Καταγγελία: Εχει «παγώσει» η διαδικασία επανυπολογισμού των συντάξεων

Date:

Την έντονη διαμαρτυρία του, εκφράζει ο συνταξιούχος σιδηροδρομικός και μέλος του Δ.Σ του σωματείου μας «Η Ενότητα» Ντίνος Σουρμελής, αναφορικά με την διαδικασία επανυπολογισμού των συντάξεων σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις του Ν. 4387/16.

Ο ίδιος ζητά την άμεση επανεκκίνηση των διαδικασιών της επεξεργασίας των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αποφάσεων τονίζοντας ότι αφορά χιλιάδες συνταξιούχους του ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΟΤΕ.

Σημειώνουμε ότι στα τέλη Φεβρουαρίου του 2024 συμπληρώνονται πέντε και πλέον χρόνια από την 01/01/2019 που είναι η ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του επανυπολογισμού των Συντάξεων βάσει του Ν. 4387/16 (Ν. Κατρούγκαλου). Με την πρώτη δυνατότητα ανάγνωσης των επανυπολογισμένων συντάξεων τον Οκτώβριο του 2019, διαπιστώθηκαν πλήθος λαθών και στρεβλώσεων με συνέπεια να έχουν προκύψει συντάξεις λανθασμένες και μειωμένες από τις νομοθετικά προβλεπόμενες κανονικές, επιφέροντας σημαντική μηνιαία οικονομική ζημία σε πολλούς συνταξιούχους.

Το πρόβλημα του επανυπολογισμού παραμένει άλυτο, πέντε χρόνια μετά την υποτιθέμενη ολοκλήρωσή του! Ως αποτέλεσμα αυτού του προβλήματος όμως, είναι να μην υπολογίζεται ούτε η προσαύξηση επί του νέου ποσού σύνταξης και έτσι να μεγαλώνουν οι εκκρεμότητες στα ζητήματα της παράλληλης ασφάλισης.

Ποιους συνταξιούχους αφορά

Μεγάλο μέρος του επανυπολογισμού συντάξεων αφορά ασφαλισμένους που βγήκαν σε σύνταξη πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου. Συγκεκριμένα:

  • όσους συνταξιοδοτήθηκαν με λιγότερα από 30 έτη ασφάλισης
  • συνταξιούχους πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, χωρίς εφαρμογή των ποσοστών αναπλήρωσης, τόσο του ν. Κατρούγκαλου όσο και του ν. Βρούτση γι’ αυτή την κατηγορία ασφαλισμένων
  • συνταξιούχους μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, από 13/5/2016 μέχρι 30/9/2019, με 30 έτη ασφάλισης και άνω, των οποίων η σύνταξη δεν έχει επανυπολογιστεί με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση
  • συντάξεις γήρατος, χηρείας, συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση πριν και μετά τον ν. Κατρούγκαλου.

Το όφελος

Όσοι συνταξιούχοι μπαίνουν σε διαδικασία επανυπολογισμού κερδίζουν:

  • την αύξηση που αντιστοιχεί στα επιπλέον των 30 έτη ασφάλισης
  • τη διόρθωση του λάθους στον επανυπολογισμό
  • τα αναδρομικά που αναλογούν στον επιπλέον χρόνο ασφάλισης
  • την αύξηση στην κανονική σύνταξη του 7,73% πέρυσι και τη φετινή (3,1%)
  • τις νέες οφειλές από τον ν. Βρούτση.

Ουσιαστικά, συνταξιούχος που βγήκε στη σύνταξη, για παράδειγμα, μετά τον ν. Κατρούγκαλου με 37 έτη ασφάλισης και σύνταξη 1.000 ευρώ και ο οποίος τώρα λαμβάνει κοντά στα 1.060-1.070 ευρώ τον μήνα, θα έχει αποδοχές μετά τον επανυπολογισμό περίπου 1.150-1.160 ευρώ.

Σε σημείωμα του, ο Ντίνος Σουρμελής τονίζει:

Από το 2020 έχει σταματήσει η επεξεργασία και η επανεξέταση των αιτήσεων Ανάκλησης Αποφάσεων που έχουν υποβάλλει συνάδελφοί μας, για να επανυπολογισθεί η σύνταξη τους σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4387/16.

Ζητάμε άμεσα την επανεκκίνηση της επεξεργασίας των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αποφάσεων.

Η συγκεκριμένη εκκρεμότητα αγορά εκατοντάδες συνταξιούχους από τον ΟΣΕ, ΟΤΑ, ΕΛΤΑ. Είναι ανάγκη να υπάρξει συντονισμός όλων των ενδιαφερόμενων Συλλόγων για να υπάρξει γρήγορο αποτέλεσμα.

 

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Θα ξανασφυρίξει το Πάσχα ο «Μουτζούρης»

Προχωρούν από τον ΟΣΕ οι εργασίες αποκατάστασης της γραμμής...

Εκλέχτηκε Διοικητικό Συμβούλιο στο Παράρτημα Αχαΐας της «ΕΝΟΤΗΤΑΣ»

Εκλέχτηκε Διοικητικό Συμβούλιο στο Παράρτημα Αχαΐας της «ΕΝΟΤΗΤΑΣ» ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, Την...

Οδοντωτός: Ετοιμάζονται για ξεσηκωμό σε Διακοπτό και Καλάβρυτα

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν επαγγελματίες και παράγοντες της...

Τεχνικός σύμβουλος για Τέμπη: Υπάρχει μονταζιέρα και στα βίντεο από τα δύο τρένα

Για παραποιημένα βίντεο που δείχνουν την εμπορική αμαξοστοιχία, πριν...