Μαζική και Αγωνιστική η Γενική Συνέλευση της «ΕΝΟΤΗΤΑΣ»

Date:

Μαζική και Αγωνιστική η Γενική Συνέλευση της «ΕΝΟΤΗΤΑΣ»

Προσκλητήριο για μαζική και αγωνιστική δράση των συνταξιούχων απηύθυνε η ετήσια Γενική Συνέλευση της «ΕΝΟΤΗΤΑΣ» που πραγματοποιήθηκε την ΤΕΤΑΡΤΗ 22 Μαρτίου 2017 και ώρα 10.00 π.μ. στο κτίριο του ΟΣΕ στην Αθήνα.
Οι εργασίες της συνέλευσης ξεκίνησαν με την εκλογή προεδρείου, όπου το σώμα εξέλεξε τους συναδέλφους: Αναστάσιο Δολιανίτη (Πρόεδρο), Επαμεινώνδα Λαδά (Αντιπρόεδρο) και Σταύρο Ανδρικόπουλο (Γραμματέα).
Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου ο Πρόεδρός του Σωτήρης Ραυτόπουλος παρουσίασε τον Απολογισμό Δράσης, ο Ταμίας Θανάσης Μελούδης τον Οικονομικό Απολογισμό, ο Γενικός Γραμματέας Παναγιώτης Ρούσσος το Πρόγραμμα Δράσης για το έτος 2017, ενώ ο Επαμεινώνδας Λαδάς, εκ μέρους της Εξελεγκτικής Επιτροπής, την έκθεσή της για τα πεπραγμένα του Δ.Σ.
Στη συνέχεια ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των συναδέλφων: Κωνσταντίνο Σουρμελή, Σάββα Χατζηθεοδωρίδη, Αναστάσιο Δολιανίτη, Παναγιώτη Φωτιάδη, Παναγιώτη Βασιλόπουλο, Παναγιώτη Ρούσσο, Σωτήρη Μαργαριτογιάννη.
Η Γενική Συνέλευση τέλος έκλεισε με τις ψηφοφορίες όπου ΟΜΟΦΩΝΑ εγκρίθηκαν ο Απολογισμός Δράσης της Διοίκησης, ο Οικονομικός Απολογισμός 2016 και η έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής, καθώς και ο Προϋπολογισμός και ο Προγραμματισμός Δράσης για το έτος 2017.

Ο Απολογισμός Δράσης 2016 σε PDF

Το πρόγραμμα Δράσης 2017 σε PDF

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ  ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2016

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες,
Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της «ΕΝΟΤΗΤΑΣ» σας καλωσορίζω στη Γενική Συνέλευση.
Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,
Η εκτίμησή μας είναι ότι όπως και την προηγούμενη περίοδο συνεχίζεται η επίθεση της κυβέρνησης σε ότι με αγώνες και θυσίες κατέκτησαν οι συνταξιούχοι, τα λαϊκά στρώματα σε συντάξεις, μισθούς, κοινωνικές παροχές. Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε εμπεριέχει αυτά τα μέτρα, πολλά ήδη εφαρμόζονται και άλλα θα εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα. Η κυβέρνηση συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την μορφή και τον τρόπο των νέων ανατροπών, του νέου πακέτου μέτρων για τις συντάξεις, εργασιακά, κοινωνική ασφάλιση, φορολογία, τον νέο συνδικαλιστικό νόμο, την απελευθέρωση των απολύσεων, τις ιδιωτικοποιήσεις.
Τα μέτρα είναι διαρκή, απαίτηση του ΣΕΒ (συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων) και των άλλων εργοδοτικών ενώσεων, έχουν συμφωνηθεί με την κυβέρνηση, τα κόμματα που έχουν ψηφίσει το μνημόνιο, τους θεσμούς και περιλαμβάνονται στο 3ο μνημόνιο. Αυτό είναι το τίμημα που θα πληρώσουμε για την ανάπτυξη των λίγων εκμεταλλευτών.
Είμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα, όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι η συμφωνία για τα νέα σκληρά μέτρα πηγαίνει για τον Απρίλη ή ακόμα πιο πίσω.
Η εκτίμηση για την πορεία της δράσης μας, ανοίξαμε μια καλά σχεδιασμένη παρέμβαση, με κεντρικές και τοπικές παρεμβάσεις και δράσεις. Η πορεία που ακολουθήσαμε οι κινητοποιήσεις που έγιναν οι μεγάλες κεντρικές, Παναττικές, με κορύφωση την πανελλαδική πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στις 15/12/2016 είχαν μεγάλη επιτυχία. Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο των τελευταίων χρόνων, πήρε μέρος αρκετός κόσμος για πρώτη φορά, με μαχητική στάση. Θετικά μέτρησε το κάψιμο των επιστολών Κατρούγκαλου, η μαχητική στάση στο μέγαρο Μαξίμου που μας έριξαν τα Χημικά, η αποφασιστική στάση και επιμονή μας να ανοίξει ο δρόμος από τις κλούβες στο πρωθυπουργικό μέγαρο.
Μαζικές και μαχητικές ήταν και οι συγκεντρώσεις που προηγήθηκαν σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας με βάση την απόφαση της ΣΕΑ.
Στην επιτυχία συνέβαλε η καλή προετοιμασία με την οργάνωση των πανελλαδικών συσκέψεων σωματείων και συνταξιούχων που πραγματοποιήσαμε, αλλά και τα προβλήματα που τώρα τα αισθάνονται περισσότερο οι συνταξιούχοι.
Οι κινητοποιήσεις αυτές με τα αιτήματά μας το περιεχόμενο τα συνθήματα και τον προσανατολισμό της δράσης, έγιναν αντίβαρο στην προπαγάνδα της κυβέρνησης, ότι τάχα δεν κόβει τις συντάξεις, αλλά και στην επιδοματική της λογική. Θα ήταν ακόμα καλύτερα τα αποτελέσματα της δουλειάς μας αν ακόμη περισσότεροι συνταξιούχοι ήταν γραμμένοι στα σωματεία τους και έπαιρναν μέρος στη δράση. Αυτό πρέπει να δυναμώσει για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα για να μπορέσουμε να αποτρέψουμε και να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές.
Το συνταξιουχικό κίνημα όλο το προηγούμενο διάστημα έδωσε μαζικές αγωνιστικές μάχες ενάντια στις αντισυνταξιουχικές αντιλαϊκές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, που τσακίζουν τη ζωή μας. Οι κινητοποιήσεις μας αποτελούν παρακαταθήκη, δείχνουν το δρόμο και ταυτόχρονα δίνουν απάντηση στο φόβο τη μοιρολατρία και τη λογική του «δεν γίνεται τίποτα».
Στους απόμαχους της δουλειάς αλλά όχι του αγώνα, σε όσους με τη δουλειά και το αίμα τους έχτισαν τα ασφαλιστικά ταμεία δεν τους ταιριάζει ο καναπές και η αδιαφορία γι αυτά που ζούμε και αυτά που έρχονται.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες το ΔΣ της «ΕΝΟΤΗΤΑΣ» με βάση τις αποφάσεις της Σ.Ε.Α. έδωσε τη μάχη του αγώνα σταθερά και αγωνιστικά για τη απόκρουση και ανατροπή των αντεργατικών αντιλαϊκών πολιτικών.
Αυτή η δράση χαρακτηρίζεται από μαζικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις. Αξιοποιήσαμε όλες τις μορφές πάλης. Από τη συμμετοχή μας στις συγκεντρώσεις, παραστάσεις, πορείες, αποστολή υπομνημάτων κ.λ.π.
Συγκεκριμένα:

 • 19 Γενάρη 2016 συμμετείχαμε στη συγκέντρωση της ΣΕΑ στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και πορεία στο Υπουργείο Εργασίας όπου είχαμε συνάντηση με τον Υφυπουργό Εργασίας κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο.
 • Στις 10 Μάρτη 2016 συμμετείχαμε στη συγκέντρωση της ΣΕΑ στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και απαιτήσαμε να αποσυρθεί η αντιασφαλιστική πρόταση της κυβέρνησης.
 • Στις 8 Ιούνη 2016 πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των συνταξιούχων για τα προβλήματα της υγείας, αντιπροσωπεία της ΣΕΑ συναντήθηκε στις 9/6/2016 με τον Υπουργό Υγείας κ. Α. Ξάνθο.
 • Στις 6 Σεπτέμβρη 2016 παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργεί Εργασίας για τη μείωση στις Επικουρικές συντάξεις.
 • Στις 3 Οκτώβρη 2016 συγκέντρωση της ΣΕΑ και πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου για να εκφράσουμε τη διαμαρτυρία μας στον Πρωθυπουργό για όλες τις περικοπές που έχουμε υποστεί σε όλα τα δικαιώματά μας, δεχτήκαμε τη βάρβαρη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων και των ΜΑΤ.
 • Στις 3 Νοέμβρη 2016 μαζικά αγωνιστικά επιστρέψαμε την επαίσχυντη επιστολή του Υπουργού Εργασίας στον αποστολέα της.
 • Στις 15 Δεκέμβρη 2016 μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο στα προπύλαια και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου.
 • Στις 20/1/2017 πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων με τον κ. Πρωθυπουργό μετά από αίτημα των συνταξιούχων που εκκρεμούσε από τη μεγάλη Πανελλαδική Συγκέντρωσή μας 15/12/2016.

Στη συνάντηση η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, έβαλε προς συζήτηση με τον κ. Πρωθυπουργό τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι και απαίτησαν λύσεις σε αυτά όπως π.χ. αποκατάσταση των συντάξεων, 13η – 14η σύνταξη, ΕΚΑΣ, ανακεφαλαιοποίηση των ταμείων, τα προβλήματα υγείας, περίθαλψης  και άλλα εκφράζοντας παράλληλα και την ανησυχία μας για το μέλλον των συντάξεων. Σχετικά με αυτό και παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού «ότι δεν πρόκειται να γίνουν άλλες μειώσεις», ως εκπρόσωποι των συνταξιούχων του δηλώσαμε ότι οι συνταξιούχοι δεν πείθονται περί τούτου, αφού το νομικό πλαίσιο που υπάρχει και ψηφίστηκε από όλες και από αυτή την κυβέρνηση είναι αρνητικό για κάτι τέτοιο περιλαμβάνοντας πέραν των άλλων την «προσωπική διαφορά» τον «δημοσιονομικό κόφτη» βασικά εργαλεία για νέες περικοπές συντάξεων.
Επίσης, κάναμε καθαρό ότι οι εισφορές μιας ζωής δεν μπορούν να ανταποδίδονται με επιδόματα όπως αυτό των Χριστουγέννων αλλά με σταθερές και για όλους παροχές δώρα – επίδομα αδείας κ.τ.λ.
Επίσης, θέσαμε το σοβαρό πρόβλημα που αφορά την καθυστέρηση στην έκδοση των συντάξεων κύριων και επικουρικών, τη χορήγηση του εφάπαξ. Η απάντηση ήταν ότι οι συντάξεις και το εφάπαξ θα αποδοθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου 2017.

Συνάδελφοι,
Το συνταξιουχικό κίνημα έβαλε τη σφραγίδα του και είχε μαζική – μαχητική παρουσία σε αυτούς τους αγώνες, που αποσιωπήθηκαν ή διαστρεβλώθηκαν.
Οι αγώνες αυτοί δείχνουν τις δυνατότητες που έχουμε για να συνεχίσουμε ακόμη πιο μαζικά και μαχητικά.

Συνάδελφοι,
Η υγεία εμπορευματικοποιείται παραπέρα, με τεράστιες ελλείψεις γιατρών νοσηλευτικού προσωπικού. Αυξάνεται η τιμή σε πολλά φάρμακα και εξετάσεις. Οι κρατήσεις μας για την υγεία αυξήθηκαν για μια ακόμα φορά, επεκτάθηκαν και στις επικουρικές μας συντάξεις και υγεία δεν έχουμε.
Άμεση πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού για την κάλυψη όλων των κενών θέσεων.
Για τα προβλήματα σχετικά με το εφάπαξ
Για τους συναδέλφους που αποχώρησαν από την υπηρεσία την 1η Σεπτέμβρη 2013 και μετά, ο τρόπος υπολογισμού έχει αλλάξει, προβλέπει 100% χορήγηση του εφάπαξ.  Το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι το Ταμείο δεν έχει λεφτά για να συνεχίσει τη χορήγηση του εφάπαξ στους συναδέλφους.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» ζητά:
– Να επιστραφούν τα αποθεματικά του Ταμείου που υπεξαίρεσε η προηγούμενη κυβέρνηση ώστε να χορηγηθούν τα εφάπαξ στους συναδέλφους.

Συνάδελφοι,
Το Σωματείο μας πήρε πρωτοβουλίες για το πρόβλημα της αποζημίωσης που χορηγήθηκε στους συναδέλφους σημαντικά μειωμένη όπως επίσης και για τις υπηρεσιακές ταυτότητες στους συναδέλφους που μετατάχθηκαν – διώχθηκαν από τον ΟΣΕ.

Συνάδελφοι,
Το διάστημα που πέρασε από την προηγούμενη Γενική Συνέλευση το Δ.Σ. του Σωματείου μας πέραν τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που πήρε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των μελών μας, οργανώσαμε συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις με μαζική συμμετοχή των συναδέλφων.
Στην Αθήνα, την Πάτρα, την Καλαμάτα, την Τρίπολη, τον Πύργο, το Άργος, το Διακοφτό, τη Λαμία, τη Λάρισα, το Βόλο, την Κατερίνη, τη Θεσσαλονίκη για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας για το 2017 με μεγάλη συμμετοχή των συναδέλφων.
Το συμπέρασμα που βγαίνει από αυτές τις εκδηλώσεις είναι ότι πρέπει να έχουμε επαφή με τα μέλη μας τακτικά και ανελλιπώς μέσα από τακτικές Γενικές Συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, συσκέψεις, προσωπικές επαφές.
Στη σταθερή οργάνωσης της συμμετοχής των συνταξιούχων στη μαζική δράση.
Στη στήριξη και την αλληλεγγύη απέναντι σε συναδέλφους που έχουν πολύ σοβαρές ανάγκες.
Στην τακτική επικοινωνία με υλικό και ανακοινώσεις.
Την εφημερίδα μας και το site που δημιουργήσαμε και θα αναπτύξουμε παραπέρα.
Την επιμονή στον ταξικό προσανατολισμό του κινήματος των συνταξιούχων με βάση τις ανάγκες της εποχής σε σύγκρουση με τις δυνάμεις της Ε.Ε. του κεφαλαίου και τις πολιτικές συνδικαλιστικές δυνάμεις που τις υπηρετούν.
Κάνουμε κάλεσμα σε όλους τους συνταξιούχους να συνεχίσουμε τον αγώνα με μεγαλύτερη συμμετοχή και αποφασιστικότητα.
Εμείς δεν παραιτούμαστε από ό,τι μας έχουν κλέψει όλα αυτά τα χρόνια. Τα διεκδικούμε όλα. Τα δικαιώματά μας δεν είναι «περασμένα – ξεχασμένα». Δεν χαρίζουμε σε κανέναν τον ιδρώτα μας. Μπορούμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια, αυτό μας λένε οι αγώνες του λαού μας και οι κατακτήσεις του.
Οι συνταξιούχοι και τα λαϊκά στρώματα μπορούμε να ζήσουμε όπως μας αξίζει.
Δεν λέμε ότι όλα είναι εύκολα, ότι ο δρόμος είναι γεμάτος ροδοπέταλα.
Τα μεγάλα συμφέροντα δεν παραιτούνται έχουνε άμεσο και ζωτικό συμφέρον από τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης.
Τα μέτρα γι΄αυτούς σημαίνουν νέο πλούτο. Για εμάς όμως είναι ακόμα μεγαλύτερη δυστυχία, ανέχεια, ζωή χωρίς δικαιώματα, συντάξεις, μηδαμινή προστασία της υγείας, της πρόνοιας.

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ αποφάσισε να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα σε αυτό το αγωνιστικό δρόμο.
Αυτή την πορεία μας σαν «ΕΝΟΤΗΤΑ» θα τη συνεχίσουμε με πιο αποφασιστικά βήματα.
Η θετική αυτή δράση είναι παρακαταθήκη τόσο για το συνταξιουχικό όσο και το εργατικό κίνημα και αποτελεί απάντηση σε εκείνους που θέλουν να σπέρνουν τη μοιρολατρία και την απογοήτευση μέσα στο κίνημα.
Έχουμε καθήκον και υποχρέωση μετά από 35 χρόνια και πάνω δουλειάς στο σιδηρόδρομο να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για Ενιαίο – Δημόσιο Σιδηρόδρομο που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και θα συμβάλει στην ανάπτυξη προς όφελος του λαού.
Διεκδικούμε το άνοιγμα και τη λειτουργία του δικτύου της Πελοποννήσου και των Περιφερειακών Δικτύων, προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Αιχμή στον αγώνα μας σήμερα έχουμε:

 • Διεκδικούμε αποκλειστικά δημόσιο υποχρεωτικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
 • Είμαστε σε πλήρη αντίθεση και δεν θα νομιμοποιήσουμε ποτέ στη συνείδησή μας τους αντισυνταξιουχικούς, αντεργατικούς, αντιλαϊκούς νόμους, αγωνιζόμαστε για την ανατροπή τους.

Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε:

 • Την ανακεφαλαιοποίηση των αποθεματικών των Ταμείων με όλα όσα έχουν αφαιρέσει διαχρονικά κράτος και μεγάλο κεφάλαιο.
 • Την επαναφορά των συντάξεων στα επίπεδα του 2009, της 13ης και 14ης σύνταξης.
 • Κάτω τα χέρια από τις επικουρικές και το ΕΚΑΣ.
 • Η υπεράσπιση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης μπαίνει στην πρώτη γραμμή του αγώνα μας.
 • Να επιστραφούν τα αποθεματικά του Ταμείου Προνοίας των Σιδηροδρομικών, που υπεξαίρεσε η προηγούμενη κυβέρνηση ώστε να χορηγηθούν τα εφάπαξ στους συναδέλφους.
 • Ζητάμε την άμεση εφαρμογή της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβούλιου της Επικρατείας που έκρινε ως αντισυνταγματικές τις μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις που επιβλήθηκαν την 1-1-2012 και την 1-1-2013 με τους νόμου 4093/2012 και 4051/2012.

Συνάδελφοι,
Η σημερινή Γενική Συνέλευση πρέπει να αποτελέσει σταθμό στην παραπέρα δράση του Σωματείου μας για την παραπέρα μαζικοποίησή του με την εγγραφή νέων μελών, με τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ μας σταθερά στο μέτωπο των αγώνων αλλά και μέσα από διάφορες εκδηλώσεις ψυχαγωγικού και πολιτιστικού περιεχομένου.
Σε αυτή την προσπάθεια σας καλούμε να συμβάλλετε όλοι.

         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                              Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ                      ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2017

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,
Με τις αντισυνταξιουχικές πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τη σημερινή, η ζωή των συνταξιούχων χειροτέρευσε δραματικά και κυριολεκτικά τσακίστηκε.
Μπροστά μας έχουμε τα ζητήματα που προκύπτουν για τους συνταξιούχους από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, 4387/16. Με βάση αυτόν, έχουμε επανυπολογισμό συντάξεων, για νέους και παλιούς συνταξιούχους, κατάργηση του ΕΚΑΣ, ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές, νέα μέτρα για τα εργασιακά αλλά και συζήτηση για αφαίρεση από τώρα της προσωπικής διαφοράς που προκύπτει για τους παλιούς συνταξιούχους.
Ακόμη μέτρα για αύξηση της φορολογίας με μείωση του αφορολόγητου ποσού, εφαρμογή του αυτόματου κόφτη, και νέων μειώσεων με βάση το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018.
Οι συνταξιούχοι πήραν πολύ μεγάλο μερίδιο αυτής της επίθεσης, η πρόβλεψή μας ότι τα αντεργατικά – αντιλαϊκά μέτρα μας ρίχνουν στη φτώχεια και την εξαθλίωση έγινε πραγματικότητα.
Παλεύουμε και διεκδικούμε, διαμορφώνουμε τα αιτήματά μας με κριτήριο τις ανάγκες των συνταξιούχων και των οικογενειών τους.

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,
Σας καταθέτουμε σήμερα τον Προγραμματισμό Δράσης του Σωματείου μας για το 2017 και σας καλούμε μετά από συζήτηση και τις προτάσεις που θα κάνετε να τον εγκρίνετε.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

 • Την αποκατάσταση όλων των περικοπών στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.
 • Την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης κύριας και επικουρικής.
 • Την ανακεφαλαιοποίηση των Ταμείων με την επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών τους από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία.
 • Την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
 • Την επιστροφή των αποθεματικών του Ταμείου Πρόνοιας που υπεξαιρέθηκαν ώστε να χορηγηθούν τα εφάπαξ στους συναδέλφους.
  Την καταβολή του υπόλοιπου της αποζημίωσης στους 241 συναδέλφους που τους χορηγήθηκε σημαντικά μειωμένη όπου τη δικαιούνται.
 • Ζητάμε την άμεση εφαρμογή της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβούλιου της Επικρατείας που έκρινε ως αντισυνταγματικές τις μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις που επιβλήθηκαν την 1-1-2012 και την 1-1-2013 με τους νόμους 4093/2012 και 4051/2012.
 • Ενιαίο – Δημόσιο Σιδηρόδρομο που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη προς όφελος του λαού.
 • Άνοιγμα και λειτουργία του δικτύου Πελοποννήσου και των Περιφερειακών Δικτύων.
 • Προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

 • Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν, ενιαίο καθολικό σύστημα υγείας και πρόνοιας.
  Να γίνουν προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών για όλες τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας με μόνιμη, σταθερή και αποκλειστική απασχόληση.
  Την εξόφληση των ιατρικών αποδείξεων, φαρμάκων κ.α. που εκκρεμούν από το Νοέμβριου του 2011.
 • Την επαναφορά της οδοντιατρικής περίθαλψης, την οποία είχαμε και με την ενοποίηση των Ταμείων στο ΕΟΠΥΥ έχει καταργηθεί
  Την άμεση απονομή των συντάξεων κύριας και επικουρικής που καθυστερούν πάνω από δύο χρόνια.
  Να επανέλθουν όλες οι παροχές για τα προγράμματα λουτροθεραπείας και θεραπευτικού τουρισμού.
  Καμία μείωση στις κύριες και επικουρικές συντάξεις πλήρη κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό και από τη φορολογία της εργοδοσίας των  ελλειμμάτων.
  Να πληρώσει το κράτος και οι εργοδότες που έχουν την ευθύνη για τα ελλείμματα στα Ταμεία.
  Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι τις ασφαλιστικές τους εισφορές τις πληρώνουν κανονικά και δεν χρωστάνε σε κανέναν.
  Τη χορήγηση υπηρεσιακών ταυτοτήτων στους συναδέλφους που μετατάχθηκαν – διώχθηκαν με το ν.3891/2010 από τον ΟΣΕ μετά από εργασία 30 χρόνων και πάνω στο σιδηρόδρομο.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,
Παίρνοντας υπόψη τις δυσκολίες και τα προβλήματα στη δράση μας, συνεχίζουμε το δρόμο της οργάνωσης και του αγώνα, συστρατευόμαστε αγωνιστικά με τους εργαζόμενους και τις συνταξιουχικές οργανώσεις για τα παραπάνω προβλήματα.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους με τη μαζική τους συμμετοχή στο Σωματείο μας την «ΕΝΟΤΗΤΑ» να παλέψουμε για τη λύση των προβλημάτων μας.

      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                              Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ                    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Ομοσπονδίες – Σωματεία Δημοσίου: Καλούν σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της Τρίτης

Απεργούν την Τρίτη 21 Μάη οι εργαζόμενοι σε ολόκληρο τον Δημόσιο Τομέα, διεκδικώντας αυξήσεις...

Με μεγάλη επιτυχία η πολιτιστική επίσκεψη της «ΕΝΟΤΗΤΑΣ» στο Μουσείο της Ακρόπολης

Με μεγάλη επιτυχία η πολιτιστική επίσκεψη της «ΕΝΟΤΗΤΑΣ» στο...

ΟΣΕ: Επιθεώρηση της σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνας – Θεσσαλονίκης

Η νέα διοίκηση του ΟΣΕ , όπως προέκυψε από...

Κιάτο – Ροδοδάφνη: Προχωρά το έργο της ηλεκτροκίνησης για τη διασύνδεση Πελοποννήσου

Εξελίσσεται βάσει του σχεδιασμού της ΕΡΓΟΣΕ η υλοποίηση του...