωπα τα οποία φέρονται να έχουν σχέση με την επίμαχη σύμβαση και κυρίως στο σκέλος που αφορά στη μη υλοποίηση της. Επιπλέον, κλήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου έχουν ήδη λάβει, σύμφωνα με πληροφορίες , τα μέλη Διαχειριστικής Αρχής του Υπουργείου Μεταφορών.
Η συγκεκριμένη σύμβαση δεν έχει υλοποιηθεί και ερευνάται από την ελληνική ευρωπαϊκή εισαγγελία πολύ πριν συμβεί το έγκλημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς.
Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες η εισαγγελία είχε διαβιβάσει μέσω του Αρείου Πάγου στη Βουλή τη σχετική δικογραφία προκειμένου να ερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των πρώην υπουργών Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή.
Σε ό,τι αφορά τώρα στην κλήτευση των μη πολιτικών προσώπων για ανομωτί εξηγήσεις από την ελληνική ευρωπαϊκή εισαγγελέα, πληροφορίες αναφέρουν πως αυτά φέρονται να έχουν σχέση με την επίμαχη σύμβαση και κυρίως με το σκέλος της εκείνο που αφορά στη μη υλοποίησή της.
Όλα τα πρόσωπα που καλούνται σε αυτό το στάδιο με την ιδιότητα του υπόπτου έχουν δικαίωμα με βάση το νόμο να λάβουν γνώση των στοιχείων της ογκοδέστατης δικογραφίας που έχει σχηματιστεί από το ελληνικό γραφείο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και μαζί τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους να αντικρούσουν τα αδικήματα για τα οποία καλούνται να δώσουν εξηγήσεις, πριν η υπόθεση αποτιμηθεί από τους αρμόδιους εισαγγελείς.
Τα συγκεκριμένα πρόσωπα κλήθηκαν καθώς διαφαίνεται ότι με πράξεις και παραλείψεις μπορεί και να έχουν ζημιώσει με εκατομμύρια ευρώ το ελληνικό δημόσιο και το ταμείο της ΕΕ. Πάντως όλα τα πρόσωπα που καλούνται για εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου έχουν δικαίωμα να ζητήσουν και να λάβουν προθεσμία προκειμένου να προετοιμάσουν τις εξηγήσεις τους.