Κινητοποίηση διαμαρτυρίας για το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο

Date:

Να σημαίνει συναγερμός για κάθε εργαζόμενο, επιστράτευση όλων των δυνάμεων για να δοθεί αγωνιστική και απεργιακή απάντηση στον νέο νομοσχέδιο-έκτρωμα που αποτελεί αιτία πολέμου! Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε το ΠΑΜΕ, συνδικάτα και φορείς με την συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στο υπουργείο Εργασίας ενάντια στο νέο αντεργατικό τερατούργημα που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση της ΝΔ για επέκταση της ευελιξίας και νέο χτύπημα στην απεργία και τη συνδικαλιστική δράση.

«Όχι στο 16ωρο, 7ωρο – 5νθήμερα – 35ωρο» έγραψαν στους τοίχους του υπουργείου εργασίας καταγγέλλοντας τις «Συμβάσεις μηδενικών ωρών» και τις ποινές φυλάκισης για την περιφρούρηση της απεργίας από την οργανωμένη απεργοσπασία της εργοδοσίας που προβλέπει το κατάπτυστο νομοσχέδιο. Απαίτηση να μην το φέρει η κυβέρνηση το αντεργατικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Κανείς να μην αποδεχτεί τη δουλειά 16 ώρες την ημέρα, τις συμβάσεις μηδενικού χρόνου και τη ζωή λάστιχο και την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης με πρόστιμα, ακόμα και με φυλάκιση.

Στην συγκέντρωση έδωσαν το παρών εκπρόσωποι δεκάδων εργατικών συνδικάτων, φοιτητές και μαθητές, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, συνταξιουχικές οργανώσεις και αυτοαπασχολούμενοι. Ακόμα παραβρέθηκαν εκ μέρους του ΚΚΕ, η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.

Δικαιώματα και κέρδη δεν πάνε μαζί

Ο Γιώργος Πέρρος, εκ μέρους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ αρχικά κατήγγειλε την απουσία του υπουργού Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος ενώ του γνώριζε για την κινητοποίηση ήταν στη Ρόδο… «Ομως εμείς είμαστε εδώ», είπε, «γιατί η κυβέρνηση κάνει πράξη όσα υποσχέθηκε στους εργοδότες». Το νέο νομοσχέδιο πρέπει να σημάνει συναγερμό, θέλουν να μη μείνει κανένα δικαίωμα όρθιο. Το τερατούργημα αυτό χτυπάει στην καρδιά του σταθερού και ημερησίου χρόνου εργασίας με τον οποίο οι επιχειρήσεις θέλουν να ξεμπερδεύουν και τυπικά. Αυτά γίνονται για τα κέρδη τους. «Εχουν μετατρέψει» τόνισε «την αγορά εργασίας σε κινούμενη άμμο όπου ο εργαζόμενος δεν βρίσκει σημείο να ακουμπήσει».

Κατήγγειλε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που παρουσιάζουν το νομοσχέδιο σαν θετική εξέλιξη και ότι λένε ψέμματα όταν ισχυρίζονται ότι είναι επιλογή του εργαζόμενου οι άθλιες συνθήκες. «Ελεύθερη επιλογή είχε ο εργάτης στην ΕΒΓΑ που δούλευε 12ωρα συνεχή και πέθανε πάνω στη μηχανή; Ελεύθερη επιλογή είχε ο εργάτης στα Ναυπηγεία Ελευσίνας που δούλευε ντάλα μεσημέρι και πέθανε;» αναρωτήθηκε.

«Δικαιώματα και κέρδη δεν πάνε μαζί» υπογράμμισε. «Βλέπουν ότι έρχονται αγώνες και για αυτό εντείνουν την καταστολή, για αυτό εντείνουν το χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας». Στιγμάτισε την άθλια στάση της ΓΣΕΕ που βάζει πλάτη στους αντεργατικούς σχεδιασμούς καλλιεργώντας τον εφησυχασμό και εξωραΐζοντας την ΕΕ.

Στέλνοντας μήνυμα ξεσηκωμού τόνισε: «Μπροστά στον νέο πόλεμο που μας κήρυξαν δίνουμε σήμα συναγερμού, επιστράτευσης όλων των δυνάμεών μας, προετοιμάζουμε αγωνιστικές, απεργιακές κινητοποιήσεις χωρίς καμιά καθυστέρηση και αναμονή. Αυτό σημαίνει άμεσα ενημέρωση των εργαζομένων. Τα ΔΣ των Εργατικών Κέντρων, των Ομοσπονδιών, των Συνδικάτων προετοιμάζουν συλλογικές διαδικασίες. Βάζουμε σε αυτή τη μάχη όσες δυνάμεις βρίσκονται εδώ τώρα. Δημιουργούμε προϋποθέσεις μαζικής συμμετοχής και όταν επιστρέψουν όλοι από τις άδειες, μπαίνουν όλοι στη μάχη».

Το μήνυμα υπογράμμισε «προς την κυβέρνηση, την μεγαλοεργοδοσία και τον υπουργό είναι: Οπως έγινε με τον Λάσκαρη, τον Κατρούγκαλο και άλλους οι νόμοι τους θα μείνουν στα χαρτιάΔεν φοβόμαστε ούτε πρόστιμα, ούτε φυλακίσεις»

Παίρνοντας τον λόγο ο Μάης Μεντής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής ανέφερε ότι μια πριν τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας για 16 ώρες δουλειάς το Εργατικό Κέντρο είχε συναντηθεί με εργαζόμενους στο αεροδρόμιο όπου διαπιστώθηκαν οι άθλιες συνθήκες εργασίας λόγω 12 και 13 ωρών εργασίας και που οδηγούν ακόμα και σε λιποθυμίες. Εδώ να σημειωθεί ότι αναγγέλθηκε νέα παρέμβαση στο αεροδρόμιο για το ζήτημα των μέτρων υγείας και ασφάλειας την επόμενη Δευτέρα.

Ο Λεωνίδας Γραμματικός, γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας τόνισε πως οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να δεχθούν να ζουν σε συνθήκες 19ου αιώνα σήμερα που υπάρχουν οι δυνατότητας να ζουν και να δουλεύουν καλύτερα. Αρνούμαστε να ζούμε για να δουλεύουμε και να βγάζουμε τα κέρδη των εργοδοτών, σημείωσε.

Στα συνεχή εργατικά «ατυχήματα» αναφέρθηκε ο Βάλσαμος Συρίγος ανακοινώνοντας ότι θα γίνει παρέμβαση το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» για να παρθούν μέτρα προστασίας των εργαζόμενων.

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Eφάπαξ: Μόνο ηλεκτρονικά η αίτηση απονομής – Αφορά και εργαζόμενους στον ΟΣΕ

Hλεκτρονικά και μόνο θα υποβάλλουν από την 1η Οκτωβρίου...

Κακοκαιρία: Ξηλώθηκαν οι ράγες στο σιδηροδρομικό σταθμό Δομοκού

Το σφοδρό πέρασμα της κακοκαιρίας Elias ήταν καταστροφικό για...

Μονοήμερη εκδρομή του Πολιτιστικού Μορφωτικού Κέντρου στην Καστάνιτσα Αρκαδίας για τη γιορτή Κάστανου & στο Ναύπλιο – Σάββατο, 21/10/2023

Μονοήμερη εκδρομή του Πολιτιστικού Μορφωτικού Κέντρου στην Καστάνιτσα Αρκαδίας...

Κακοκαιρία: 600 εκατ. ευρώ μόνο για τις υποδομές στη Θεσσαλία

Χρειάστηκε να περάσουν 20 ημέρες από το καταστροφικό πέρασμα...