Οι μισθωτοί και οι αυτοαπασχολούμενοι στην Ελλάδα είναι από τους πιο σκληρά εργαζόμενους στην Ευρώπη

Date:

Από τους πιο σκληρά εργαζόμενους στην Ευρώπη είναι οι Ελληνες μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι, όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα μεγάλου χρηματοπιστωτικού ομίλου.

Σύμφωνα με αυτή, οι Ελληνες δουλεύουν κατά μέσο όρο 8,9 ώρες κάθε εργάσιμη μέρα, χωρίς να υπολογίζεται ο χρόνος από και προς τη δουλειά. Αυτό σημαίνει πάνω από 2.000 ώρες τον χρόνο, μια θέση πίσω από τους Πολωνούς (2.019,5 ώρες εργασίας) που κατέχουν την πρωτιά στην Ευρωζώνη, όπου ο ετήσιος μέσος όρος είναι 1.547,5 ώρες εργασίας.

Τον μεγαλύτερο φόρτο έχουν στη χώρα μας οι αγρότες, που δεν ξέρουν από Σαββατοκύριακα και αργίες.

Σε μικρή απόσταση ακολουθούν οι μισθωτοί συγκεκριμένων κλάδων, που θεωρούνται μάλιστα από τους πιο δυναμικούς της οικονομίας. Οπως οι χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες, όπου οι μισθωτοί εργάζονται 2.107,2 ώρες τον χρόνο, που σημαίνει 10 ώρες δουλειάς τη μέρα!

Οι συνολικές ώρες εργασίας στην ελληνική οικονομία έφτασαν τα 9,7 δισ. το 2023, από τις οποίες το 68,7% αφορά μισθωτούς και το υπόλοιπο 31,3% αυτοαπασχολούμενους. Στην Ευρωζώνη, από το σύνολο των 261,1 δισ. ωρών τον χρόνο, οι μισθωτοί δουλεύουν το 82,1% και οι αυτοαπασχολούμενοι το 17,9%. Στην Ελλάδα, τέλος, οι ώρες εργασίας είναι αυξημένες σε σχέση με το 2022 κατά 1,7%, έναντι 1,3% στην Ευρωζώνη.

Με δεδομένο ότι η ανεργία παραμένει σταθερά πάνω από 1 εκατ., τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την ένταση της εκμετάλλευσης και κάνουν τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την «αύξηση» του κατώτατου μισθού να ακούγονται κοροϊδία στο τετράγωνο…

Πηγή: 902.gr

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Ξεκινούν οι εργασίες στην γραμμή του Τρένου του Πηλίου

Τελικές αυτοψίες και επιμετρήσεις στη γραμμή του Τρένου του...

Έγκλημα στα Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελέα που απέρριψε μήνυση συγγενών των θυμάτων

Πειθαρχικά θα ερευνηθεί η εισαγγελέας που εξέδωσε απορριπτική διάταξη...

ΟΕΝΓΕ: Κατέθεσαν στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης της Υπουργικής Απόφασης για τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία

Αίτηση ακύρωσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τα απογευματινά...

Την Κυριακή 21/4/2024 εκλογές στο τοπικό παράρτημα του νομού Αχαΐας της «ΕΝΟΤΗΤΑΣ»

Την Κυριακή 21/4/2024 εκλογές στο τοπικό παράρτημα του νομού...