Η Ελλάδα και επίσημα δεύτερη φτωχότερη χώρα στην Ευρώπη των 27 κρατών

Date:

Οι δεύτεροι φτωχότεροι καταναλωτές της Ευρώπης, μετά τους Βούλγαρους, ήταν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το 2023 οι Έλληνες, αφού οι πενιχρές αυξήσεις στα εισοδήματα «εξαφανίζονται» από τις συνεχείς ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών, οι οποίες είναι υψηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Την ίδια χρονιά πάντως τα κέρδη των ελληνικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν σχεδόν κατά 7%, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ. Με λίγα λόγια από τη λεηλασία του λαϊκών στρωμάτων και την ακρίβεια που καλπάζει οι επιχειρήσεις «αυγατίζουν» τα κέρδη τους. 

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε όρους αγοραστικής δύναμης (Purchasing Power Parity) στη χώρα μας, διαμορφώθηκε πέρυσι στις 67 μονάδες, δηλαδή 33% χαμηλότερα από το μέσο επίπεδο της ΕΕ – όσο ακριβώς ήταν και το 2022.

Από την έρευνα διαφαίνονται οι διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ορατή είναι η ψαλίδα που χωρίζει το Λουξεμβούργο και την Ιρλανδία που είναι οι πλουσιότεροι καταναλωτές της Ευρώπης με την Βουλγαρία και την Ελλάδα που βρίσκονται στο τέλος της λίστας ως οι φτωχότεροι καταναλωτές της Ευρώπης.

Η έρευνα που διενεργήθηκε από την Eurostat μετράει το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν ως αγοραστική δύναμη στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το 2023 το κατά κεφαλή ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία κατέγραψαν τα υψηλότερα επίπεδα (140% και 112% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, αντίστοιχα). Οι δύο πρώτες χώρες είχαν τεράστια διαφορά από τις υπόλοιπες τρεις χώρες της πρώτης πεντάδας, την Ολλανδία (+30%), τη Δανία (+28%) και την Αυστρία (+23%).

Στις δύο τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Ελλάδα (-33%) και η Βουλγαρία (-36%). Τη χειρότερη πεντάδα συμπληρώνουν η Λετονία (-29%), η Σλοβακία (-27%) και η Κροατία (-23%).

Η Ελλάδα βρίσκονται αρκετά κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα σχεδόν 40% κάτω. Σημειώνεται ότι ο προς μελέτη δείκτης στην Ελλάδα το 2023 διαμορφώθηκε στις 67 μονάδες δηλαδή στο 33% κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο!!

Παράλληλα, θα πρέπει να τονιστεί ότι το 2022 οι Ελληνες απώλεσαν πάνω από το 9,2% της πραγματικής αξίας του μισθού τους, εξαιτίας του καλπάζοντος πληθωρισμού.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι το 2017 η Ελλάδα ήταν η τρίτη φτωχότερη χώρα της ΕΕ διότι περνούσε την Ρουμανία. Ωστόσο κατρακύλησε ακόμα μια θέση παρακάτω στη φτώχεια…

 

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Θα ξανασφυρίξει το Πάσχα ο «Μουτζούρης»

Προχωρούν από τον ΟΣΕ οι εργασίες αποκατάστασης της γραμμής...

Εκλέχτηκε Διοικητικό Συμβούλιο στο Παράρτημα Αχαΐας της «ΕΝΟΤΗΤΑΣ»

Εκλέχτηκε Διοικητικό Συμβούλιο στο Παράρτημα Αχαΐας της «ΕΝΟΤΗΤΑΣ» ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, Την...

Οδοντωτός: Ετοιμάζονται για ξεσηκωμό σε Διακοπτό και Καλάβρυτα

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν επαγγελματίες και παράγοντες της...

Τεχνικός σύμβουλος για Τέμπη: Υπάρχει μονταζιέρα και στα βίντεο από τα δύο τρένα

Για παραποιημένα βίντεο που δείχνουν την εμπορική αμαξοστοιχία, πριν...