Νέα απεργία στα γερμανικά τρένα – Οι μηχανοδηγοί διεκδικούν μείωση ωραρίου, αύξηση μισθού

Date:

Όπως ανακοίνωσε το συνδικάτο των μηχανοδηγών (GDL), η απεργιακή κινητοποίηση αρχίζει στις 18.00 για τις μεταφορές εμπορευμάτων και στις 22.00 για τα επιβατικά τρένα και θα ολοκληρωθεί στις 22.00 το βράδυ της Παρασκευής. Εκτιμάται ότι θα ακυρωθούν οκτώ στα δέκα δρομολόγια. Η διοίκηση των Γερμανικών Σιδηροδρόμων (DB) καλεί το επιβατικό κοινό να ενημερωθεί δωρεάν στην τηλεφωνική γραμμή 08000 99 66 33 για την πορεία των δρομολογίων ή και να αναβάλει τις μετακινήσεις του.

Θεωρείται βέβαιο ότι θα προκληθούν σημαντικές καθυστερήσεις και μετά τον τερματισμό της απεργίας, καθώς η κινητοποίηση γίνεται λίγο πριν τεθεί σε εφαρμογή το νέο, χειμερινό πρόγραμμα δρομολογίων στους Γερμανικούς Σιδηροδρόμους (DB) και λίγο μετά τις ισχυρές χιονοπτώσεις στη νότια Γερμανία, που είχαν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στις συγκοινωνίες, ιδιαίτερα στο κρατίδιο της Βαυαρίας.

Μείωση ωραρίου, αύξηση μισθού

Οι μηχανοδηγοί απαιτούν μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας από τις 38 στις 35 ώρες, χωρίς αντίστοιχη μείωση αποδοχών. Επιπλέον, ζητούν αύξηση κατά τουλάχιστον 555 ευρώ τον μήνα συν ένα εφάπαξ επίδομα 3.000 ευρώ για την αντιστάθμιση του πληθωρισμού. Η τελευταία απεργία με τα ίδια αιτήματα έγινε στα μέσα Νοεμβρίου. Μέχρι στιγμής η διοίκηση των Γερμανικών Σιδηροδρόμων (DB) προσφέρει αύξηση 11% και εφάπαξ επίδομα 2.000 ευρώ, κάτι που απορρίπτουν οι εργαζόμενοι.

Αυτές τις μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη ψηφοφορία ανάμεσα στα μέλη του συνδικάτου για μία απεργία διαρκείας στο άμεσο μέλλον. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αναμένεται να ανακοινωθεί στις 19 Δεκεμβρίου. Προκειμένου το συνδικάτο GDL να προκηρύξει απεργία διαρκείας, απαιτείται η συγκατάθεση του 75% των μελών του. Η διοίκηση των Σιδηροδρόμων κάνει λόγο για “ανεύθυνη και εγωιστική συμπεριφορά”, ενώ από την πλευρά του το συνδικάτο την κατηγορεί ότι “αγνοεί τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων”.

Πάντως ο πρόεδρος του GDL Κλάους Βεζέλσκι δηλώνει ότι η σημερινή απεργία θα είναι η τελευταία για το 2023, προκειμένου να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις στην περίοδο των εορτών. Διαβεβαιώνει, μάλιστα, ότι και στο νέο έτος δεν πρόκειται να γίνουν κινητοποιήσεις πριν από τις 7 Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο είχε προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις και το μεγαλύτερο συνδικάτο των εργαζομένων στις μεταφορές (EVG), προβάλλοντας επίσης μισθολογικά αιτήματα.

Πηγή: Deutsche Welle

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Όλοι την Πέμπτη στο Σύνταγμα για τη ΛΑΡΚΟ

«Αυτός ο αγώνας θα φτάσει μέχρι το τέλος» τόνισε ο Παναγιώτης...

Κυβέρνηση: «Μοντέλο ΔΕΗ» σε 8 ΔΕΚΟ – Πωλητήριο σε 6.000 ακίνητα του Δημοσίου

Έτοιμη να προχωρήσει στην πλήρη διάλυση των εναπομείναντων ΔΕΚΟ...

Ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων μηνός Ιουλίου 2024

Ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων μηνός Ιουλίου 2024 Οι ημερομηνίες πληρωμής...