Λουκάς Αποστολίδης: Νέα πραγµατογνωµοσύνη για τα Τέµπη

Date:

Δεν σβήνει ο πόνος των συγγενών των θυµάτων και όλων αυτών των επιβατών που βίωσαν το τραγικό δυστύχημα µε µία συγγνώµη. Δεν µπορεί να ξεχάσει ο λαός την ανεπάρκεια και ανικανότητα του κράτους να διασφαλίσει στους πολίτες το πολυτιµότερο αγαθό, την Ασφάλεια ζωής.

Η διαδροµή Δοµοκός-Λάρισα-Τέµπη θα συµβολίζουν και θα θυµίζουν τα «κατορθώµατα» του κράτους που κατά συνήθεια λησµονεί τις λέξεις ΠΡΟΛΗΨΗ και ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Οι 57 ψυχές των παιδιών και οι πονεµένοι γονείς, φίλοι, συγγενείς απαιτούν ΔΙΚΑΙΟΣΎΝΗ και ΤΙΜΩΡΙΑ στους υπεύθυνους Οργανισµούς και πρόσωπα. Όλοι οι πολίτες ζητάνε να µάθουν τους υπεύθυνους της τραγωδίας έως την πολιτική ηγεσία. Οι ανακριτικές αρχές φαίνεται να διερευνούν τα πάντα για να λάµψει η αλήθεια και να αποδοθεί Δικαιοσύνη. Το βασικό τους αξίωµα φαίνεται είναι: «Ουδείς πάνω από τον νόµο». Πεποίθηση µου ότι τα γεγονότα δεν θα µας διαψεύσουν.

Ειδικότερα η ανακριτική αρχή µετά από αίτηµα του Συλλόγου των παθόντων µε τη διάταξη 7/2023 αποφάσισε τη διενέργεια ειδικής πραγµατογνωµοσύνης:

«Για τη διαπίστωση – διακρίβωση τους ακριβούς αριθµού των νεκρών θυµάτων του δυστυχήµατος και της ταυτότητας αυτών απαιτείται να διενεργηθεί µία τελική έρευνα των φυλασσόµενων στη θέση «Κουλούρι» Λάρισας υπολειµµάτων των ηλεκτραµαξών και των βαγονιών των συγκρουσθείσων αµαξοστοιχιών του δυστυχήµατος (επιβατική αµαξοστοιχία IC -62 και εµπορική αµαξοστοιχία 63503) του χώρου που έχουν εναποτεθεί, καθώς και των αδρανών υλικών και λοιπών συντριµµιών που µεταφέρθηκαν από τον τόπο του δυστυχήµατος και έχουν εναποτεθεί και φυλάσσονται στον ίδιο χώρο, ώστε να µην καταλείπεται αµφιβολία περί του αριθµού και της ταυτότητας των νεκρών θυµάτων του δυστυχήµατος».

Όρισε δε πραγµατογνώµονα, τον Ελευθέριο Νικολιδάκη, «και εντέλει αυτόν ν α π ρ ο β ε ί ε ν τ ό ς 1 5 ηµε ρ ώ ν τ η δ ι ε ν έ ρ γ ε ι α τ η ς ε ι δ ι κ ή ς πραγµατογνωµοσύνης για διερεύνηση-έλεγχο «α) των φυλασσόµενων στη θέση «Κουλούρι» του Δήµου Τεµπών Λάρισας των υπολειµµάτων των ηλκετραµαξών και των βαγονιών των συγκρουσθείσων αµαξοστοιχιών του δυστυχήµατος (επιβατική αµαξοστοιχία IC -62 και εµπορική αµαξοστοιχία 63503), β) του φυλασσόµενου χώρου που έχουν εναποτεθεί και γ) του όγκου αδρανών υλικών και λοιπών συντριµµιών που µεταφέρεθηκαν από τον τόπο του δυστυχήµατος (Ευαγγελισµός Τεµπών Λάρισας) και έχουν εναποτεθεί στον ίδιο ως άνω φυλασσόµενο χώρο προκειµένου να διαπιστωθεί αν υφίστανται στα ανωτέρω σηµεία (υπό α΄, β΄ και γ΄) ανθρώπινα υπολείµµατα ή ίχνη. Σε περίπτωση που από την έρευνά του εντοπιστούν τέτοια, αφού άµεσα τα υποδείξει στους παριστάµενους και επιβλέποντες αρµόδιους ανακριτικούς υπαλλήλους, αστυνοµικούς του Τµήµατος Τροχαίας Λάρισας, αυτά θα συλλεγούν αρµοδίως, προκειµένου να ταυτοποιηθούν».

Η ογκοδέστατη δικογραφία τόσο της προανακριτικής αρχής στη Λάρισα όσο και της ευρωπαϊκής εισαγγελίας φαίνεται θα αποτελέσουν πλούσιο υλικό για την προανακριτική αρχή στη Βουλή για να µάθει ο κόσµος τις πολιτικές και ποινικές ευθύνες των αρµοδίων, οργανισµών και προσώπων.

Πεποίθηση µου ότι το ανακριτικό έργο βρίσκεται σε καλά χέρια λειτουργών της δικαιοσύνης. Και όπως έχω σχολιάσει εκπροσωπώντας παθόντες σ’ αυτή την τραγωδία των Τεµπών, ήγγικεν η ώρα της κρίσεως. Και ασφαλώς θα παραστούµε στην πραγµάτωση της ειδικής πραγµατογνωµοσύνης. Παρεµπιπτόντως για την επίσπευση της εκδίκασης της υπόθεσης είναι επιτακτική ανάγκη: Το αρµόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία µε το Πρωτοδικείο Λάρισας πρέπει να λύσουν τεχνικά προβλήµατα (αίθουσας – ασφάλειας) για να επιταχυνθεί η εκδίκαση της υπόθεσης. Με βάση τα σηµερινά δεδοµένα φαίνεται οι κατηγορούµενοι να είναι αρκετοί και να καταλαµβάνουν όλη την ιεραρχία, διοικητική και πολιτική, όπως φαίνεται έχουν κρίνει οι προανακριτικές αρχές.

Δυστυχώς όµως αντί να πάµε µπροστά στον «πολύπαθο» σιδηρόδροµο οδεύουµε προς τα πίσω. Τα τρένα σταµάτησαν στο Λιανοκλάδι. Η χώρα µοιρασµένη στα δύο και για αρκετούς µήνες. Η βασική υποδοµή του σιδηροδρόµου δεν θα λειτουργεί, αλλά θα φωτίζει την ανεπάρκεια και την αναποτελεσµατικότητα της διοικητικής και πολιτικής ηγεσίας του τριχοτοµηµένου ΟΣΕ.

Λουκάς Αποστολίδης

Δικηγόρος

Πρ. Αντιπρόεδρος της Βουλής Εκπρόσωπος των θυµάτων

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Εκλέχτηκε Διοικητικό Συμβούλιο στο Παράρτημα Αχαΐας της «ΕΝΟΤΗΤΑΣ»

Εκλέχτηκε Διοικητικό Συμβούλιο στο Παράρτημα Αχαΐας της «ΕΝΟΤΗΤΑΣ» ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, Την...

Οδοντωτός: Ετοιμάζονται για ξεσηκωμό σε Διακοπτό και Καλάβρυτα

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν επαγγελματίες και παράγοντες της...

Τεχνικός σύμβουλος για Τέμπη: Υπάρχει μονταζιέρα και στα βίντεο από τα δύο τρένα

Για παραποιημένα βίντεο που δείχνουν την εμπορική αμαξοστοιχία, πριν...

Τέμπη: Ζητούν τους αποδέκτες των 25 τόνων χημικού διαλύτη

Μορφή χιονοστιβάδας έχουν λάβει οι εξελίξεις στην τραγωδία των Τεμπών,...