Εξεταστική για τα Τέμπη: Στέλνει στον εισαγγελέα για ψευδορκία τον διευθύνοντα σύμβουλο της Hellenic Train

Date:

Στον εισαγγελέα – ανακριτή θα αποσταλεί με απόφαση της εξεταστικής επιτροπής η κατάθεση του διευθύνοντα συμβούλου της Hellenic Train, Μαουρίτσιο Καποτόρτο, προκειμένου να διερευνηθεί για το αδίκημα της ψευδορκίας.

Βουλευτές ανέφεραν πως ο κ. διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Train απάντησε ψευδώς σε μια σειρά ερωτήσεων για την ανυπαρξία συστημάτων ασφαλείας, αλλά για και τη σχετική τηλεοπτική διαφήμιση της εταιρίας, την οποία χαρακτήρισε ενδοεταιρική.

Τα όσα ανέφερε ο κ. Καποτόρτο για το δυστύχημα στα Τέμπη εξόργισαν τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής, με τον Βασίλη Κόκκαλη από τον ΣΥΡΙΖΑ που έθεσε πρώτος το θέμα να προτείνει να διαβιβαστεί η κατάθεσή του στον εισαγγελέα εφετών.

«Ο μάρτυρας υπέπεσε σε σοβαρές αντιφάσεις για το σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου και για την διαφήμιση της Hellenic Train που αφορούσε τελικά την Ιταλία», είπε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κόκκαλης, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.

«Δεν αισθάνθηκε ούτε μια φορά την ανάγκη κατά τη διήμερη κατάθεσή του να ζητήσει μια συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας», ανέφερε από τη ΝΔ ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης, συμφωνώντας με την πρόταση Κόκκαλη. «Ήρθε να ρίξει στάχτη στα μάτια και να αποδώσει το δυστύχημα μόνο στον σταθμάρχη και όχι στους μηχανοδηγούς και στην Hellenic Train που μας έφερε τα σαπάκια», είπε στη συνέχεια και χαρακτήρισε την κατάθεση Καποτόρτο «απολύτως εξοργιστική, προσβλητική και υποτιμητική τόσο για τα θύματα της τραγωδίας, όσο και για τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής».

Με τη φράση «ουδέν σχόλιον» απάντησε στην απόφαση της εξεταστικής επιτροπής ο Μαουρίτσιο Καποτόρτο, ο οποίος έριξε το μπαλακι της ευθύνης στον ΟΣΕ, λέγοντας ότι «οι όποιοι εκτροχιασμοί τρένων έχουν σημειωθεί, οφείλονται σε ευθύνες του ιδιοκτήτη υποδομής, δηλαδή στον ΟΣΕ».

Στο ερώτημα πάντως, του προέδρου της Επιτροπής Δημήτρη Μαρκόπουλου, για το πόσοι μηχανοδηγοί έχουν υποστεί εγκεφαλικά ή καρδιακά επεισόδια, απάντησε ότι δεν γνωρίζει αν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία, ενώ στο ερώτημα αν θα έστελνε τα παιδιά του να ταξιδέψουν με τρένο, απάντησε «ασφαλώς».

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Προσβλητική και ύποπτη ψευδορκίας η κατάθεση του  CEO της Hellenic Train

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην εξεταστική επιτροπή σε δήλωση τους ανέφεραν:

Προσβλητική η κατάθεση του  CEO της Hellenic Train, Μαουρίτσιο Καποτόρτο, και ύποπτη ψευδορκίας, καθώς, ενώ είναι πασιφανές ότι δεν λειτουργούσαν τα αυτοματοποιημένα συστήματα ασφαλείας, εντούτοις ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν απλά λειτουργικά.

Γι’ αυτόν τον λόγο προτείναμε να διαβιβαστεί η κατάθεσή του στην Εισαγγελία Εφετών, στην οποία συμφώνησαν όλα τα κόμματα, ακόμη και της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Ελπίζουμε η ΝΔ να δείξει την ίδια ευαισθησία για την εξακρίβωση της αλήθειας, δεχόμενη να καλέσει στην εξεταστική επιτροπή για κατάθεση κι άλλους κρίσιμους μάρτυρες, που έχουν γνώση, όπως ο κ. Γεννιδούνιας.

Παράλληλα, από την κατάθεση του μάρτυρα εμπειρογνώμονα Προφυλίδη, προέκυψε ότι έγινε αλλοίωση με παρεμβάσεις στον τόπο του εγκλήματος, το οποίο δυσχέρανε το έργο των εμπειρογνωμόνων. Υπενθυμίζουμε ότι την ευθύνη για τη φύλαξη του χώρου είχε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας υπό τον κ. Τριαντόπουλο.

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Όλοι την Πέμπτη στο Σύνταγμα για τη ΛΑΡΚΟ

«Αυτός ο αγώνας θα φτάσει μέχρι το τέλος» τόνισε ο Παναγιώτης...

Κυβέρνηση: «Μοντέλο ΔΕΗ» σε 8 ΔΕΚΟ – Πωλητήριο σε 6.000 ακίνητα του Δημοσίου

Έτοιμη να προχωρήσει στην πλήρη διάλυση των εναπομείναντων ΔΕΚΟ...

Ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων μηνός Ιουλίου 2024

Ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων μηνός Ιουλίου 2024 Οι ημερομηνίες πληρωμής...