Νέο «άλμα» στις τιμές των τροφίμων

Date:

Την ώρα που η κυβέρνηση διαφημίζει ως δήθεν ανακούφιση την επέκταση των «καλαθιών» και των «pass» που πληρώνει ο λαός διπλά από την άλλη τσέπη, με σπασμένα φρένα συνεχίζει να τρέχει η ακρίβεια, όπως αποτυπώνουν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσιεύτηκαν χτες.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα, ο ρυθμός αύξησης τους κατέγραψε και νέο άλμα από τον Μάη στον Ιούνη, καθώς από ρυθμό αύξησης της τάξης του 11,6%, το Μάιο, εκτινάχθηκε παραπέρα στο 12,2%.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» στις στατιστικές αυξάνεται με διψήφια ποσοστά για 15 συνεχόμενους μήνες, ενώ συνολικά κινείται ανοδικά για 25 συνεχόμενους μήνες, από τον Ιούνιο του 2021, με τα λαϊκά νοικοκυριά να δαπανούν πάνω από το 20% του εισοδήματος τους σε είδη διατροφής.

Ανατιμήσεις καταγράφονται: 13% σε αναψυκτικά/νερό, 14% στα λαχανικά, 15% στα γαλακτοκομικά, 14% στα λάδια και 9,5% στα δημητριακά.

Επίσης, αύξηση 7,6% σημείωσε η ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες. Παράλληλα υπάρχουν αυξήσεις 18,8% στα φαρμακευτικά προϊόντα.

Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Ιούνιο 2023, σε σύγκριση με τον Μάιο 2023 παρουσίασε αύξηση 0,6%, έναντι αύξησης 1,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους, λόγω της πτώσης των τιμών της ενέργειας, ενώ από μήνα σε μήνα ο ρυθμός ανόδου του πληθωρισμού σημείωσε αποκλιμάκωση καθώς αυξήθηκε 1,8% τον Ιούνη από 2,8% τον Μάιο, με τις αυξήσεις βέβαια να έρχονται «καπέλο» πάνω στις προηγούμενες αυξήσεις.

Πηγή: 902.gr

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Eφάπαξ: Μόνο ηλεκτρονικά η αίτηση απονομής – Αφορά και εργαζόμενους στον ΟΣΕ

Hλεκτρονικά και μόνο θα υποβάλλουν από την 1η Οκτωβρίου...

Κακοκαιρία: Ξηλώθηκαν οι ράγες στο σιδηροδρομικό σταθμό Δομοκού

Το σφοδρό πέρασμα της κακοκαιρίας Elias ήταν καταστροφικό για...

Μονοήμερη εκδρομή του Πολιτιστικού Μορφωτικού Κέντρου στην Καστάνιτσα Αρκαδίας για τη γιορτή Κάστανου & στο Ναύπλιο – Σάββατο, 21/10/2023

Μονοήμερη εκδρομή του Πολιτιστικού Μορφωτικού Κέντρου στην Καστάνιτσα Αρκαδίας...

Κακοκαιρία: 600 εκατ. ευρώ μόνο για τις υποδομές στη Θεσσαλία

Χρειάστηκε να περάσουν 20 ημέρες από το καταστροφικό πέρασμα...