Τέμπη: Αρση του απορρήτου επικοινωνιών των εμπλεκομένων στη σιδηροδρομική τραγωδία

Date:

Το πράσινο φως για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών για το σύνολο των εμπλεκομένων στη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών ανάβει έστω κι αργά και πάντως ύστερα από τις σχετικές αιτιάσεις των συγγενών των 57 θυμάτων η κυβέρνηση.
Με άρθρο, το οποίο εισήχθη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την ψήφιση ρυθμίσεων που είχαν περάσει με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), προστίθενται στο άρθρο 291 του Ποινικού Κώδικα νέα παράγραφος, με την οποία θα επιτρέπεται η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και στις περιπτώσεις των κακουργημάτωντου άρθρου 290 περί επικίνδυνων παρεμβάσεων στην οδική συγκοινωνία και 291, περί επικίνδυνων παρεμβάσεων στη συγκοινωνία μέσων σταθερής τροχιάς, πλοίων και αεροσκαφών.
Στόχος είναι να διευκολυνθεί το έργο των ειδικών εφετών ανακριτών που χειρίζονται την υπόθεση των Τεμπών. Πλέον θα μπορεί να ζητείται άρση απορρήτου τόσο για τα σταθερά όσο και για τα κινητά τηλέφωνα των εμπλεκόμενων προσώπων στην υπόθεση, ώστε να αναζητηθούν και να αποδοθούν ευθύνες σε όσους ευθύνονται ή συνέβαλαν στο τραγικό δυστύχημα.
Η ρύθμιση κατατέθηκε στη Βουλή πέντε μήνες μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα, το οποίο έως τώρα διερευνάται χωρίς να έχει δοθεί αυτή η δυνατότητα. Ωστόσο στην αιτιολογική έκθεση της ρύθμισης γίνεται λόγος για «επιτακτική η ανάγκη πρόβλεψης της δυνατότητας επιβολής άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών για τη διακρίβωση των κακουργημάτων των άρθρων 290 και 291 ΠΚ, προκειμένου να εξακριβωθούν τα στοιχεία των δραστών και εν γένει οι συνθήκες τέλεσης των συγκεκριμένων κακουργημάτων».

Κριτική από τις οικογένειες των θυμάτων

Για την καθυστέρηση σε αυτή τη ρύθμιση έχουν ασκήσει αυστηρή κριτική οι οικογένειες των θυμάτων με πιο πρόσφατη τη δήλωση του Αντώνη Ψαρόπουλου, πατέρα της αδικοχαμένης Μάρθης Ψαροπούλου, ο οποίος είχε τονίσει ότι πρόκειται για ένα από τα πέντε μεγαλύτερα αγκάθια στη διερεύνηση της υπόθεσης: «Υπάρχει πενιχρή συλλογή υλικού επικοινωνιών και συνδιαλέξεων των εμπλεκομένων φορέων. Ενώ από τον Μάρτιο έως τις εκλογές υπήρχε όλος ο απαιτούμενος χρόνος ώστε να τροποποιηθεί ο νόμος για την άρση τηλεφωνικού απορρήτου, κάτι τέτοιο δεν έγινε. Κι αυτό παρόλο που αυτό θα έλυνε τα χέρια του Ανακριτή και θα έδινε πιθανότατα κρισιμες πληροφορίες για επικοινωνίες που έχουμε την πληροφόρηση ότι έγιναν από τα προσωπικά κινητά των εμπλεκομένων», είχε επισημάνει την περασμένη Δευτέρα στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που έχουν διορίσει οι οικογένειες.

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Κινητοποιήσεις των συνταξιούχων Φθιώτιδας

Κινητοποιήσεις των συνταξιούχων Φθιώτιδας Το ΔΣ του Τοπικού Παραρτήματος Φθιώτιδας...

«Αγώνας για σιδηρόδρομο και αστικές συγκοινωνίες μακριά από τις ματωμένες ράγες του κέρδους»

Σε μαχητικό κλίμα ενόψει της πανελλαδικής απεργίας στις 28...

Τέμπη: Ασκήθηκε δίωξη σε δύο υψηλόβαθμα στελέχη της «Hellenic Train» για το δυστύχημα

Με την άσκηση δίωξης σε βάρος δύο υψηλόβαθμων στελεχών...

Τέμπη: «Καρφώνει» τον Μαρκόπουλο επιζήσασα του δυστυχήματος – Αρνήθηκε να παραλάβει εξώδικό της

Τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής για την τραγωδία των...