Οδοντωτός: Κλείνει η γραμμή – Φόβοι για νέα σιδηροδρομική τραγωδία

Date:

Σήμερα 6 Φεβρουαρίου 2024 η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για θέματα Μεταφορών κα. Χριστίνα Αλεξόπουλου, με τον Δήμαρχο Καλαβρύτων κ. Θανάση Παπαδόπουλο, τον καθηγητή Εδαφολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Ιωάννη Κουκούβελα, τον Δ/ντα Σύμβουλο του ΟΣΕ κ. Παναγιώτη Τερεζάκη και στελέχη του Οργανισμού, πραγματοποίησαν αυτοψία στο φαράγγι του Βουραϊκού και πιο συγκεκριμένα στα σημεία που έχουν παρατηρηθεί σημαντικές κατολισθήσεις εδαφών λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς τον Αύγουστο.

Από την αυτοψία τα πρώτα συμπεράσματα δείχνουν ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στα πρώτα 5 χλμ. μέχρι τον σταθμό Νιάματα και είναι αρκετά σύνθετο καθότι αφορά τα καμένα εδάφη, την σιδηροδρομική γραμμή του οδοντωτού, αλλά και το ποτάμι του Βουραϊκού.

Κατόπιν αυτού η γραμμή κρίθηκε αναγκαίο να σταματήσει προσωρινά την λειτουργία της στο τμήμα που παρουσιάζονται σημαντικές κατολισθήσεις φερτών υλικών. Το Υπουργείο σε συνεργασία με τον ΟΣΕ και τους εμπλεκόμενους φορείς θα προχωρήσει στην υλοποίηση όλων των αναγκαίων έργων ώστε η σιδηροδρομική γραμμή να καταστεί και πάλι λειτουργική και να μην επηρεάζεται από την μεταφορά φερτών υλικών από τις καμένες περιοχές.

Αυτοψία της πυροσβεστικής

Είχε προηγηθεί αυτοψία της Πυροσβεστικής μετά τον εγκλωβισμό 90 επιβατών εξαιτίας κατολίσθησης και κατέγραψε δεδομένα που έχουν να κάνουν με την επικινδυνότητα της διαδρομής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πελοπόννησος» υπάρχουν βράχοι που «κρέμονται από μια κλωστή» με τους πυροσβέστες να απεύχονται την πτώση βράχων πάνω σε βαγόνι.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργος Μπέσκος μίλησε στην «Πελοπόννησο» και είπε πως ενδέχεται να γίνουν νέα Τέμπη στην περιοχή.

«Είχαμε την τραγωδία των Τεμπών και ακόμα οι υπεύθυνοι δεν έχουν βάλει μυαλό. Δεν έχει γίνει κανένα ουσιαστικό αντιδιαβρωτικό έργο. Όταν υπάρχουν βράχοι που κρέμονται κατά την πορεία του Οδοντωτού και πέσουν σ’ ένα βαγόνι, τότε τι θα γίνει; Κι από κάτω είναι ο γκρεμός. Είναι δεδομένο πως εάν δεν γίνουν τα συγκεκριμένα έργα, θα θρηνήσουμε θύματα στην περιοχή αυτή».

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Ξεκινούν οι εργασίες στην γραμμή του Τρένου του Πηλίου

Τελικές αυτοψίες και επιμετρήσεις στη γραμμή του Τρένου του...

Έγκλημα στα Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελέα που απέρριψε μήνυση συγγενών των θυμάτων

Πειθαρχικά θα ερευνηθεί η εισαγγελέας που εξέδωσε απορριπτική διάταξη...

ΟΕΝΓΕ: Κατέθεσαν στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης της Υπουργικής Απόφασης για τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία

Αίτηση ακύρωσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τα απογευματινά...

Την Κυριακή 21/4/2024 εκλογές στο τοπικό παράρτημα του νομού Αχαΐας της «ΕΝΟΤΗΤΑΣ»

Την Κυριακή 21/4/2024 εκλογές στο τοπικό παράρτημα του νομού...