Τέμπη: «Βόμβες» στις καταθέσεις Γενιδούνια-Τσαλίδη στον ανακριτή – Στοιχεία που δεν αναδείχθηκαν ποτέ στην εξεταστική της Βουλής

Date:

Ο Κώστας Γενιδούνιας, πρόεδρος των μηχανοδηγών και Φίλιππος Τσαλίδης πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν κλήθηκαν να καταθέσουν ποτέ στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, παρά το γεγονός ότι και οι δύο είχαν προειδοποιήσει εγκαίρως και με τον πλέον επίσημο τρόπο για το κενό ασφαλείας στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, κάνοντας μάλιστα λόγο για σοβαρό κίνδυνο και προαναγγελθέν δυστύχημα.

Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει το iEidiseis, στις καταθέσεις που έδωσαν στο Ανακριτή και αποτελούν μέρος της κύριας δικογραφίας, οι δραματικές εκκλήσεις τους προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών και στις διοικήσεις των Οργανισμών, αγνοήθηκαν συστηματικά.

Η κατάθεση του προέδρου των μηχανοδηγών Κώστα Γενιδούνια

«Μετά την ολοκλήρωση των έργων υποδομής και ηλεκτροκίνησης τον Φλεβάρη του 2019 στο τμήμα Αθήνα – Θεσσαλονίκη (…), βλέπαμε ότι δεν ολοκληρώνονται τα αντίστοιχα συστήματα ασφαλείας, δηλαδή η τηλεδιοίκηση, τα φωτοσήματα και το ETCS, το οποίο επενεργεί έναντι λάθους του μηχανοδηγού κατά τη διάρκεια της πορείας και μπορεί να διακόψει την πορεία της αμαξοστοιχίας», επισημαίνει στην κατάθεσή του στον Ανακριτή.

«Κάναμε ως σωματείο πολλές επιστολές τα τελευταία χρόνια για τα συστήματα αυτά και επειδή δεν είχαμε απάντηση – ανταπόκριση σε αυτές παρά μόνο τον δημόσιο διάλογο, όπου ερχόταν ο εργοδότης και μας έλεγε ότι θα ζητήσει άμεση ενημέρωση από τον ΟΣΕ για το χρονοδιάγραμμα των εργασιών», σημειώνει και προσθέτει:

«Το σωματείο μας τα τελευταία 2 χρόνια έκανε 3 εξώδικα για το θέμα αυτό προς την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στο υπουργείο Μεταφορών και στη ΡΑΣ» αλλά και στον «υπουργό Μεταφορών, τον ΓΓ Γραμματέα Μεταφορών και στη Hellenic Train».

«Το σύστημα τηλεδιοίηση έχει τεθεί εκτός εδώ και 4 χρόνια περίπου», υπογραμμίζει και προσθέτει: «Όσο αυτό λειτουργούσε οι εντολές που δεχόμασταν ως μηχανοδηγοί για την αναχώρησή μας από τον ΣΣ Λάρισας πολλές φορές με αριθμό τηλεγραφήματος λόγω της μη λειτουργίας των φωτοσημάτων και μετά λαμβάναμε οδηγίες από την τηλεδιοίκηση η οποία λειτουργούσε. Εδώ και περίπου 4 χρόνια οι οδηγίες δίνονται μόνο από τον σταθμάρχη Λάρισας».

Η κατάθεση του Διευθ. Συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Φ. Τσαλίδη

Ο Φίλιππος Τσαλίδης διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από τον Μάρτιο του 2016 ως τον Σεπτεμβρίου του 2021, όταν και παραιτήθηκε. Όπως κατέθεσε, ενημέρωνε τακτικά τον εκάστοτε υπουργό και ΓΓ Μεταφορών για την κατάσταση στα τρένα. Οι ενημερώσεις, όπως σημειώνει, αφορούσαν στις υποδομές αλλά στις περισσότερες δεν ελάμβανε απαντήσεις.

«Η λειτουργία της τηλεδιοίκησης της Λάρισας θα βοηθούσε τους μηχανοδηγούς με την εικόνα που θα είχε ο υπεύθυνος της τηλεδιοίκησης» και προσθέτει ότι «σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση δεν λειτουργούσαν στον κύριο άξονα», ενώ «λειτουργούσε με προβλήματα στο τμήμα ΣΚΑ- Αεροδρόμιο και μόνο τηλεδιοίκηση με προβλήματα στο τμήμα ΣΚΑ- Κόρινθος».

Σημειώνει δε, ότι μέχρι την αποχώρησή του από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν λειτουργούσε το σύστημα GSM-RΜοναδικός τρόπος επικοινωνίας των μηχανοδηγών μεταξύ τους και με τους σταθμούς ήταν η ραδιοεπικοινωνία.

Αναφέρει ακόμη ότι δεν λειτουργούσαν συστήματα ETCS στις μηχανές «γιατί προϋπέθετε ολοκληρωμένο σύστημα σηματοδότησης. Έχει δυνατότητα να επιβραδύνει και να σταματήσει το τρένο», σημειώνει χαρακτηριστικά.

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Ξεκινούν οι εργασίες στην γραμμή του Τρένου του Πηλίου

Τελικές αυτοψίες και επιμετρήσεις στη γραμμή του Τρένου του...

Έγκλημα στα Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελέα που απέρριψε μήνυση συγγενών των θυμάτων

Πειθαρχικά θα ερευνηθεί η εισαγγελέας που εξέδωσε απορριπτική διάταξη...

ΟΕΝΓΕ: Κατέθεσαν στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης της Υπουργικής Απόφασης για τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία

Αίτηση ακύρωσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τα απογευματινά...

Την Κυριακή 21/4/2024 εκλογές στο τοπικό παράρτημα του νομού Αχαΐας της «ΕΝΟΤΗΤΑΣ»

Την Κυριακή 21/4/2024 εκλογές στο τοπικό παράρτημα του νομού...