Δώρα συνταξιούχων: Η απόφαση-σταθμός του Αρείου Πάγου

Date:

Ο Άρειος Πάγος κλήθηκε να κρίνει αν είναι νόμιμη η κατάργηση για τους  συνταξιούχους των επιδομάτων εορτών και αδείας με τη διάταξη του άρθρου πρώτου  παρ. ΙΑ υποπαρ. ΙΑ.6 περ. 3 ν. 4093/2012 και εάν η κατάργησή τους εξυπηρετεί  σκοπούς δημοσίου συμφέροντος και όχι απλώς ταμειακό συμφέρον τού Δημοσίου ή  των λοιπών Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.

Επειδή με την πρόσφατη απόφασή του 1509/2023 (Β2 Πολιτικό Τμήμα) ο  Άρειος Πάγος αποδέχεται μεν τη συνταγματικότητα της ως άνω διάταξης (περί κατάργησης) αλλά αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις υπ’αριθ. 2287-2288/2015 αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (έστω και αν μεταγενέστερα  ανατράπηκαν με τις 1890 και 1891/2019 αποφάσεις ΟλΣΤΕ), παραπέμπει στο  Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) την οριστική κρίση επί του ζητήματος της  συνταγματικότητας ή μη της κατάργησης της 13ης και 14ης σύνταξης.

Όπως αναφέρει ο Αλέξης Π. Μητρόπουλος, Καθηγητής ΕΚΠΑ-Πρόεδρος ΕΝΥΠΕΚ, οι προσδοκίες των συνταξιούχων βεβαίως δεν είναι μεγάλες αφού τα  Ανώτατα Δικαστήρια της πατρίδας μας, στην πλειονότητά τους, μέχρι τώρα έκριναν  συνταγματικές τις μνημονιακές συνταξιοδοτικές περικοπές και την κατάργηση των Δώρων.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι συνταξιούχοι πρέπει να αναμένουν την εξέλιξη  που άνοιξε η 1509/2023 απόφαση του Αρείου Πάγου ενώπιον του ΑΕΔ.

Δείτε όλες τις εξελίξεις για το θέμα, στο παρακάτω έγγραφο:

ΕΔΩ

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Κάλεσμα συμμετοχής σε έκθεση ζωγραφικής και εικαστικών δημιουργημάτων από την Ομάδας Πολιτιστικών Δράσεων της Ενότητας

Κάλεσμα συμμετοχής σε έκθεση ζωγραφικής και εικαστικών δημιουργημάτων από...

Καρυστιανού: Τα τρία εγκλήματα και τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα

Λίγες μέρες μετά από τη συμπλήρωση ενός χρόνου από...

Λάρισα: O 1ος Δρόμος Μνήμης για την τραγωδία των Τεμπών

Ένας αγώνας δρόμου διαφορετικός από τους άλλους, χωρίς πρωτιές,...

Τέμπη: Νέο ηχητικό ντοκουμέντο εγείρει ερωτήματα για τον αριθμό των επιβατών

Ερωτήματα εγείρει διάλογος που είχαν εργαζόμενοι στο σιδηροδρομικό δίκτυο...