ΝΔ: Ρεσιτάλ υποκρισίας για να συγκαλύψει τις ευθύνες για το έγκλημα στα Τέμπη

Date:

Μνημείο κυνισμού, αναλγησίας και υποκρισίας αποτέλεσε η τοποθέτηση του εισηγητή της ΝΔ, Λάζαρου Τσαβδαρίδη, ο οποίος εκπροσωπώντας την κυβερνητική πλειοψηφία επιχείρησε, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για το έγκλημα στα Τέμπη, που μόνη της η ΝΔ συνέταξε και ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία, να διαστρεβλώσει πλήρως την αλήθεια για τον χαμό των 57 ψυχών.

Ο βουλευτής της ΝΔ επανέλαβε ανερυθρίαστα όλο το αφήγημα για τις «διαχρονικές παθογένειες της δημόσιας διοίκησης, ειδικά στον σιδηρόδρομο» και για τα «τεράστια ανθρώπινα λάθη», φορτώνοντας τις εγκληματικές παραλείψεις, αμέλειες και πολιτικές υπουργών και ολόκληρων κυβερνήσεων, στον σταθμάρχη της Λάρισας και στους δύο νεκρούς μηχανοδηγούς, όλη την ευθύνη για την τραγωδία. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι «η ΝΔ ηγήθηκε της κρίσιμης αποστολής της διαλεύκανσης» (!), «ανέλαβε σειρά πρωτοβουλιών για τη διαλεύκανση» και δεν άφησε «καμία υπόνοια για συγκάλυψη», απέναντι σε «παράλογες φήμες, θεωρίες συνωμοσίας και λαϊκά δικαστήρια με σκοπό την κομματική εκμετάλλευση».

Την ώρα που καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας της Εξεταστικής Επιτροπής, η κυβερνητική πλειοψηφία, μαζί με το προεδρείο, απέκλεισαν κρίσιμους μάρτυρες, λειτουργούσαν ως «προστάτες» ορισμένων μαρτύρων, επιδίδονταν σε ανέξοδους και αποπροσανατολιστικούς καυγάδες με άλλα μέλη της Επιτροπής, την οποία στο τέλος έκλεισαν άρον άρον, παρά τα αιτήματα για συνέχιση της διαδικασίας, ειδικά από τη στιγμή που διαβιβάστηκε μέρος της δικογραφίας από τη Δικαιοσύνη.

Ο εισηγητής της ΝΔ προσπάθησε να πείσει ότι η κυβέρνηση έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για τη διαλεύκανση, αναφερόμενος στη σύσταση της Επιτροπής Πραγματογνωμόνων, στη «στήριξη των οικογενειών των θυμάτων», ενώ είπε ότι «διευκόλυνε και τη δικαιοσύνη». Ακόμα παρουσίασε ως θετικό το γεγονός ότι «η ΝΔ συναίνεσε στη σύσταση Εξεταστικής», την οποία όμως δεν μπορούσε να αποτρέψει.

Σχετικά με το πόρισμα της πλειοψηφίας, ο βουλευτής της ΝΔ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι «ο Γενικός Κανονισμός Κίνησης του ΟΣΕ, που είναι “ευαγγέλιο”, παραβιάστηκε κατά συρροή και διαδοχικά από τον σταθμάρχη της Λάρισας και τους δύο μηχανοδηγούς». Είπε ότι το δυστύχημα δεν θα είχε συμβεί, αν δεν παραβιαζόταν ο Κανονισμός και πρόσθεσε το αμίμητο ότι η συνδυαστική συμβολή αυτοματοποιημένων συστημάτων τηλεδιοίκησης δεν θα εγγυόταν ότι δεν θα συνέβαινε το δυστύχημα, καθώς τα συστήματα συμβάλλουν σημαντικά στην ασφαλέστερη λειτουργία, αλλά «μόνο εφόσον υπάρχει ταυτόχρονη πιστή εφαρμογή του κανονισμού κυκλοφορίας», αλλά και πάλι «δεν εκμηδενίζουν τον κίνδυνο».

Και για να στηρίξει αυτό το επιχείρημα, άθελά του, «ξεγύμνωσε» την επικίνδυνη πολιτική της ΕΕ, παραδεχόμενος ότι μόνο το 14% του ευρωπαϊκού σιδηρόδρομου έχει αυτοματοποιημένα συστήματα. Ταυτόχρονα παραδέχθηκε ότι η εκτέλεση των συμβάσεων των συστημάτων ασφαλείας ήταν προβληματική για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως η κομβική 717, στην οποία υπήρξαν «υπέρμετρες καθυστερήσεις». Ακόμα παραδέχθηκε ότι η διάσπαση του ΟΣΕ σε θυγατρικές δημιούργησε «τριβές και προβλήματα» που εντάθηκαν με την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στον ιταλικό κρατικό σιδηρόδρομο. Βέβαια αυτό που δεν είπε ο εισηγητής της ΝΔ είναι ότι η πολιτική διάσπασης και «απελευθέρωσης» είναι το «ευαγγέλιο» της ΕΕ, το οποίο ακολούθησαν πιστά και διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις.

Ακόμα είπε ότι στην Επιτροπή «δεν αναδείχθηκαν πράξεις ή παραλείψεις πολιτικών προσώπων που να εμπλέκονται με το δυστύχημα» και πως ο ΟΣΕ είναι ένας «μεγάλος ασθενής», μιλώντας για «μείωση προσωπικού από μνημονιακές πολιτικές», τις οποίες ψήφισε και εφάρμοσε και η ΝΔ! Όσο για το περιβόητο μπάζωμα του χώρου του εγκλήματος, είπε ότι «οι παρεμβάσεις στον χώρο του δυστυχήματος έγιναν με απόφαση των συλλογικών αρμόδιων επιχειρησιακών οργάνων για να γίνει σε ασφαλή χώρο η διερεύνηση».

Προκλητικός Μαρκόπουλος

Σε κρεσέντο προκλητικότητας προχώρησε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για το έγκλημα των Τεμπών, Δημήτρης Μαρκόπουλος.

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση του πορίσματος της ΝΔ αναφορικά με την Εξεταστική για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα αντί να απολογηθεί για τις ευθύνες της κυβέρνησης στην τραγωδία και το θάψιμο των ευθυνών επέλεξε να δηλώσει κάποιοι είδαν το δυστύχημα ως «ρεβάνς».

«Το είδαν ως ένα “come back” του ανορθολογισμού και των θεωριών συνωμοσίας» πρόσθεσε ο ίδιος ενώ επιχειρώντας ενώ δήλωσε υποκριτικά ότι το έργο της Επιτροπής δεν ήταν εύκολο.

Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος απευθυνόμενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης δήλωσε ανερυθρίαστα ότι «κανείς δεν έχει το μονοπώλιο του πόνου», ενώ σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ψελλίσει κάτι κατέφυγε σε λαϊκιστικά επιχειρήματα όπως «κάποιοι επικαλούνται τώρα την Ευρώπη. Ποιοι; Εκείνοι που το 2015, όταν εμείς, με άλλες πολιτικές δυνάμεις, προσπαθούσαμε να την κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρώπη, αυτοί ήθελαν να μας βγάλουν από την Ευρώπη. Και τώρα θέλουν μάλιστα και ευρωπαϊκή παρέμβαση».

 

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Ξεκινούν οι εργασίες στην γραμμή του Τρένου του Πηλίου

Τελικές αυτοψίες και επιμετρήσεις στη γραμμή του Τρένου του...

Έγκλημα στα Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελέα που απέρριψε μήνυση συγγενών των θυμάτων

Πειθαρχικά θα ερευνηθεί η εισαγγελέας που εξέδωσε απορριπτική διάταξη...

ΟΕΝΓΕ: Κατέθεσαν στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης της Υπουργικής Απόφασης για τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία

Αίτηση ακύρωσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τα απογευματινά...

Την Κυριακή 21/4/2024 εκλογές στο τοπικό παράρτημα του νομού Αχαΐας της «ΕΝΟΤΗΤΑΣ»

Την Κυριακή 21/4/2024 εκλογές στο τοπικό παράρτημα του νομού...